2019-10-07

Läkares helhetsperspektiv: Fetma, undernäring och klimatförändringar hänger ihop

För att möta och anpassa oss till klimatförändringar krävs ett helhetsgrepp och en långsiktig planering som ofta saknas inom många sektorer i samhället. Hälso- och sjukvårdssektorn är inget undantag. 

Av de globala utsläppen kommer cirka 4,4 % från hälso- och sjukvårdssektorn. Det motsvarar mer än världens femte största utsläppare Brasilien (åtminstone innan Amazonas började brinna!). I USA som är världens största koldioxid-utsläppare per capita står utsläppen från hälsosektorn för hela 8 % av landets klimatavtryck eller cirka 57 gånger mer per capita än Indien och 7 gånger mer capita än tex Kina.

I Sverige ser tyvärr inte oljeberoendet och därmed utsläppen från hälsosektorn mycket bättre ut. Men det finns mycket vi kan göra och fler goda skäl att sätta igång omedelbart med detta vid sidan om att minska utsläppen och motverka eskalerande klimatförändringar. I maj skrevs nämligen en mycket läsvärd debattartikel i Dagens Nyheter med titeln "Klimatförändring och fetma delar av samma epidemi" där fyra läkare (inklusive en läkarstudent) pekade på en omfattande rapport i The Lancet som kom i januari där fetma och undernäring sammankopplas med klimatförändringar. 

Två av artikelförfattarna var barnläkaren och forskaren Staffan Mårild och läkarstudenten Ellinor Berg, båda aktiva i Läkare för Miljön. Staffan Mårild numera pensionerad barnläkare men ännu aktiv forskare vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitethar i cirka 30 år forskat på barnfetma samtidigt som han varit barnläkare.  

För att sätta in mig i detta viktiga ämne, att förstå hur hälsa och klimatförändringar hänger ihop och förhoppningsvis bidra till inspiration och idéer för förändring, bjöd jag in Staffan Mårild och Ellinor Berg till Evolution Show som jag är värd för. I två olika avsnitt samtalar vi kring hur människors hälsa påverkas och kommer påverkas i takt med att klimatet förändras. 

I del 1 som ni finner nedan, tittar vi brett och fokuserar på slutsatserna och rekommendationerna från The Global Syndemic of Obesity, Undernutrition, and Climate Change: The Lancet Commission report, utgiven på en av världens mest erkända vetenskapliga tidskrifter, The Lancet. Bakom rapporten står en rad olika forskare från flera olika delar av världen. Rapporten som är mycket läsvärd nås gratis men kräver att man skapar en inloggning. Men det viktigaste från rapporten tar vi upp i samtalet nedan på Evoution Show

Klimatförändringar och hälsa hänger ihop -måste mötas med ett helhetsgrepp, del 1 av samtalet med Staffan Mårild och Ellinor Berg i Evolution Show


I del 2 som släpps på torsdag tittar vi hälso- och sjukvårdens oljeanvändning och hur den kan minskas med fokus på Sverige, USA och Indien. Jag och läkaren Lena Lokrantz skrev en artikel om svenska sjukvårdens oljeberoende och sårbarhet för avbrott i oljeleveranser till Sverige i Moderna läkare för cirka sex år sedan som även kan vara av intresse och finns att läsa här (sida 20-22).  

På måndag nästa vecka släpps ett avsnitt vi sett fram emot att göra länge, då VD:n och med-grundaren av en av världens hetaste startups just nu gästar Evolution Show studion, Robert Falck från Einride. Ett mycket spännande bolag som jag var tidig att investera i. Einride utvecklar världens första självkörande, helt eldrivna lastbil som helt saknar förarhytt! Första avsnittet med Einride planeras till måndag nästa vecka så missa inte det!  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.