2015-07-01

Debattartikel av oss i Dagens Samhälle om Svensk krisberedskap

Tidningen Dagens samhälle har nu publicerat en debattartikel vi skrivit på temat svensk krisberedskap. Artikeln har titeln "Sveriges krisberedskap under all kritik" och ni finner den genom att klicka på bilden nedan.


För många av bloggens läsare är detta inga stora nyheter utan grundläggande kunskaper men förhoppningsvis kan vi bidra lite till ökad medvetenheten om Sveriges bristande krisberedskap och förmå en och en annan att göra något åt det. Det finns förstås långt mycket mer man kan göra än det vi nämner i artikeln och många fler exempel finner man i vår bok Olja för blåbär. Ett bra tips är även att läsa bloggen Swedish prepper och lyssna till programmet i SR "Verklighetens prepper" som vi rapporterat om i tidigare inlägg.

För den som vill läsa om krisberedskap i skönlitterär form nu under sommaren är bloggrannen Cornucopias/Wilderängs bok Stjärnklart det givna valet.

2 kommentarer:

 1. Bra artikel. Någon borde undersöka hur illa det är med kunnandet om det egna ansvaret. Sedan kan man fråga sig hur snabbt en förbättring i den egna kommunen kan ske. För oss som inte är politiker är det enkelt att fråga om det finns reservplaner för tex hemtjänst och skola om elen kan förmodas vara borta en längre tid. Isstorm eller ett extra kraftigt utbrott från solen kan slå ut stora områden. Oljeberoendets konsekvenser har många lite minnen av från 70-talet.

  Ska gå på kommunen - men nu först kommer värmeböljan så det får vänta lite. (Vi har alltid lätt att göra annat särskilt sommartid)

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Nanotec! Kul att artikeln uppskattas och sprids. Den är ju en av de mest delade och lästa på Dagens Samhälle just nu. Håller verkligen med dig särkilt gällande reservplaner/beredskap och hur erfarenheterna från oljekriserna på 1970-talet helt glömts bort eller inte resulterat i några bestående åtgärder/beredskap för liknande förlopp som med säkerhet kommer.

   Att ta kontakt med kommunen och upplysa sina vänner o bekanta vad man kan göra är något som kan skapa förändring i det lilla men för individer och familjer ha stort värde den dag beredskapen behövs.

   Mvh
   Johan

   Radera

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.