2016-01-01

ecoPRT- smarta lågenergi-Podcars för framtiden

Vi inleder det nya året med ännu en rapport från Podcar City 9 -konferensen vi skrivit mycket om här på bloggen och som Johan skrivit en artikel om i nyhetsbrevet Destination som ges ut av Nätverket Kompass.

Vi har hittills laddat upp 19 videos från konferensen om hållbara masskommunikationer som Johan filmade på plats i Silicon Valley, Kalifornien i början av november. Ni finner alla videos tillsammans med andra presentationer och inslag vi gjort under 2015 på youtube-kanalen. Fjolåret som verkligen blev ett händelserikt år för oss.  

Under konferensen presenterades väldigt många olika tekniker och varianter för Personal Rapid Transit (PRT), Podcars eller det som även kallas spårtaxi på svenska. En PRT-teknik/variant som stack ut lite extra var ecoPRT som Marshall Brain och Seth Hollar ligger bakom.

ecoPRT presenterat vid Podcar City 9 konferensen i Kalifornien  
Bild från presentation av Marshall Brain och Seth Holler som finns att hämta i sin helhet här

EcoPRT jämfört med några konventionella transportmedel 
Bild från presentation av Marshall Brain och Seth Holler som finns att hämta i sin helhet här

Marshall Brain är entreprenör. författare och föredragshållare. Brain har bland annat grundat sex företag varav det mest kända är "How Stuff Works". How Stuff Works inleddes som ett hobbyprojekt i form av en hemsida som förklarar hur prylar funkar men blev en sådan framgång att Discovery Network köpte det för 250 miljoner dollar. Brain är även författare till ett 20-tal böcker. de flesta med fokus på hur teknikutvecklingen kommer påverka framtiden och även mycket om "hur prylar funkar".

Seth Hollar är utbildad electrical engineer vid MIT och har doktorerat vid University of California Berkeley. Hollar har bland annat arbetat vid Toshiba i Japan och vid amerikanska vapen- och rymdforskningstillverkaren Lockheed Martin där han var med utvecklade teknik för obemannade farkoster avsedda för bland annat resor till planeten Mars. Hollar är känd för att ha byggt en av världens minsta robotar, liten nog att få plats på ett mynt som är 17 mm i diameter.

Tillsammans undervisar även Marshall Brain och Seth Hollar i entreprenörskap för ingenjörer vid North Carolina University i USA.

Brains och Hollars PRT-system sticker ut från många andra föreslagna system på flera sätt, särskilt när det gäller kostnaden och storleken på farkosterna/fordonet. Detta för att minimera de ekonomiska trösklarna som ofta håller borta investerare och politiker från att våga ta steget till förverkligande av fullskaliga PRT-system och samtidigt minimera miljö och energikostnaderna. EcoPRT är en nisch och passar inte överallt men bör kunna intressera tex många Universitetskampus, större företagsområden och även mindre mindre samhällen.

Kika gärna på presentationen nedan och fundera själva. Vi vill även passa på att önska våra läsare en god start på det nya året! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.