2014-01-20

Back to basics, tillbaka till Matträdgården

Vi har tidigare skrivit om hur vansinnigt det är att Sverige importerar mer än hälften av landets livsmedel. Det faktum att Sveriges livsmedelsförsörjning idag står och faller med tillgången till importerade fossila bränslen, har bland annat Institutet för Jordbruks- och Miljöteknik kritiserat i en nyligen publicerad studie.

Det är givetvis ohållbart att endast ett par procent av Sveriges arbetsföra befolkning förser resten av befolkningen med mat. Det bygger trots allt på premissen om en ständigt ökad produktion av olja i världen. Samtidigt blir svenska bönder allt äldre och lämnar efter sig ett tomrum i både kunskap och i form av minskat antal producerande bönder i landet. Detta i ett läge när vi behöver FLER matproducenter i landet, INTE färre.

Det är viktigt att här skilja på bönder i traditionell mening och matproducenter. När de flesta tänker på bönder tänker man sig säkert en stor bondgård med 100-tals boskap, stora odlingsarealer, skogsarbete. Framförallt tänker man sig säkert ständigt hårt arbete och aldrig någon "fritid".

I takt med att utvinningen av olja blir allt dyrare och tillgången så småningom mer begränsad på världsmarkanden, blir traditionellt jordbruk inte längre gångbart. Det kommer helt enkelt inte finnas tillräckligt med billigt fossilt bränsle för att driva skördetröskor, traktorer, transporter fram och tillbaka till gårdar och distributörer. Det kommer heller inte finnas tillräckligt/billig olja för att framställa tillräckliga mängder med bekämpningsmedel för att hålla igång dagens storskaliga jordbruk.

Men detta behöver inte betyda att vi alla svälter ihjäl vid en längre bränslekris. Det finns vägar framåt som både ger oss hälsosammare mat, gör oss smartare och får befolkningen engagerad i något riktigt hållbart. Vi varken kan eller behöver alltså bli bli bönder i traditionell mening så låt inte det vara en ursäkt för att inget göra.

En stor del av befolkningen, exakt hur många procent är svårt att säga men gissningsvis minst 20 %, måste dock vara delaktiga i matproduktionen i framöver. För att detta ska vara möjligt krävs dock att både barn och vuxna blir delaktiga i matproduktionen/odlingen.

Vi har tidigare skrivit mycket om Elon Musk och dennes framgångar med elbilsföretaget Tesla Motors och SpaceX. Elon Musk har dock en riktigt klok bror också, Kimbal Musk.

Kimbal Musk bidrar just nu till en minst lika viktig revolution för USA:s ekonomi och framtid som sin bror Elon. Kimbal Musk som var med och grundade Paypal med sin bror Elon har tagit sin förmögenhet från försäljningen av succéföretaget och satsat på att få tillbaka lokal matproduktion och lokal matkonsumtion till USA:s städer.

Genom att bland annat starta två matträdgårdar om dagen på olika grundskolor i USA, sprider Kimbal kunskapen om att odla till både barn och vuxna. Kimbal har alltid haft en passion för mat sedan barn men av olika anledningar aldrig "kommit till skott" med sin dröm om att arbete med mat.

Efter en nära döden upplevelse, då Kimbal bröt nacken och blev tillfälligt förlamad, beslöt han sig för att lämna sina uppdrag vid bland annat Solar City och Tesla Motors. Sedan dess har Kimbal startat en restaurangkedja i Colorado, USA. Restaurangerna, "The Kitchen" serverar mat som i så hög utsträckning som möjligt, är producerad av lokala bönder.

Men restauranger och caféer som serverar lokalt producerad mat, finns det ju lite varstans numera, åtminstone i Sverige. Vad som finns att lära av Kimbal är något helt annat. Vid sidan om restaurangerna har Kimbal tillsammans med sina kollegor kämpat med att få tillbaka kunskaperna om hur man odlar sin egen mat.

Se gärna den 16 minuter korta presentation av Kimbal Musk nedan och fundera själv. Kanske har du liknande idéer om hur barn och vuxna kan få igång odlingar som både leder till ökad matproduktion i landet och avsevärt förbättrade skolresultat!

Kimbal har visat att barn som får lära sig odla och äta näringsrik mat blir både gladare och smartare. Det är verkligen något som svenska barn behöver just nu! Tänk att kunna sitta ute i en trädgård som barnen/eleverna själva odlar och ha mattelektion, språk eller varför inte fysik?

Om lärande inte är roligt och inte alltid har ett syfte som barn/elev kan förstå, blir kunskaperna värdelösa.

2 kommentarer:

  1. Hej!
    I nordöstra delen av Göteborg finns ett projekt som heter Stadslandet, där man bland annat jobbar för att öka den lokala matproduktionen och att restauranger ska kunna bli delägare i nya lokala odlingar, för att främja uppstarten av nya odlingar. Se http://www.utvecklingnordost.se/vision/stadslandet-gteborg-fr-samman-stad-och-land.html

    Hälsningar
    Marie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marie! Stadslandet ser lovande ut även om mkt mer naturligtvis måste göras för att det ska bli hållbart i stor skala/i alla verksamheter. Men spridningseffekten med de som vågar gå före (om så i liten skala) och visar att det går, är sannerligen underskattad!

      mvh
      Johan

      Radera

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.