2016-12-17

Musses husvagnssemester snart verklighet med ihopfällbart superhus på hjul?

Här kommer lite äkta lördagsjulmys med Richard Perkins geniala prototyp för ett självförsörjande, mobilt hus som vänder upp och ner på föreställningar om framtidens boende. För vad sägs om ett självförsörjande, ihopfällbart, mobilt hus till ett överkomligt pris?

I en artikel i Ny Teknik uppmärksammas vi nämligen på ingenjören Richard Perkins som ledsnade på sitt stressiga och otillfredsställande liv som kylskåpsutvecklare vid Star Refrigeration, Storbritanniens största utvecklare av kylskåp. Under två har Perkins därför räknat och skissat på ett hållbart ihopfällbart hus som ihopfällt inte är större än en standard container (en standardcontainer har en bredd på 2,438 m och en höjd på 2,591 m) men utfällt blir hela 74 kvadratmeter.

Prototypen Perkins tagit fram blir i fullt utfällt läge ett två-våningshus med två rum på övervåningen och två på undervåningen. Undervåningens mittenutrymme innehåller dessutom plats för kök och komposteringstoalett. Huset är just nu designat för att vara självförsörjande på vatten, (komposteringstoaletter behöver som bekant inte tillgång till vatten) och ska i nästa steg även bli självförsörjande på el med solcellspaneler på det utfällbara taket och i nästa steg ha en maträdgård på taket.


Perkins ihopfällbara prototyp-hus utfällt  

Huset är designat för att inhysa ett avancerat kretslopp-system som ni bäst sätter er in i genom att se Perkins presentations-video.

Men Perkins behöver få ihop 5000 pund till den 20:e december, dvs inom tre dagar för att kunna fortsätta med projektet. Vi tycker detta är ett lovande intiativ och uppmanar därför läsarna att ge sig själva och andra en hållbar julklapp genom att om möjligt bidra med en slant eller berätta för att andra om Perkins ihopfällbara hus. Kika på kickstartern här.

Perkins självförsörjande hus påminner lite om Haus der Bauern som Johan besökte i Freiburg i somras och vi beskrivit i tidigare inlägg, även det ett självförsörjande hus men långt ifrån mobilt...

Kanske kan Perkins ihopfällbara hus bli extra lämpligt i Sverige för unga människor utan sparat kapital till hus/bostadsköp eller människor som inte vill eller kan ta på sig skulder upp över öronen och bli en del av den redan stekheta svenska bostadsbubblan...

Här kan ni se hur Richard Perkins mobila, ihopfällbara hus byggs ihop


Huset är i dess nuvarande form inte anpassat för svenska förhållanden med en lång och kall vinter men Richard Perkins arbetar för en lösning för det med. I Sverige där bostadsbristen är enorm skulle dessa mobila hus kunna vara ett utmärkt sätt att snabbt få hus på plats, ja hela bostadsområden som dessutom kan flyttas till lämpligare platser i takt med att tillgång till lokal energiproduktion byggs ut.

Vad kommer det kosta då? Protypen har kostat 20 tusen dollar eller knappt 188 000 kr att bygga men tanken är att vem som helst som är lite händig med en ritning från Richard Perkins ska kunna köpa de flesta av delarna själva i vanliga butiker och sedan sätta ihop huset själv. Om Perkins får ihop tillräckligt med pengar för att fullfölja projektet är det även tänkt att det ska gå att beställa färdiga set (IKEA -way) med eller utan inredning, komposterings-toalett etc.

Här är Perkins presentationvideo:Men det som slår en direkt när man ser hur huset fälls ut på lastbilsflak är hur huset skulle kunna bli en mobilt hus eller snarare "superhusvagn" som helt förändrar konceptet av husvagn och nu i juletider påminner om Musses, Långbens och Kalles oförglömliga husvagnssemester...

Nedan kan ni se klassikern i dess kompletta version, lite lördagsjulmys eller inspiration helt enkelt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.