2019-01-24

En äkta örn har landat i Davos

Detta inlägg är signerat Johan. 

Örnen har landat i Davos och hon kom med tåg (Greta Thunberg)... Toppmötet som omgärdas av fossildrivna Gulf-stream plan med representanter från nationer och internationella jätteföretag samlas i en liten alpstad för att diskutera den industriella revolutionen 4.0. Digitalisering och Artificiell Intelligens (AI) står högst upp på dagordningen. Arbetstillfällen som försvinner på grund av automatiseringen skapar ekonomisk och politisk obalans i världen i en omfattning som aldrig skett tidigare så något måste göras för att rädda den ekonomiska tillväxten!

Kanske är det inte så konstigt att temat för Davos är AI. Världens ledare vill så gärna se att AI ska lösa klimatkrisen åt oss. De stora företagen och nationerna kämpar till synes desperat med att bli först med att skapa en AI-Singelton, en överlägsen artifielll superintelligens som när den börjar springa aldrig kan bli ikappsprungen av en annan AI eller människan som kollektiv intelligens. Med ett sådant ess i rockärmen kan radikala förändringar ske som idag är politiskt och ekonomiskt oacceptabla, good or bad. Eller så skapas en folkrörelse för att vända klimatförändringarna snabbare än en AI-singelton hinner skapas, låt oss hoppas på det senare för vi har knappast de 10-15 år det sannolikt tar innan en AI-singelton kan hjälpa eller stjälpa mänsklighetens möjligheter att överleva på den här planeten.   

Men något stort håller på att hända. För varje dag som Greta Thunberg med sitt mod och faktagrundade övertygelse sprider inspiration världen över, om att vi KAN vända den negativa klimatspiralen blir jag varm inombords, äntligen kommer den planetära ödesfrågan upp på den politiska dagordningen och samtalas om vid middagsborden och på arbetsplatserna! Eller, nja vi är inte riktigt där ännu men i takt med att Greta och många andra inspiratörer fortsätter kommer klimat-demonstrationer (likt de enorma vi nu ser i bland annat Beligen) och framförallt vardagslunken även börja riktas allt mer mot en riktig förändring. 

De flesta människor är inte dumma, när de ser ljuset i tunneln och vet vart de ska börja och varför det är bråttom kan det gå mycket fort. Men det finns förstås många som vill trycka på bromsklossen... Let the games begin!   

Avslutningsvis: Till er som inte begriper hur viktig Greta Thunbergs postiva kraft är för att skapa förändring kring klimatförändringar för världen: Läs gärna Scener ur hjärtat av Malena Ernman och Svante Thunberg (jag lyssnade på talboken inläst av Malena själv). Där framkommer det med all tydlighet och i intervjuer med Greta att just hennes genuint starka oro för människors passiva inställning till eskalerande klimatförändringar fick henne att tappa lusten att leva. Nu när hon fått en gnutta hopp, med all uppmuntran och stöd och positiva reaktioner till förändring som kommit med det som började med en skolstrejk fullkomligt lyser det om henne. 

Det råder inte det minsta tvivel om att hon drivs framåt av ett nytt hopp och en glädje som inte fanns där innan. Det är ingen som tvingade henne, tvärtom var det hennes eget val och det är hon som driver sina föräldrar till radikala förändringar som de nu genomfört. Hon må vara 16 år men i sinnet är hon LÅNGT klokare och mer påläst än de flesta vuxna. Samtidigt kan det vara svårt att ta hennes budskap på allvar för en del då hon lyckats med något som ingen annan lyckats med så fort: Att lyfta klimatfrågan på dagordningen för som hon själv noterade i boken efter egen statisk observation: Tvärtom om vad de flesta tror är det under 1 % av dagsrubrikerna generellt som berör klimatet, dvs den får nästan inget utrymme alls, dvs det är inte alls alarmistiska rubriker om hur bråttom det är som skrämmer folk/avskärmar till agerande. De flesta har ingen aningen om hur allvarligt det är och hur de kan agera för att vända utvecklingen utan vilseleds av framförallt fortsatta konsumtionsinviter. 

Det visar bara att klimatfrågan inte fått en chans, ÄNNU. Med större utrymme och fler som inspireras av Greta och andra kan positiv förändring ske mycket snabbare än de flesta vågar hoppas på. Vi har sett det förut i historien men minnet är kort och skärmarna folk stirrar på dagarna i ända stjäl ofta deras förmåga till samarbete och förändringsförmåga. Förändring kommer vare sig vi vill eller inte men varför inte försöka göra det till något positivt medan vi fortfarande kan!?

En tjej med mer energi än något privat jetplan någonsin kan uppbringa!

4 kommentarer:

 1. Greta påverkar starkt, hon lyser klart med sitt engagemang.

  AI kommer på allt fler håll med ekonomisk påverkan och i Kina med att hålla koll på var alla för regimen intressanta personer finns - ständigt genom att kunna identifiera alla. Medicinskt utvecklas också fantastiska framgångar som beror på AI. Det är svårt att se vad som ännu inte hänt.

  Läser nu en bok av Arthur C Clark skriven för ca 30 år sedan, Guds hammare, som handlar om en asteroid på väg mot jorden. Författaren tar upp händelser förr och senaste teknologi som han tänker sig utvecklad några generationer framåt. En hel del av hans fantasi är redan överträffad medan annat återstår. Tar ett citat om vår historia från boken:

  "Den kom in vertikalt, slog upp ett tio km brett hål i atmosfären ... luften började brinna ... förvandlades sten till vätska och spreds utåt i ofantliga vågor, som inte stelnade förrän en tvåhundra km bred krater hade bildats.

  Det var bara början på katastrofen. ... Kväveoxider regnade ner ... havet till syra ... Sotmoln ... solen ... Över hela världen sjönk temperaturen mycket snabbt... Det var grovt räknat 65 000 000 Före Nutid.".

  En fyraåring frågar sin pappa om en apa som syns är farlig. Fråga Hjärnan svarar pappan. Jag har men han svarar inte. Här har teknologin redan nått längre. Men boken ger mig stor behållning.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Läst ut boken och kan nästan garantera att den har påverkat en viss elbilsfabrikör kraftigt.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  2. Robert A. Heinleins roman Revolt mot jorden har elbilsfabrikören sagt att den är en av de tio viktigaste böcker han har läst.

   Radera
  3. Hej Anders! Tack för bra lästips, ska jag definitivt ta o läsa! Har betat av flera av övriga top 10 Elon Musk böcker dock :) Kan lägga till ett nytt hett tips: Leonardo Da Vinci av Walter Isaacsson! Helt fantastisk bok, en av de bästa jag läst!

   Mvh
   Johan

   Radera

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.