2016-04-08

Fredagsmys: Ett bostadshus i växthuset med cirkulerande gödningssystem för odling

Dags för lite enkelt fredagsmys.

I artikeln "2014 kan bli året du börjar rulla din egen energisnöboll" som Johan skrev som redaktör för tidigare tidningen OM omställning för drygt två år sedan, handlade om hur man även på våra breddgrader kan bli självförsörjande på värme och el med sol och vind när det kombineras med energisnåla hus och smart energianvändning. Numret och artikeln kan läsas i sin helhet här,

En något annorlunda approach som inte når självförsörjning på el (i dagsläget i alla fall) men likväl sparar mycket energi är familjen "Solvarms" bygge i närheten av Vänern. De har nämligen byggt in sitt hus i ett växthus och är självförsörjande på grönsaker och frukt åtminstone halva året.

Detta kan förstås jämföras med Sara Bäckmo utanför Växsjö som lyckats bli nästan helt självförsörjande på grönsaker och frukt till en familj på fem personer i en vanlig villaträdgård på endast 450 kvm. Det är har dock precis som i familjen Solvarms fall åstadkommits till stor del tack vare växthus.

Familjen Solvarms bygge är förstås bara ett sätt och passar inte alla men visar vad som är möjligt med lite kreativt tänkande. Vad familjen dessutom har är något mycket mer finurligt än bara ett hus i huset för att spara energi. De har nämligen ett system som tar hand om avloppsvattnet, filtrerar det och sedan för det vidare ut i odlingarna i växthuset som gödning.

Med tanke vårt tidigare inlägg i veckan om fem byar i Orsa som tar strid mot framdragning av kommunalt vatten och avlopp är detta ännu ett exempel på smarta sätt att minska belastningen på kommunens VA-system och samtidigt stärka sin egen självförsörjningsgrad och krisberedskap.

Kika på inslaget från TV4 nedan och fundera själva.

Trevlig fredag!

6 kommentarer:

 1. Det var ett smart hus om man nu gillar att slava åt en kreditgivare resten av livet eller iofs har några mille över. Själv gillar jag smarta billiga alternativ. Som typ ett växthus av almeringsmattor och byggplast 25 kvm för en tusenlapp och ett toasystem från torrtoa.se

  Tjing

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Håller helt klart med att plånbok och tid ska styra. Solvarms hus ska mest ses som ett kul exempel. Energimässigt och kostnadsmässigt är det svårt att räkna hem för de flesta. Den som har lån är aldrig helt fri så ditt exempel låter helt klart intressant och mer tillämpbart för de flesta.

   Kul du använder torrtoan. Jag har skrivit en hel del om det smarta toalett och komposteringssystem Compostera/Kloka toalett som är en annan variant som du säkert känner till:

   http://www.peak-oil.se/2016/02/sveriges-va-system-kan-avlastas-med.html

   och

   http://www.peak-oil.se/2015/12/har-ar-det-nya-toalettsystemet-ett-mote.html

   Mvh
   Johan

   Radera
 2. Förstår familjen Solvarm. Med ungdom eller otur i sparande är det klart att Berras odling fungerar bra som växthus - sett en del liknade sönderblåsta hus söderut. Mitt stora växthus kostade en hel del (inget banklån) men har krävt väldigt lite underhåll. En vinter blev snölasten för stor för en av de isolerande plastskivor som sitter i taket så den böjde sig och försköts lite. Det krävde lite pilljobb för mig och dottern men det är enda underhållet under 20 år. Villa, V70, vatten och vaggor har genom åren fått mest trevligt ständigt underhåll.

  2011 tillbringade jag som gäst i sjukvården. Insåg då att längtan var oerhört stark till att byta sängen mot att bara få sitta i växthuset och läsa, tänka långa tankar med blicken ibland på mognande tomater, blåeld eller mest på de gröna solfångarna som utvecklas lite dag för dag. Ibland titta ut genom glasväggarna och se någon kvittrande fågel,smygande katt eller lyssna till smattret av en häftig hagelskur mot taket. Jo min fru, barnen, övrig släkt och vänner besökte mig och världen fanns nära via mobil och laptop när jag orkade. Det var med planer på att förbättra tillgänglighet till växthuset jag rullade ut med beskedet att ställa in mig på att till 99% tillbringa resten av livet i rullstol. 1% lät som bra utmaning så efter intensiv träning lärde jag ben och hjärna att stappla fram en bit med rullställning, kryckor, käpp och sedan gå allt snabbare utan hjälpmedel.

  Rekommenderar alla som har råd att bygga så stort växthus som möjligt med glas i väggarna. Bara att kunna äta lunch där "ute" en solig februaridag med snö utanför och parasoll uppfälld och "Solvarm" fast det är minus några meter bortom bordet.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Nanotec! Kul att så många kommit igång med växthus. Vi har inte hunnit bygga ett än men kanske till våren. Fantastiskt att du är en sån fighter mot "höga odds" men med vilja och rätt energi omkring sig är mirakel inte så märkliga trots allt.

   Vi får bestämt satsa på ett större växthus!

   Mvh
   Johan

   Radera
  2. Hej igen!
   Nej,nej satsa på ett ännu större växthus. Det gör inget om inte allt nyttjas direkt. Läste någon gång om en familj som byggde ett litet växthus inne i det stora i Norrland tror jag. Och ännu har jag inte använt elen som jag dragit in till annat än maskiner och lite belysning. Kanske ett inre skydd för något känsligt i höst och elvärme eller blir det som vanligt lite bubbelplast över det känsliga.

   1% är inte mirakel, men jag är nöjd med mig själv, fast visst är energin från omgivningen avgörande. Träffade allt för många under den tiden jag väntade på ramp och hiss hemma, som verkade ha gett upp.

   Tillbringade hela eftermiddagen med att förbereda ytterligare odling i växthuset, katten kom in nosade på persilja och gräslök men trampade sedan omkring på den tunna späda purjon. Min fru funderade vidare på en liten utbyggnad av villan efter att planterat en del. Dottern kom hit och hjälpte mig få sommardäcken till bilen -första grillningen för året blev det också och lite trevlig samvaro. I morgon ska det bli försök till att teckna aktier för ekologisk algodling - Simrisalg och förutom sedvanlig aktiebevakning lite mer ny jord och färdig kompost till växthuset.

   Såg förresten i dagens DN att det verkar vara en stor ekonomisk besparing när första steget i en raket kan återanvändas. Musk har fler företag i full drift än bara Tesla.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  3. Hej igen. Japp stort stort växthus får det bli så långt ytan runt huset räcker annars lite längre bort. Simrisalg aktie låter spännande!

   Tänkt skriva om Spacex andra lyckade uppskjutning o återanvändning av delar av Falcon 9 -raketen men inte hunnit. Mkt med biodlingen i helgen...kupor att göra rena, vårundersökning i fyra samhällen mm.

   Kanske blir lite space i veckan ;)

   Mvh
   Johan

   Radera

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.