2017-07-25

Stockholms skärgård nästa stop, eldrivna trehjulingar rullar vidare

Det har nu gått precis två månader sedan vi filmade Bzzt Stockholms release och deltog i karaven då det svenska taxibolagaets första 18 första eldrivna "tuc tucs" gjorde entré i Stockholms innerstad. Sedan dess har Zbeen som fordonet heter, fått mycket uppmärksamhet i såväl svenska som internationell media.

Bakom Zbeen ligger ett annat svenskt företag, Clean Motion som numera bygger ut sin tillverkning i en del av NEVS stora elbilsfabrik i Trollhättan. En av bolagets största ägare är Skypegrundaren Niclas Zennström .

Förutom att inrikesminister Mikalel Damberg nyligen uppmärksammade elpoddarna och taxibolaget Bzzt Stockholm som ett bra exempel på en startup som lyckats kombinera ny teknik, miljötänk och kollektivavtal för sina anställda, kom i dagarna nyheten att elpoddarna, ja eller Zbeen även köpts in av ett annat taxibolag för att användas på Ornö i Stockholms skärgård. DN har fångat skärgårdspodden i en film som kan ses här.

Just nu rullar 20-talet taxipoddar av Zbee-typ i Sverige, koncentrerade till Stockholm men redan nu är tillverkaren Clean Motions största marknad Indien där över 50 Zbees satts i trafik. Företaget lära ha bråda dagar just nu då produktionstakten ska upp från cirka 2 bilar per dag (siffan gäller från början av juni) till 10 bilar per dag i slutet av året. Satsningen på den indiska marknaden som vi skrivit om i tidigare inlägg, är förstålig då det dels är en enorm marknad för tuc tucs och dels ett land som har gigantiska problem med föroreningar i sina megastäder och formligen skriker efter alla typer av eldrivna fordon.

Taxibolaget då? Bzzt Stockholm har planer på att expandera med samma modell som i Stockholm, dvs initialt crowfunding i olika städer för lokalt ägande och därmed attrahera småsparare och brett intresse och sedan växa verksamheten med fler poddar till stadsdel för stadsdel och så småningom även till förorter. Tanken är att köra korta sträckor men vara tillgängliga på kort tid och till mycket lägre pris än vanlig taxi och ja utsläppsfritt förstås.  

Är ni nyfikna på Zbeen kan ni kika på videon vi gjort från releasen i Stockholm, nedan den engelska versionen på nya internationella EVolution-kanalen där vi kommer göra många filmer om eldrivna fordon, smarta energislösningar, komma med egna analyser och sprida tankar och idéér från inspirerande människor och företag som bidrar till en fossilfri omställning.

Vi har inte fått någon ersättning för att skriva detta inlägg men äger aktier i både Bzzt Stockholm och Clean Motion.  

1 kommentar:

  1. Kul med spridning till skärgården. Fortsätter du informera om företagen köper jag kanske snart några aktier.

    Vänliga hälsningar

    Nanotec

    SvaraRadera

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.