2017-04-09

Vårens orubbliga återkomst ger energi till nystart

Innan vi går in på dagens inlägg som går i binas och vårens värmande tecken kan vi inte undgå att kommentera fredagens attentat i Stockholm.

Det har nu gått två dygn sedan attentatet mot en av Stockholms mest populära gågator. En gata som vi likt många svenskar känner väl och besökt många gånger. Vi som var barn på 1990-talet minns säkert åren under vattenfestivalen med folkfest och god mat eller alla gånger vacker musik spelats av gatumusikanter, ofta av dansande indianer utanför entrén till Åhlens entré, ut mot just Drottninggatan. Känslan av liv och rörelse, glädje och möten är det som kännetecknar denna gata och vi hoppas att det förblir så.

Många, inklusive undertecknade tog emot nyheten med starka känslor och medlidande för de direkt drabbade och anhöriga som fick uppleva något Sverige varit förskonade från men många andra länder redan lever med spåren efter. I september besökte vi Antwerpen i Belgien och upplevde då den märkliga känslan av leende och till synes trevliga men tungt beväpnade soldater som två och två promenarade runt stadens centala delar, även nere i parkeringsgaragen. De ingav trygghet genom att finnas i närheten och militära lastbilar och mindre fordon stod parkerade på olika platser runtom i staden. Samtidigt var de en stark påminnelse om hur lyckligt lottade vi är i Sverige att vi har så många öppna platser där alla människor är välkomna, där tungt beväpnade soldater och poliser inte behöver vara konstant närvarande.

En tid framöver kommer säkert polis, säkerhetspersonal och inte minst medmänniskor behöva finnas till hands i Stockholm och kanske på andra håll i Sverige för att likt i Antwerpen, Paris och Nice inge trygghet. Sår ska läkas och känslor hanteras men händelsen visar att livet går vidare och att Sverige står enat nu och även inför framtidens utmaningar, kanske mer än på länge. För lite tänkvärda perspektiv på fredagens händelser rekommenderar vi bloggrannarna Cornucopia?:s och Flute-tankars inlägg.

Vårens återkomst är konstant och orubblig

För de flesta i Sverige har så äntligen våren anlänt och med den följer nytt liv och energi till nya tag.
Johan som precis beökte sin bigård i Dalarna kunde med glädje och inspiration ta del av binas enorma energi och skicklighet som med vårens värmande strålar och sälgens blom tagit fart som bara pollinatörer kan.

2017 års första generation arbetarbi?
Ett piggt litet arbetarbi landade på Johans hand

Våren är en påminnelse om nya möjligheter och den helhet vi människor aldrig får glömma vi bara är en del av. Människans fotavtryck i naturen är oproportionerligt stort mot hennes bidrag i livets kretslopp. Skälet att det ändå ser ut så har delvis sin förklaring i att många människor aldrig får lära sig att naturen är den primära ekonomin och det som gör all mänsklig verksamhet möjlig och även sätter fysiska gränser för hur stort uttag vi kan göra på dess konto i längden.

För Johan innebar besöket till bigården idag mest observationer vid de fyra stapelkupornas fluster. Hundratals bin var i luften och många bin anlände med gula och orange pollenklumpor på bakbenens pollenkorgar. Ett tecken på att drottningen i respektive samhälle nu kommit igång med äggläggningen på allvar igen och pollen samlas in för att mata fram de nya generationerna av bin som ska få samhället att växa sig starka nu på våren och försommaren.


Pollenlast på ingående vid flustret (till vänster i bild) 

Fyra stapelkupor vintrades in och alla ser ut att ha klarat sig fint. Däremot klarade sig inte de två samhällen som vintrades in i topplistekupor men analys av det återkommer vi till i senare inlägg. Två avläggare kommer få en ny chans i dessa topplistekupor kring midsommar.  
 
Fyra till synes välmående samhällen

Vårkontrollen i Johans bigård kommer göras nästa vecka men att döma av antalet bin i luften, ser det myket bra ut vid tre av fyra samhällen men helt ok ut vid det fjärde där det kontinuerligt landar bin med pollen och troligen (vatten och lite nektar).

Missa inte Nationella honungsprogrammet 2018

En positiv nyhet för alla biodlare i Sverige är att det nu finns möjlighet att ansöka om bidrag till olika typer projekt för att stödja bin från Jordbruksverket via Nationella Honungsprogrammet 2018. Biodlarorganisationer, företag kopplade till biodlarorganisationer och forskare mfl kan ansöka om totalt 21 miljoner kronor. Ansökningstiden startade den 7:e april och löper till den 30:e april. Läs mer om hur det funkar på jordbruksverkets hemsida.   

Avslutningsvis vill vi påminna om att inte glömma att rösta för Linköpingsförslaget för en bi-vänlig stad som vi skrivit om tidigare. Förslaget är lagt av Eva Gustavsson som även skrivit en gästinlägg här på bloggen nyligen. Desto fler som röstar ju större chans är det att Linköpings kommun tar upp förslaget och inspirerar andra kommuner att göra liknande!


Bina är inte bara flitiga, de är vackra också!
Arbetsbi som landat på ett av kupornas tak

4 kommentarer:

  1. IS ska bekämpas och nu gissar jag att polisen slår till mot många sympatisörer och letar spår. Många andra agerade också bra efter attentatet.

    Trevligt är att jag i torsdags upptäckte två bikupor 200m hemifrån. Pratade med ägaren och beställde lite honung som jag då kommer betrakta som "från min trädgård". Har sett lite bin i vårblommorna. Tidigare mest bara glada humlor.

    Vänliga hälsningar

    Nanotec

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Nanotec! Hätligt att du har en biodlare så nära! Då har du defintivt gott om bin i din trädgård och kan med rätta säga att du smaksatt din honung med blommor från din trädgård! :)

      Hoppas på ett bättre år för bina i år. Var extremt torrt i fjol och efter midsommar stannade utvecklingen upp helt då draget på nektar och pollen föll ovanligt snabbt.

      Radera
    2. Lite otrevligt var att höra att några grannar var missnöjda och rädda att barnen ska bli angripna av de läskiga varelserna. Tänker vid lämpligt tillfälle ge dem lite diskret undervisning om det här med blommor och bin.

      Vänliga hälsningar

      Nanotec

      Radera
    3. Hej! Okunskap är naturligt och kan orsaka rädsla och missförstånd, har ju lärt mig sedan jag var fem-sex år av en en god vän till familjen som är biodlare på Gotland så nyfikenhet och kunskapen om bin har gått hand i hand för min del.

      De vanligaste missförtåndet är att blanda ihop bin med getingar. Getingar drar sig snabbt till sötsaker och skapar irritationsmoment och ibland stick när folk fäktar efter dem. Bin sticker mycket sällan och nästan alltid när det sker har de blivit klämda. Vanligast för icke biodlare är när en trampar på bin vid barfotagång i gräset.

      Med försiktig, förstående övertalning kan du kanske få dina grannar mer intresserade än rädda för bina.

      Mvh

      Johan

      Radera

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.