2014-05-01

Nybildat Svenskt Oljebolag borrar efter olja på Gotland, dags att vakna

Det är knappt att vi trodde det var sant när vi igår kunde höra på ekonyheterna på Sveriges Radio att det nyetablerade svenska olje -och gasbolaget Gripen Oil and Gas AB, fått godkännande för oljeborrning på Gotland. Ny Teknik rapporterar även om det hela dock helt okritiskt. 

För knappt två år sedan var vi på Gotland för lite midsommarfirande med några vänner. Vi passade då på att besöka Risungsfältet som ligger längs väg 148 norrut mot Fårösund. Här finns Sveriges enda helt bevarade oljepump som sparats som byggnadsminne. Efter besöket kunde vi inte låta bli att skriva inlägget "Gotland levererar svenskt OLJEBEROENDE" trots att titeln är så långt i från verkligheten man kan komma.

Vi får nu anledning att återkomma till oljan på Gotland. Senast 2008 ansökte Svenskt Petroleum Exploration (SPE), ett dotterbolag till svenska Preem, efter borrtillstånd på Gotland. Den gången gällde tillståndet borrning utanför Gotlands kust men SPE lyckades inte få till något tillstånd trots upprepade försök med ansökan om överklagande hos den svenska regeringen.       

Det har inte utvunnits någon olja på Gotland sedan 1993 då man vid denna tidpunkt inte kunde få de droppar man fick upp att ge någon lönsamhet i verksamheten. De lågt hängande frukterna var plockade och de högt hängande frukterna var inte tillräckligt söta...

Låt Sveriges enda oljepump förbli ett dinosaurieskelett från en svunnen tid. Bild: eget foto

Att ett nytt svenskt oljebolag, Gripen Oil and Gas AB nu gör nya försök är inte så märkligt som det kan tyckas. Vi misstänker nämligen att det rör sig om nya borrtekniker likt den långsiktigt ekonomiskt och miljömässigt förkastliga så kallade frackingmetoden som gör att man nu gör nya försök på ön. Denna metod kan ni läsa om i sin helhet i otaliga inlägg på denna blogg, senaste finner ni här.

Att världsmarknadspriset för olja, Brent crude stigit från strax under 17 dollar per fat 1993 till strax under 110 dollar per fat idag är givetvis en annan del av myntet. Inte ens detta behöver dock innebära att oljeutvinningen på Gotland blir en lönsam affär. Oljeutvinningen idag kräver mer och mer energi och investeringar men ger samtidigt mindre och mindre energi och avkastning tillbaka.  

Gripen Oil and Gas har hittills fått prospekteringstillstånd i Sverige som omfattar en smått hisnande yta: Hela 1888 kvadratkilometer.

Allt fler gruvbolag och olje -och gasbolag har insett hur förmånlig svensk lagstiftning är när det gäller mineralrättigheter och utvinning av gas och olja.  Utvinningen kan nämligen svårligen hindras av markägare genom att till exempel muta in sin egen mark i syfte att förebygga utvinning av vinstdrivande bolag. 

Vi har kontaktat Bergsstaten som hanterar ansökningar om inmutningar och ansökan för provborrningar med mera. De säger att "för att muta in din mark måste fynd ha påvisats på dina ägor sedan tidigare eller att du kan visa fynd idag. Du måste dessutom visa att du har för avsikt att genomföra utvinning av någon mineral, olje, gas eller liknande för att få inmutningen godkänd". Det går alltså att muta in sin egen mark men inte utan att skruva på reglerna/de faktiska avsikterna.

Gruvbolagen behöver dock informera markägare om att de ska provborra på inmutad mark innan de får börja borra. Markägaren har sedan 3 veckor på sig att komma in med en överklagan till Bergsstaten för att hindra detta. Det kan finnas en mängd skäl till att gruvbolagen får avslag så som närhet till vattendrag, tomtgränser eller uppenbara miljö och hälsorisker.

Gruvbolagen kan dock hålla låg profil och undgå granskning och frågor från markägare genom att helt enkelt ansöka om inmutning av mark och få godkännande för detta men i första hand ansöka om koppar och guld -brytning vilket inte väcker samma motstånd som olje och gas.

Inmutningen kan senare användas för att få tillstånd till att även borra efter olja, gas, och uran som kanske var det egentliga skälet från början.

Svenska naturresurser under marken är med andra ord uppdukade som ett riktigt smörgårdsbord för nationella och i allt högre grad utländska gruvbolag. Bara de senaste åren har gruvbolag som vill utvinna uran, olja och gas med mera ansökt om tillstånd för detta i till exempel Närke. Kanadensiska Tasmanian Metalts ltd vill utvinna sällsynta jordartsmetaller i norra Kärr i Gränna.  

Vi uppmanar alla markägare att informera både sina grannar och vänner om informationsblad som trillar ner i brevlådan som gäller ansökningar om inmutning av mark från olika gruvbolag.
3 veckor är inte en lång tid att komma med en överklagan som biter. 

Det kanske inte är så lätt att muta in sin egen mark men det faktum att ett välorganiserat motstånd mot olje -och gas utvinning i Skåne lyckades få bort Shell från att utföra fler provborrningar efter olja och gas visar att det går att skydda sina vattentäkter och marker. Stöter gruvbolagen på tillräckligt med motstånd och politiker får press på sig att agera kan underverk ske.  

Kanske dags att starta ett gruvbolag med huvudsyfte att utvinna svenskt RENT vatten för framtida generationer (där det egentliga syftet är vattnet får förbli rent och marken vara orörd) eller lobba för en ny svensk grundlag "Svenskt vatten är inte till salu"!

Fundera själva. 

2 kommentarer:

  1. Frackingmetod eller inte men man kommer att pumpa ner saltsyra för att lösa upp kalkstenen och frigöra oljan

    SvaraRadera

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.