2019-12-25

Året som gått och det som väntar!

God Jul önskar vi från Evolution Show-teamet!
 
Första kanal-trailern för Evolution Show, sprid gärna och ge tummen upp om ni gillar den!

Det har varit ett händelserikt år i världen på många sätt. Med Greta Thunberg och alla vi andra som kämpat för att sätta klimat- och resursfrågor på agendan har ett hopp om förändring odlats och på många håll börjat blomma och rota sig. Samtidigt noterade jag när årets energirapport av BP Statistical Review of World Energy 2019 kom i somras att den fossila energianvändningen fortfarande ökar och utsläppen därmed ännu ökar.

En av världens ledande klimatforskare Kevin Anderson som gästade Evolution Show studion nyligen och är en god vän och rådgivare till Greta Thunberg, sammanfattar det väl: Vi har cirka 4 % chans att vända på den negativa klimatspiralen och avgörande blir hur vi ställer om till ett fossilfritt samhälle globalt de närmaste 4-5 åren om vi ska undvika 3 graders uppvärmning och den civilisationshotande utveckling det skulle innebära för mänskligheten.

Budskapet är inte att vi ska ge upp, tvärtom menar Kevin och andra forskare att det är hoppfullt för att det innebär att vi fortfarande har möjliget att vända på utvecklingen genom samarbete, innovation och inspiration för en hållbar livsstil i balans med naturen! Men det kräver ett globalt Manhattan-projekt som börjar nu!  

I dagarna kom så en liten julklapp som just signalerar hopp och att stora förändringar till en fossilfri omställning även tas på allvar inom finans- och investerarvärlden. En av världens största investmentbanker Goldman Sachs meddelade i dagarna att de satsar 760 miljarder dollar de närmaste tio åren på energiomställningen till förnyelsebart och elekrifiering och verksamheter inom hållbarhet. Inte av ideologiska skäl utan för att "det är dit världen är påväg". 

Investmentbanken har gjort djupgående analyser och även noterat att millenie-generationen (generation Y, födda efter 1982) som nu sakta men säkert kliver in i bolag och organisationer drivs mer av "to do good" och är mycket mer klimat- och miljömedvetna. Denna generation vill arbeta med företag som skapar framtidshopp. Detta måste företag och organisationer ta hänsyn till för att locka till sig de bästa talangerna som inte drivs av höga löner och statussymboler som dyra och stora bilar. 

Här kan vi bara se på tex Tesla och SpaceX eller svenska Einride för den delen som attraherar mycket talangfulla ingenjörer fråm hela världen som kan få långt under marknadsmässiga löner men vill vara med och forma framtiden med teknik som löser samhällsproblem, inspirerar och ger framtidshopp!    

Om nu bara pensionsfonder och andra stora finansiella institutioner och spelare kan följa Goldman Sachs exempel och bidra till de infrastrukturförändringar som krävs kommer vi en bra bit. Men detta räcker förstås inte. Vi måste även förändra våra konsumtionsbeteenden vilket endast fungerar om produkterna vi köper/använder är miljömärkta, byggda för att hålla, kan återvinnas och framförallt enkelt och smidigt kan delas av andra. 

Här kan nämnas ett program jag gjorde tillsammans med Tibor Blomhäll, ordförande för Tesla Club Sweden om myterna kring elbilar. Jag bjöd även in Sophie Gripenberg för att prata om hålbart mode, om hur vi kan återvinna kläder och textilier. Snickaren Leif Persson är en annan inspiratör som under vårt samtal i Evolution visar hur hanterverkare kan renovera vackra kök med återvunna, hållbara material så länge en tänker utanför boxen! 

På renoverings- och återvinningsfronten finns mycket mer att göra som vi kommer återkomma till under en rad program på Evolution Show under 2020! 

För mig blev en av höjdpunkterna under året så klart att äntligen bli klar med min studio och när jag under våren fick ta emot mina första gäster som värd för den internationellt inriktade Youtube och podcast-kanalen Evolution Show jag leder. Under året producerade vi 25 avsnitt och jag samtalade men många inspirerande gäster inom ett stort antal områden med fokus på inspiration för fossilfri omställning, smarta energilösningar, eltransporter, Artificiell Intelligens (AI) och förstås inspiration för hållbar livsstil tex med inslag som ekologisk biodling (är själv biodlare sedan fem år). 

