2018-04-17

Klockan klämtar för planeten... klockan klämtar för dig, på söndag!

Människan hotas av en rad omvälvande förändringar som vi lite lättsamt kan beskriva som "utmaningar". Här på bloggen identifierar vi tre huvudsakliga hot som bör ligga högst på människans prioriteringslista just nu, alla tre kan potentiellt utgör existensiella hot för vår arts fortlevnad om de inte hanteras på ett klokt sätt och det omgående.

Vi talar förstås om (1) Artificiell Intelligens (AI), (2) Peak Oil (oljetoppen) eller den billiga oljeålderns slut och (3) eskalerande klimatförändringar bortom vår kontroll

Alla är var för sig enorma utmaningar och det är svårt att säga om någon av dem är större/viktigare än övriga, viktigare är att konstatera att alla måste hanteras parallellt och tas på högsta allvar. 

I detta inlägg vill vi dock uppmärksamma nr 3 ovan men glädjande nog med ett inspirerande initiativ som inleds på söndagVi talar om den internationella konferensen "We don´t have time" vars syfte är att skapa en globalt organiserad motkraft för att stävja de klimatförändringar människan med all sannolikhet huvudsakligen ligger bakom. Detta genom att människan under den billiga fossila eran de senaste 200 åren främst eldat upp kol, olja och naturgas vars utsläpp lagt sig som ett täcke runt vår planet (ja skogsskövlingen är en stor del av samma problem men har accelererats på grund av industrialiseringen/tillgången till fossila bränslen). 

"We don´t have time" äger rum nu på söndag den 22 april eller datumet som sedan 1970 uppmärksammar Earth Day. Mellan klockan 15 och 19 svensk tid kan vem som helst, helt gratis delta via webben eller för den som är i Stockholm, försöka få en plats på själva eventet. Under konferensen kommer en gedigen samling talare ge olika perspektiv som alla belyser klimatläget men även inspiration om vad som redan görs och vad som kan göras för att vända utvecklingen.  

Bland talarna som ni finner här hittar ni bland andra Dennis Meadows som vi skrivit om tidigare här på bloggen när han var på besök i Uppsala och i vår bok Olja för Blåbär -Energi, Makt och Hållbarhet. Dennis Meadows som alltså är en av grundarna av Rom-klubben och huvudförfattarna till pionjärrapporten "Limits to growth" (eller Tillväxtens gränser på svenska) som kom ut redan 1972 och har inspirerat otaliga forskare och författare världen över. Med Dennis med fleras banbrytande arbete gick det upp för människor att vi måste se planetens utmaningar ur ett sammanhängande helhetsperspektiv och ifrågasätta tanken om oändlig ekonomisk tillväxt på en planet med ändliga resurser (en fysisk omöjlighet). 

En annan talare på We don´t have time konferensen är Robert Falck, VD för startupen Einride som vi nyligen gjorde en video om på EVolution kanalen och äger aktier i. Ett annat bekant namn på talarlistan för många är säkert Martin Hedberg, meterologen och klimatexpreten som Johan skrivit ett par debattartiklar med: Varför vi måste minska vårt flygande och en om krisberedskap och hotet mot Sveriges matproduktion.  

Håll även ett extra öga på Maria Mähl, chef för Arabesque som utvecklar ett investerarverktyg som använder sig av Artificiell Intelligens som utifrån bland annat speciellt formulerade miljökriterier som sökverktyg identifierar bolag med goda förutsättningar att överleva den teknik- och energiomställning vi bara ser början på.   

Bakom "We don´t have" som alltså drar igång officiellt med konferens-eventet på söndag, står bland annat Ingmar Rentzhog, VD och grundare av Laika Consulting tillika en av grundarna till populära feminvest. Ingmar är förutom en framgångsrik företagsledare en internationell klimatambassadör som tar klimathotet på största allvar. Vad är då "We don´t have time" och hur kan det bidra till att snabba på farten på den globala rörelse för fossilfri omställning som redan är i full gång? Kika gärna på videon nedan eller här

Snart kan ni helt lagligt "klimatbomba" företag med digitala symboler/knappar och skicka kärlek och stöd till de som går före- mycket bättre än bara tummen upp eller ner på Facebook eller liknande som inte kan kanalisera och organisera den energi som finns inom den fossilfria omställningsröreslen i en gemensam riktning för större sprängkraft... 

