2019-03-20

Domstol i USA: Bekämpningsmedel med glyfosat orsakar cancer hos människor

Detta inlägg är signerat Johan.

Redan i somras kom en dom i USA där en människa som utsatts för bekämpningsmedlet glyfosat som bland annat finns i besprutningsmedlet Roundup, ledde till att kemikaliejätten Monsanto dömdes att betala ett skadestånd på 2,6 miljarder kronnor till den drabbade personen. Reaktionerna blev extra starka i Tyskland då världens största kemikaliebolag, tyska Bayer nyligen köpt just amerikanska Monsanto. Det här rapporterade bland annat Land Lantbruk om.  

Bland oss biodlare, inskekts- och naturvänner samt forskare har reaktionerna på användningen av glyfosat inom jordbruk och i svenska trädgårdar även varit stark. Glyfosatanvändningens hot mot bina var bland annat anledningen till att jag och Eva Gustavsson tillsammans med representanter för Sveriges Biodlares Riksförbund (SBR) skrev en debattartikel i SvD under våren 2017. En artikel vi följde upp med en ny debattartikel i SvD  för bara en månad sedan och som fick stor spridning. Denna gång med fokus på användningen av neonikotinoider och Kemikalieinspektionens beslut att tillåta av EU förbjudna ämnen innehållande just neonikotinoider till sockerbetodlare i Skåne. Bland annat med hjälp av vår debattartikel i februari  ledde till en överklagan och starka reaktioner vilket bidrog till att Mark och miljödomstolen avslog Kemikalieinspektionens beslut

Sedan tidigare har många lämnat in namnlistor för att förmå EU att förbjuda glyfosatanvändningen inom jordbruket då det likt neonikotinoider är mycket skadligt för bland annat pollinerande insekter. I Tyskland blev reaktionerna efter skadeståndbeslutet i USA i fjol att landet går sin egen väg och att tyska miljödepartementet förbjuder växtskyddsmedlet glyfosat inom 3 år (mindre än 2,5 år från dagens datum). 

Nu meddelar en amerikansk domstol att glyfosat som används i en av Bayers/Monsantos mest säljande produkt, Roundup orsakar cancertypen non-Hodgins lymfom. Detta är ett historiskt domstolsbeslut som kommer bli vägledande i många liknande fall. 

Frågan är nu hur EU ska ta ställning till frågan. Glyfosat tillåts fortfarande i tex Sverige och uppenbarligen har Tyskland trots att landet har ett egenintresse att stödja sin egen kemikalieindustri (i form av Bayer), på grund av påtyckningar från landets medborgare och domstolsbeslutet i USA i fjol valt att snabba på avvecklingen av glyfosatanvändningen vilket innebär att Sverige kan göra likadant. 

Svenska Livsmedelsverket sa i ett uttalande om glyfosatanvändningen i Sverige bland annat följande till SvT i somras:
"När det gäller Sveriges begränsning av användningen av glyfosat så har Livsmedelsverkets bedömning alltid varit att resterna i livsmedel inte innebär en risk för konsumenter vid de tillåtna halterna."
Jag hoppas Sverige och Livsmedelsverket gör en ny analys efter domstolsbeslutet som alltså uttryckligen säger att glyfosatanvändning leder till cancer hos människor. Det är med andra ord inte längre bara en fråga om att skydda pollinatörerna som vi är direkt beroende av för stora delar av vår matproduktion, glyfosat är även mycket skadligt för människors hälsa vilket förstås inte bör förvåna någon med tanke på hur hårt det slår mot insekter...   

Rättegången där beslut ska tas om Bayer tvinga betala skadestånd för att användningen av glyfosat i Roundup inleds idag. Redan nu har Bayers Europa-noterade aktie fallet med 12 %, ska bli intressant att se hur reaktionerna blir i USA.  

Sverige bör gå minst lika snabbt fram som Tyskland i utfastningen av glyfosatanvändningen och införa ett förbud snarast möjligt samtidigt som hållbara alternativ utvecklas. 