På klimattemat samtalade jag i tre olika avsnitt med Kevin Anderson och Ingmar Rentzhog, den senare som är grundare av We don´t have time nätverket och ordförande för tankesmedjan Global Utmaning och har en intressant bakgrund i finans- och reklam-branschen.

När det kommer till eltransporter uppskattade jag särskilt mina samtal med Robert Falck, VD och grundare för Einride som utvecklar världens första självkörande lastbil som helt saknar förarhyt (jag är tidig investerare i bolaget). Även samtalen med Anders Forslund, VD och grundare av Heart Aerospace ingav hopp att vi åtminstone från 2025 kan börja ersätta flygresor inom Norden med kommersiellt elflyg.   

Men jag hann med annat än studion under året också. Viktigast var nog debattartikeln ”Binas överlevnad är viktigare än sockerbetor” som publicerades i SvD jag tog intiativ till tillsammans med Eva Gustavsson. Med Sveriges Biodlare Riksförbund och Naturskyddsföreningen blev det stor uppmärksamhet kring bina och pollinatörernas värde och överklagan i Mark- o Miljödomstolen gav bina rätt!    

Nyligen skrev jag även en debattartikel i Dagens Samhälle tillsammans med bland andra Anders Wijkman, Johanna Sandahl (ordf. Naturskyddsföreningen), Ingmar Rentzhog Martin Hedberg, Läkare för Miljön mfl. Detta med anledning av att ett svenskt prospekteringsbolag ansökt om att få utvinna fossil gas vid Siljansringen i Dalarna...  Jag blev även kontaktad av Sveriges Radios Godmorron Världen med anledning av detta. Några veckor senare var jag med i P4 Dalarna men då med anledning av jag valt bort flyget och vad jag tyckte om olika kommunala tjänstemäns val kring detta mm.    

Sommaren då? Well, den kan sammanfattas i ett moln av biodlaraktiviteter som resulterat i att sex bisamhällen invintrats, varav ett mycket mycket starkt topplistesamhälle... Håller tummarna för att bina fixar vintern utan svält och sjukdomar/parasiter. Jag fick även äntligen tid att med min studiotekniker och fotograf Gustav besöka min biodlarmentor, den ständigt påhittiga och djuptänkande Christoph Franck. Det blev tre olika avsnitt om grunderna i biodling, vad en göra med bivax och ett avsnintt om stadsbiodling.  

Årets sista månad ägnade jag helt åt att färdigställa vår solenergi-anläggning som jag kommer berätta mer om i kommande inlägg här på bloggen och i olika program på solenergi-temat på Evolution Show.     

Jag ser fram emot 2020 med försiktig hoppfullhet medveten om de många planetära utmaningar vi står inför men ser samtidigt hopp och inspiration hos de många människor, företag och organisationer som redan nu gör skillnad i många människors liv och tagit stora kliv för att bygga en hållbar framtid utan fossila bränslen. En framtid som inte vilar på drömmar om evig ekonomisk tillväxt utan cirkulära system som imiterar naturens cykler och rubusthet att hantera och anpassa sig till ständig förändring på en planet med ändliga resurser men där kreativiteten är oändlig bara vi tillåts stanna upp och tänka.     


God Jul eller ledighet, ge er tid för reflektion och ladda batterierna för ett nytt spännande år! 

5 kommentarer:

 1. God jul och gott nytt år!
  Jag hoppas att vi får lika många och bra blogg inlägg nästa år :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Gott Nytt År. Hoppas det samma som Neocat. Heart Aerospace framsteg under året känns spännande. 2025 kan du flyga inrikes igen.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  3. Hej Neocat! Det var kul att höra! Ska göra mitt bästa! God Jul och Gott Nytt År!
   Mvh
   Johan

   Radera
  4. @Nanotec! Hej, läste fel, trodde stod "Nanotec" o inte Neocat! :) Så Gott Nytt år Nanotec!
   Mvh
   Johan

   Radera

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.