Om "We don´t have time" lyckas kan det bidra till att sprida äkta uppmuntran och inspiration snabbt och sätta svidande press på de som inte rör sig i rätt riktning för vår planet och den fossilfria omställning som är inte har tid att vänta på de som inte fattat galoppen!

Klicka på bilden nedan för att komma till "We don´t have time" -videon
  
....Och eftersom nu snart "klimatbomberna" börja spridas över jorden påminner Johan om sina gamla favoritskådis Peter Sellers i sin fantastiska roll som inspektör Clouseau i Rosa Pantern. För se upp alla fossiler, snart kan ni varken gömma er i ett moln av förnekelse eller bakom låsta dörrar -inspektör Clouseau knackar snart på och hittar alltid en väg in med en klimatbömb! 

11 kommentarer:

  1. Ska man skratta eller gråta? Tycker att ni bommar helt på människans "3 huvudsakliga hot". Att ta upp AI som ett hot är rent trams. Någon robot kommer inte dyka upp framför er dörr och skjuta er. Tror ni sett på för mycket film sista tiden. AI och programvara är bara välfärd, mer automatisering, något som pågått mycket länge. Klimathotet är ju också bara ett mindre problem, inget som hotar arten människa det minsta. Klimathotet är nåt politikerna bara pratar om men inte gör något, just precis för att det inte är något hot. En podcast om klimatpolitiken: https://soundcloud.com/pengarpolitik/trump-det-kallas-vader Och för det tredje, oljetoppen är knappast ett hot mot människan, bara en negativ påverkan på ekonomin, som i bästa fall inte blir så farlig. Vi har ju redan nu billigare energi från andra energikällor, det är bara transportnäringen kvar som behöver anpassa sig. Tre större hot kan säkert vara: Hotet mot demokrati, Världsfreden, Ojämlikheterna som leder till uppror/krig.

    SvaraRadera
  2. Hej!

    Angående AI, handlar det om så mycket mer än "robotar". Jag rekommenderar att du läser Nick Boströms bok "Superintelligens, -faror, vägar, strategier. Boström är en av världens främsta forskare inom AI och existensiella hot. Läs den med öppna ögon och återkom gärna när du läst den så kan vi ta en djupare diskussion då.

    Angående oljetoppen är det inte ett existensiellt hot i sig utan kan få de säkerhetspolitiska följderna i en värld där accelerande resursbrist i värsta fall blir en kapplöpning om den återstående oljan. Jag har goda förhoppningar om att vi ska klara den fossila omställning men risken finns helt klart och kan inte ignoreras med önsketänkande om snabba tekniska lösningar. Det är därför av högsta vikt att minska oljeanvändningen i snabb takt så att samhället har möjlighet att ställa om under hanterbara förhållanden. Annars kommer kortsiktig girighet och impulsiv tro på business as usual förblinda den genomtänkta och hållbara vägen framåt där hushållning med begränsade resurser kräver kretsloppstänkande med alla resurser och inte som nu lån från framtiden med billig fossil energi.

    Angående demokrati, världsfreden och ojämlikheterna: Alla dessa hot ställs på sin spets med tex det potentiella hotet av AI och Peak Oil, varför tror du annars jag skulle beskriva de som existensiella hot? De problem vi har idag är en västanfläkt mot det jag syftar på.

    Mvh
    Johan

    SvaraRadera
  3. Jag jobbar dagligen med machine learning och deep learning. AI är ett marknadsföringskoncept, inget annat. Det finns inga seriösa forskare inom dessa områden som är oroliga för att AI ska bli självmedveten, dom som forskar på generell artificiell intelligens uppskattar att detta kanske ligger 150 år bort, och samma uppskattning gjorde man för 50 år sedan.

