2019-10-29

Kevin Anderson talar klarspråk om klimatkrisen

En person jag länge sett fram emot att samtala med i Evolution Show är den internationellt respekterade klimatforskaren och talaren Kevin Anderson

Nu har han gästat vår studio (se videon nedan) och vi spelade in två avsnitt i samband med att Kevin besökte Sverige för ett antal föredrag och fortsatt samarbete med Uppsala Universitet vid The Centre for Environment and Development Studies.

Kevin Andersson har blivit känd för att med humor och ärlighet tala om precis hur det ser ut med klimatkrisen på ett sätt som påminner mycket om rakheten och de tydliga vetenskapliga belägg Greta Thunberg pekar på. Det är knappast någon slump, Greta och hennes familj är goda vänner med Kevin Andersson som är en av faktakollarna till Greta när hon ska skriva sina tal och en person som hjälpt dem att sätta in sig i klimatkrisen. Detta tydliggörs tex i Malena Ernman och Svante Thunbergs utmärkta bok "Scener ur hjärtat" eller "Our house is on fire" som den engelska översättningen heter.  

Kevin är idag klimat- och energiprofessor vid Tyndall Center for Climate Change i Manchester i Storbritannien. 

Kort in i samtalet klargör Kevin Anderson sin roll som forskare som även speglar hans approach i social media som saklig folkbildare om klimatkrisen:  

 "Du säger att jag frispråkig men jag ser mig  själv inte som frispråkig, min uppgift som forskare är att tala om vad jag ser, att utföra mitt arbete försiktigt och noggrant med vetskapen om att vi ibland gör misstag men förhoppningsvis inte så ofta. Och att sedan förmedla resultaten precis som de är, det är inte min uppgift att bry mig om det politiska och ekonomiska mottagandet. Det är något för andra som poliycmakers, konsulter eller journalister, det är inte forskares uppgift. Vi ska aldrig vara rädda för att vara raka och ärliga om våra resultat. Så jag ser mig inte som frispråkig utan helt enkelt som forskare." -Kevin Anderson under del 1 av mitt samtal i Evolution Show nedan. 

Konstigare än så behöver det inte vara men få forskare kan som Kevin Andersson på ett sådant rakt och ärligt sätt förmedla vad klimatkrisen handlar om och vad den kräver av för oss att vi ska ta tillbaka kontrollen över vår framtid. För det kan vi fortfarande men vi har år och inte årtionden på oss och vi måste sätta igång nu! 

I första delen som kan ses nedan, lär vi känna Kevin som fått värdefulla perspektiv från både oljeindustri och sjöfart. Kevin berättar bland annat att han som ingenjör försökte utveckla miljöarbetet på oljeplattformar i den mån det var möjligt men insåg snabbt att han ville lära sig mer och bättre förstå naturen vilket förde honom vidare in i forskarvärlden. Kevin är en av Storbritanniens främsta rådgivare till den brittiska regeringen inom klimat- och energi. EU-Kommissionen har också tagit hjälp av Kevins kunskaper. 

Kevin Anderson talar klarspråk om klimatkrisen i Evolution Show

Fokus för första samtalet är några av de viktigaste utmaningarna vi har att hantera och förstå för att på allvar kunna möta krisen och ta steg två och vända på utvecklingen. Vad vi kan och måste göra för att återta kontrollen över den globala uppvärmningen innan den går in i en självförstärkande spiral där mänsklighetens hela existens hotas är just vad vi pratar om i del två av vårt samtal som släpps på måndag.

Sen följer två avsnitt med en annan gäst jag sett fram emot att prata med i studion, Robert Falck, VD och grundare av Einride. Denna svenska startup är ett av världens mest omtalade tech-bolag just nu. Einride utvecklar världens första självkörande, eldrivna lastbil som inte ens har en förarhytt! 

Bli gärna prenumerant på Evolution Show för att inte missa det och kommande inspirerande gäster. 

Samtalet kan även höras som podcast via tex Anchor där de flesta podplattoformar nås eller podtoppen tex.     

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.