2018-01-26

Göteborg fortsätter elektrifiera transportnätet med fler laddplatser

Vi rapporterade nyligen om att kinesiska 12 miljonerstaden Shenzen nu har minst 16 359 elbussar vilket får Sveriges satsning hittills att blekna med 53 registrerade elbussar på vägarna så sent som i december. Men även i Sverige elektrifieras det på många fronter och inte bara för elbussar vilket vi snart ska återkomma till. 

För drygt 2,5 år sedan var Johan på plats i Göteborg vid pressinvigningen av stadens första elbusslinje som var en av de första i landet. Linje 55 mellan Chalmers /Johanneberg Science Park och Lindholmen Science Park via Avenyn, Brunnsparken och Götaälven, har trafikerats av upp till 3 rena elbussar och ett större antal hybridbussar med stor uppskattning av göteborgarna.

Bakom satsningen på elbussar i Göteborg står projektet Electric City som är ett samarbete mellan näringsliv, forskning och kommun och region. I samarbetet ingår bland andra Göteborg Energi. Chalmers Universitet, Volvo och Göteborgs stad. Electric City ska under året utökas med en ny elbusslinje mellan Nordstan och Frihamnen i samband med Volvo Ocean Race för att sedan användas till  elbusslinje 16. Här kommer till en början två av Volvos nya bussar Volvo 7900 Electric köras. Fyra av dessa nya elbussar rullar redan i Luxemburg sedan i somras

Malmö är en annan stad som har visat framfötterna genom att beställa 13 elbussar som ska köras av operatören Nobina och beräknas komma i trafik senare i höst. Det rör sig även här om nya elbussen Volvo 7900 Electric.

Vi hoppas att många fler elbussar sätts i trafk i Göteborg och andra svenska städer framöver men det räcker inte bara med fler elbussar, det krävs även många fler laddplatser för personbilar och här är mycket på gång i bland annat Göteborg.

I ett pressmeddelande från Göteborg Energi meddelar företaget att de under året ska placera ut 200 publika laddare för elbilar på parkingsområden i Göteborgsområdet, i samarbete med bland andra Göteborg parkering. Detta är stort steg från de 13 snabbladdare Göteborg Energi har utplacerade idag.

I samband med satsningen erbjuder Göteborg energi i samarbete med Uber möjligheten att boka en kostnadsfri åktur med musikduon Sammy och Johnny Bennet som den 2 februari kommer hämta upp utvalda resenärer i elbilen Tesla Model X. Under åkturen blir det liveframförande i elbilen.

Vi får ingen ersättning för detta inlägg utan skriver om detta för att sprida kunskap och inspiration om eltransporter och fossilfri omställning.

Se gärna videon om satsningen på laddplatser i Göteborg nedan och vår video från lanseringen av Göteborgs elbussar från vår svenska kanal Olja för Blåbär.

Laddagbg med musikduon Sammy och Johnny Bennet

Johan på plats vid invigningen av Göteborgs första elbusslinje (2015)

 Trevlig fredag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.