    Lyssna på folk som kan någon om området, Andrew Ng, Yann lecun, Ian Godfellow, Sebastian Thrun finns alla på twitter tex. Elon Musk är ett marknadsföringsgeni men han verkar vara totalt tekniskt okunnig.

    Att deep Learning och neural networks är inspirerad av den mänskliga hjärnan är en rolig metafor men relevansen slutar där. Det handlar om nya sätt att göra bättre algorithmer och öppna upp fler områden för automatisering, dont belive the hype.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra och insiktsfullt Uknown! Jag jobbar också inom IT och har samma syn på AI som du. Inget att vara rädd för eller så som ett hot. Men det som händer med arbetsmarknaden och skattebasen kan man fundera på.

      Radera
    2. Sverige ligger långt efter de ledande länderna när det gäller AI. Men visst, det sker framsteg också här.

      Synen på Generell AI (GAI)och dess möjliga genombrott varierar givetvis men internationella bedömare hamnar mellan inom tio år till aldrig. Men median verkar vara betydligt närmare än 150 år. (Läs tex Max Tegmarks Liv3.0) Hur denna GAI ska bli bra för oss borde redan kräva betydligt mer forskning.

      Långt innan en eventuell GAI kommer AI att påverka oss stort. Själv ser jag självkörande farkoster som mycket nära. Kina satsar stort och då även militärt. Jag letar efter de hackor och spadar som behövs för autonoma bilar för att öka mitt kapital. 2021 anser många som genombrotts år för de autonoma. Batterier är en komponent och där är idag Litium en metall av betydelse men det finns alternativ. Kameror är annat som behövs. Radar Lidar 5G GPS mm.

      För övrigt är Musk inte bara ett marknadsgeni.

      Nobel var övertygad om att hans dynamit skulle göra slut på alla krig eftersom sprängkraften var så enorm.

      Modern teknologi nyttjar AI, mot cancer och andra sjukdomar samt främst i forskningen på ny medicin. Kanske används också AI för att en drönare ska döda "rätt" person utan hjälp av förare.

      Vänliga hälsningar

      Nanotec

      Radera
    3. Inget av det du skriver om visar att det är ett hot mot människoarten. Det är rent trams att AI och programvara är ett hot. Visst, det påverkar arbetsmarknaden och politiken men inte människan som art.

      Radera
    4. Jonas har du läst Liv3.0?

      Hur stor risken är är frågan. Är svaret exakt 0 eller finns en liten risk?

      Vi är säkert överens om att risken att just jag ska dö i en flygkrasch är låg. Risken att jag dör av ett nedslag från en komet eller asteroid är faktiskt större och då dör många fler samtidigt, möjligen alla människor.

      Jonas hur länge har du jobbat med AI eller IT?

      Tycker din beteckning "trams" ändå kräver att du utvecklar det lite när det gäller GAI.

      Vänliga hälsningar

      Nanotec

      Radera
    5. Jag kan försäkra dig om att det inte står en mördarrobot utanför din dörr om 10år, som själv har kommit på idén att döda dig. Det finns ingen som helst risk för det. Folk ser för mycket film.

      Radera
    6. Jag tror inte vi har en GAI på 10 år. Misstänker att du inte jobbat så länge med IT och inte läst så många böcker eftersom du återkommer till dina underhållningsfilmer.

      En GAI kommer som vi själva gör att ändra sina mål. Den kommer knappast sätta målet utrota människor utan mer riskerar vi att en GAI tycker att vi är ganska ointressanta som en myrstack i en blivande vattendam. Otur att vi var i vägen för det högre målet.

      Vänliga hälsningar

      Nanotec

      Radera
    7. Du misstänker att jag är ny inom IT. Jag misstänker starkt att du inte har någon förståelse alls för IT och programvara.

      Radera
  4. Misstänksamheten breder ut sig. Förståelsen för IT ökar i Sverige och vid senaste konferensen som WASP ordnade fanns en deltagare från riksdagen med bland oss deltagare. Gissar att de blir fler nästa år.

    Vänliga hälsningar

    Nanotec

    SvaraRadera

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.