2016-10-19

Upptäck NIBE:s bergvärmepumpar

Detta är redaktionell reklam för NIBE:s bergvärmepumpar och vi får ersättning för detta inlägg.

För småhus står uppvärmningen ofta för hela två tredjedelar eller mer av elkostnaden och är därmed den kostnad det går att spara mest på om man vill påverka elräkningen. Att bygga sitt energisystem med bergvärme och en effektiv bergvärmepump kan därför vara ett alternativ för många småhus eller fastigheter, särskilt om man vill göra en investering som kan betala av sig relativt snabbt.

Vi har själva inte bergvärme i våra respektiva hushåll men Johan gjorde för detta inlägg en intervju med en god vän som installerade en bergvärmepump för 8 år sedan. Personen ifråga bor i en enplansvilla på 146 kvm och har sedan installationen för 8 år sedan mer än halverat sin energikostnad per år.  Hela bergvärmeinvesteringen i exemplet beräknas enligt vännen vara hemräknad om två till fyra år, dvs efter totalt 10-12 år i drift. I den beräkningen ingår köpet av bergvärmepumpen, borrning/installation samt underhållskostnad på cirka 2000 kr varannat år då en driftstekniker kommit och noga gått igenom hela systemet.

Johan frågade hur vännen tyckte det fungerat hittills och fick svaret:

"Den bästa investering jag gjort". 

Med i denna beräkning ska hänsyn tas till att personen bor ensam i huset sedan några år och stänger ner två av rummen i huset under vintertid och sänker temperaturen i dessa rum till cirka 10 grader men i övrigt använder huset normalt.

Tänker man off-grid och beredskap vid elavbrott kan bergvärme vara extra lämpligt i Sverige när det kombineras med solpaneler för elproduktion med batterier och eventuellt en mindre vindsnurra/vindblomma. På detta sätt kan cirkulationspumpen/pumparna till bergvärmesystemet drivas på egen el även när det vanliga elnätet inte fungerar eller om man rent av väljer att gå off-grid helt och hållet.

Ett svenskt företag som är en av marknadens ledande tillverkare och försäljare av bergvärmepumpar är NIBE som har över 60 års erfarenhet inom detta område.  

Med en bergvärmepump från NIBE kan du minska din energikostnad med upp till 80 % och samtidigt utnyttja en förnyelsebar energikälla som beräknas fungera utan större underhåll i flera årtionden. Bergvärme är lagrad solenergi som hämtas djupt ner i berget, sjöbotten eller några meter under gräsmattan.

Förutsättningarna och energibehovet där just du bor kan skilja sig mot andra platser/hushåll men chansen är stor att en investering i en bergvärmepump kan ge en stabil försörjning av värme/kyla och varmvatten under lång tid till låg kostnad.

NIBE erbjuder en rad varianter av bergvärmepumpar med eller utan inbyggd varmvattenberedare och med hjälp av NIBE:s energiräknare kan du räkna ut hur mycket du kan spara i energikostnader på att använda bergvärme.    

Detta är redaktionell reklam och vi får ersättning för detta inlägg.

En typisk bergvärmepump av Nibe
Bild från Nibe

12 kommentarer:

  1. En reserv kan också vara möjlighet att elda. Själv har jag nu en liten brasa igång i kakelugnen och än ingen ytterligare värme. Avstod 1999 från bergvärme för aktier som sedan kraschade år 2000. Fast det blev den då effektivaste moderna kakelugnen som inte ångrats. Var något oroad för Y2K med risk för längre elavbrott då.

    Vänliga hälsningar

    Nanotec

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Nanotec! Elda är absolut ett alternativ men alla har inte den möjligheten eller tillgång till billig ved. Kul med modern kakelugn, själv vill jag gärna skaffa en vedspis för att det är trevligt och en ovärderlig beredskap!
      Mvh
      Johan

      Radera
    2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

      Radera
  2. Climeon DI s16 idag. Hinner inte mer just nu.

    Vänliga hälsningar

    Nanotec

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skulle in på en annan plats på nätet, förstår inte vad som hänt, men kan kort berätta att Climeon är ett företag som av låg värme tillverkar el. Används hittills i stora fartyg.

      Vänliga hälsningar

      Nanotec

      Radera
    2. Hehe inga problem, nog känner jag till Climeon...sedan länge! ;)

      Mvh

      Johan

      Radera
  3. Bergvärme kan nog vara bra men inte i Januaru, februari och mars. Grannen har elräkningar på runt 6000 kr/ månad när två elpatroner a' 3kw snurrar så elmätaren i skåpet nästan släpper i infästningen.. Spispanna i gjutjärn med självcirkulation och acctank med varmvattenslinga passar mig bäst.. En riktig spargris. Fast då har jag egen ved förståss och veden kostar lite svett. Det måste jag erkänna. Men det är gött att veta att man kan få varmt i huset utan ström. Det ger en ganska stor belåtenhet och ett oberoende som man mår gott av :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om priset till eldistributören är 1 krona per kWh snurrar mätaren med full effekt i patronerna i nästan 7 dygn totalt per månad om vi för resonemangets skull bortser från övrigt elbehov eller nätkostnader.

      Ja din granne har för dåligt dimensionerad bergvärme.

      Fast visst - du har en spargris och det är skönt med vedeldning som mys och reserv för el. Min fru fick kämpa länge innan jag accepterade att kasta ut extra reserven vedspis i köket vid renoveringen 2014. Huset byggdes ursprungligen hundra år tidigare med bastanta träväggar men blev betydligt varmare och drog mindre el när vi för 30-35 år sedan isolerat, bytt fönster och ändå byggt ut lite. Nu har vi 4-glas.

      När vår nuvarande byggare hinner börja senare i år eller nästa år och bygger ut lite mer blir det förmodligen lite luftvärmepump här också så den totala elåtgången sjunker lite trots fler kvadratmeter. Det finns två värmepumpar på lantstället idag som håller 10-15 grader när ingen är där och förutom elelement två möjligheter att elda vid elbrist eller för mys.

      Vänliga hälsningar

      Nanotec

      Radera
  4. Själv struntar jag i att byta fönster och isolera väggar. Tror man behöver lite rejäl ventilation faktiskt och vad gör det om jag hugger några m3 ved extra. Det går av bara farten. Läser man "vi i villa" borde jag och familjen fryst ihjäl för länge sedan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har prövat sova i snögrotta utan el - blev fuktigt och lite kallt.

      Sovit många nätter i tält med upp till -30 utanför. Håret frös fast i tältduken och fötterna riskerade brännas av kaminen.

      Föredrar att bo som jag gör nu. Har ventilation, men garanterat mindre än din. Levde alla som dig blev det inte mycket skog till annat eller hur?

      Vänliga hälsningar

      Nanotec

      Radera
    2. Jag tar inte timmer till ved. Utan det sågar jag brädor av. Veden får bli sådant som inte duger till nått annat. Skulle alla leva som jag skulle vi inte ha resursbrist i framtiden. Det kan jag garantera :)

      Simma lugnt

      Radera
    3. Berra det låter som du, förutom all diesel och bensin till jord- samt skogsbruk plus stadsutflykter, lever sparsamt när det gäller fossilt.

      Grannen som har bergvärme frågade nyss vilken elleverantör och avtal hon ska ha. Svårt att veta om det kommer något regn i år - magasinen är ganska tomma nu. Elbrist med bortkoppling av annat än det som avtalats är ganska liten risk för men däremot kan priserna stiga en del ytterligare i vinter.

      Vänliga hälsningar

      Nanotec

      Radera

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.