2021-03-19

Douglas Malewicki: Raketforskare vid NASA och Lockheed Martin till Monsters Inc. och hållbara transporter

I två avsnitt av Youtube kanalen Evolution Show, där jag är värd möter vi Douglas Malewicki - En briljant uppfinnare, ingenjör och inspirationen bakom det enögda monstret "Mike" i Pixars/Disneys Monsters Inc... Och innehavare av två Guiness rekord för mest bränslesnåla fordon (1980-1981). 

Douglas Malewicki, en makalös ingenjör och uppfinnare

(Ja Douglas har träffat Elon Musk men så många fler genom åren...) 

I del 1 går vi igenom Malewickis makalösa karriär och vad som ledde fram till arbetet med NASA:s Saturn V raket för månprogrammet för att senare leda till arbetet med robotar för amerikanska flottan, B2 Stealthplanet, utveckling av raketbältet, rollen som chefsingenjör för en amerikansk cyklist, grundare och chefsdesigner vid Skytran som utvecklat självkörande podcars (självkörande delade eldrivna transporter, oftast på egna banor ovan mark) bara för att nämna några exempel! 

Men framförallt har Douglas Malewicki ägnat större delen av sitt liv åt att hitta lösningar för hållbara transportmedel, inklusive olika smarta cyklar och självkörande små fordon.  

Douglas Malewicki är utbildad raket/rymd-ingenjör och flygingenjör vid bland annat Stanford i USA och tillhör en ovanlig generation ingenjörer som haft ledande roller inom många olika industrier och under flera årtionden haft friheten att välja vart han skulle investera tiden.  Jag hade nöjet att träffa Malewicki under en konferens om självkörande hållbara transporter i Silicon Valley 2015.  

För sina bedrifter har Malewicki blivit invald som hedersmedlem på livstid i Menza i USA. 

Malewicki är även pilot och framförallt i galet bra form. 

2020 sprang Malewicki 500 mil vid den respektabla ålderna av 81 år... Ja du läste rätt, Malewicki springer nästan dagligen, inte sällan bergsmaraton och sitter inte ofta på ändan och äter hälsosamt.   

När jag träffade Malewicki i väntan på att han skulle gå upp på scen under Podcar City konferensen som en av huvudtalarna och berätta om sin bakgrund och idéer kring podcars mm  berättade Malewicki att han även skapat det populära brädspelet "Nuclear War Game". Ett spel som getts ut i många upplagor och uppdaterade versioner. Jag fick två spel skickade till mig av Douglas, riktigt roligt spel där alla deltagare förlorar 2/3 av gångerna... Och då kanske du bara har en population av 1 miljon kvar... 

I del 2 av mitt samtal med Malewicki pratar vi om framtidens transportlösningar med fokus på självkörande fordon, Tesla, Einrides självkörande pods (jag är en av de första investerna i Einride och äger aktier i bolaget), "cykelmotorvägar" och podcars. Så häng med och kommentera gärna samtalen under videon och överväg att bli prenumerant på Evolution Show där jag väver samman AI, hållbara transporter, smarta energilösningar och inspiration för hållbar livsstil inklusive min passion för biodling (är biodlare och "talesperson för bina" sedan sex år tillbaka)! 

Del 2 med Douglas Malewicki - Självkörande fordon, Tesla, Einrides lastbil, cykelbanor och Podcars!   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.