2015-01-05

Framtidens landsbygd med James Howard Kunstler

Forum Axcess har gjort en serie intervjuer för Ax:son Johnsonstiftelsen på temat framtidens landsbygd som kan intressera bloggens läsare. I av en dessa intervjuar Tigran Haas, Docent och Lektor inom samhällsplanering och stadsutformning på KTH Arkitekturskola - James Howard Kunstler.  

(Klicka på bilden för att komma till videon)

Kunstler är en populär författare och föreläsare, bland annat känd för att tidigt skriva om Peak Oil och dess inverkan på landsbygden och framtidens ekonomi. James Howard Kunstler är väl insatt i tillväxt- och resursproblematiken och intervjun rekommenderas varmt och kan med fördel ses även av den som inte är så van vid engelska då den har undertexter på svenska.  

Kunstler talar om de enorma utmaningar som vi kan vänta oss de närmaste åren i takt med att oljeindustrin ställs inför fallande avkastning trots ökade investeringar i ny utvinning. Och hur detta innebär nya förutsättningar för dagens storstadsekonomier/globala ekonomi att fungera då det tvingar dagens tjänstedominerade yrken till en omställning mot i huvudsak lokal och regional produktion av varor och tjänster inom i praktiken alla yrkessektorer men i synnerhet inom livsmedelsindustrin.

Kunstler syftar förstås på det dilemma vi skrivit om på bloggen otaliga gånger, att en ekonomi vars fortsatta tillväxt kräver ökad tillgång till billig energi (främst olja) för att upprätthållas, måste byggas om i grunden för att klara av övergången till en ekonomi där tillgången till billig energi är minskande och där ny teknik inte längre kan skapa tillväxt.  

Många läsare har säkert noterat att bloggen arbetat för halv maskin den senaste tiden. Så kommer det fortsätta i ytterligare cirka två veckor då vi nu gör det absolut sista penndragen i det manus som sedan ska skickas till sättaren för att sedan slutligen sättas ihop inför tryckningen av vår kommande bok. Men sen blir det nya fräscha bullar!

Vi tackar Eva Pettersson, chefredaktör för OM Omställningen som tipsade oss om intervjun.

5 kommentarer:

 1. Ska bli mycket intressant att få läsa eran bok :) Har sett fram emot den i över två år sen jag började följa eran utmärkt blogg!

  mvh Peakisten

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Roligt att höra, får hoppas boken uppskattas och vi drar vårt strå till stacken genom ökad medvetenhet och bidrar till förändring.

   Mvh
   Johan

   Radera
 2. Ser framemot boken! Klagade lite på frun idag när hon kom hem med blåbär från Chile :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Hon kanske kommit över vårt manus o läst den i smyg...hon är någe på spåren! ;)
   Mvh
   Johan

   Radera
 3. En sån tur att våra politiker är väl medvetna om att resurserna kommer bli knappare och att vi därför inte kan fixa bostäder, välfärd och meningsfulla arbeten åt alla och agerar utifrån detta...

  "För sex år sedan hade vi samma prisras som vi haft under hösten och då tog det några månader innan priset började att stiga på nytt. En avgörande faktor är att produktionen i existerande råoljefält sjunker med 6 procent om året och denna produktion är runt 78 miljoner fat om året. Det betyder att denna produktion kommer att minska med 2 miljoner fat om dagen under de kommande 4 månaderna. Med det låga pris som vi nu har kommer industrin inte att investera i ny produktion så om ett halvår bör en del av dagens överproduktion vara uppäten. Vi kan också förvänta oss en nedgång i skifferoljeproduktionen i USA tills priset på nytt är uppe vid 80 dollar per fat." (Aleklett)

  SvaraRadera

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.