2019-12-03

Sverige kan bli en internationell klimatledare men inte med ny fossil utvinning

Just när klimattoppmötet drar igång i Madrid, det så kallade COP 25 vill jag uppmärksamma något de flesta svenskar troligen inte känner till och definitivt något mycket få känner till utanför Sveriges gränser, nämligen att prospekteringsbolaget Igrene ansökt om att på allvar få utvinna fossil gas i Sverige! Ja det är på riktigt...

Med anledning av detta har jag skrivit en debattartikel i Dagens Samhälle som publicerats idag. Artikeln är skriven i samarbete med Anders Wijkman, (Hedersordförande, Club of Rome), Johanna Sandahl (Ordf Naturskyddsföreningen), Ingmar Rentzhog (VD We don´t have time och ordf tankesmedjan Global Utmaning), Mikael Höök (Docent i naturresurser & hållbar utveckling), Martin Hedberg, (Meteorolog), Sven Blomqvist, (Ordf. Läkare för Miljön, fd klinikchef och smittskyddsläkare) , Mattias Ahlstedt, Ordf Naturskyddsföreningen Dalarna och Ulf Jernberg, Ordf Naturskyddsföreningen Mora.

Läs gärna och sprid gärna artikeln så kan vi kanske få ett stopp för detta.

Minns vad klimatforskaren Kevin Anderson sa under del 1 av vårt samtal på Evolution Show nyligen, vi har kanske fyra år på oss att vända utsläppskurvorna! Vi kan fixa det men det kräver att vi alla bidrar och inspirerar stort som smått, grannar, bekanta osv. Det kan räcka med att 15-20 % av människoflocken börjar röra sig bestämt i en hållbar riktning så kan resten följa efter, svårare än så behöver det inte vara men då kan vi fortsätta att ägna oss åt nonsens som att ny utvinning av fossilt i ett land som vet och kan mycket bättre!

Tänker osökt även på ett inlägg jag skrev för fem år sedan här på bloggen om oljeutvinning på Gotland när det begav sig, i brist på bilder från Siljan får det bli en bild jag tog på Sveriges enda bevarade oljepump... Inga fler eller liknande för naturgas-utvinning tack!


Oljepumpen vid Risungsfältet som ligger längs väg 148 norrut mot Fårösund, Gotland

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.