Som av en händelse ska jag spela in första studioprogrammet Evolution Show i vår nya studio imorgon kväll, där jag tillsammans med en gäst ska samtala om just vad vi kan göra för att hjälpa pollinatörerna och varför det är så viktigt. Programmet var tänkt att spelas in i måndags men min gäst fick förhinder. Progammet kommer laddas upp på Evolution kanal som snart får nytt utseende och kommer i form av kontinuerliga video-program. Fyra program är redan inbokade så förhoppningsvis kommer vi bidra med minst ett program varje vecka med längre samtal med inspirerande gäster på teman som hållbar livsstil, smarta energilösningar, eltransporter, klimatomställning och Artificiell Intelligens (AI). När första showen är uppladdad kommer den synas även här på bloggen.  


Ett törstigt bi får hjälp av min tillfälliga vattenkälla under fjolårets extrema torka
Foto: Johan Landgren

5 kommentarer:

  1. Vi får hoppas växtodlarna inte använder andra medel, oftast värre för övrigt, eller mekaniskt rensar ogräs.

    Mekaniskt är lika med att köra med fossildrivna traktorer.

    Mycket av det spannmål de odlar odlas egentligen på för dålig mark.
    Kvaliteten blir såklart undermålig som människoföda och duger enbart som djurfoder.

    Vilket i sin tur blir tokigt.
    Eftersom allt för många tror att det är djuruppfödarna som har efterfrågat spannmål som foder.
    När det egentligen är växtodlarna som inte kunde sälja sitt enorma överskott av spannmål som människoföda.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Idag är mekaniskt rensat ogräs för svenska kommersiella växtodlare, som du skriver lika med fossildrivna traktorer. Men det behöver inte förbli så. Utvecklingen av eldrivna rörliga robotar går hyfsat snabbt och drönare borde kunna klara viss ogräsbekämpning snart.

      Finns en positiv sida med överskott av födoämnen och det är om en plötslig global väderstörning kommer, som ett massivt vulkanutbrott. Även undermåligt spannmål duger förmodligen då.

      Övertygad om att eldrivna traktorer kommer och fasar ut diesel. Batteriutvecklingen är så intensiv idag.

      Vänliga hälsningar

      Nanotec

      Radera
    2. Personligen tror jag just eldrivna robotar kommer starkt inom en snar framtid.
      Trenden som har varit förhärskande fram tills nu med stora arealer monogrödor kommer att brytas.

      Eftersom dagens system är är inte hållbart på något som helst sätt förutom för det vegoindustiella komplexet.

      Radera
  2. Di idag har helsida av PM Nilsson med rubriken: "Om blommor och bin". Argumenterar bra för att pollineringspolitik måste upp på toppnivå inom politiken. Tar också upp om vad som bör göras med vägkanter, kraftledningsgator, kommunala gräsmattor och privatpersoner. För privatpersoner gäller enligt PM klipp inte halva gräsmattan.

    Han tar upp bekämpningsmedel och avslutar med: "Stefan Löfven är en lidelsefull naturromantiker och talar gärna om det gröna, moderatledaren en hängiven friluftsmänniska. Vem tar ledningen för en svensk pollineringspolitik?"

    Jag är något förvånad men glad för detta blir läst av många beslutsfattare.

    Vänliga hälsningar

    Nanotec

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Nanotoec! Tack för tipset! Vi har ni spelat in de två första programmen i studion, det första om just vad vi kan göra för att hjälpa pollinatörerna. Blev ca 1 timme långt med många bra frågor o samtal med Anna Pernestål, forskningschef vid Integrated Transport Researh Lab vid KTH i Stockholm. Hon är expert på självkörande teknik men även systemananalys och mkt om mån hållbar resurshantering däribland pollinatörer mm. Inväntar renderingen av animerat intro som bli klar till helgen sen kommer första videon synas bland annat här :). Video 2, en ännu längre intervju där jag går igenom myterna kring elbilar tillsammans med en elbilsexpert... Snart är vi äntligen igång!

      Mvh
      Johan

      Radera

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.