2021-08-29

I samtal med AI-pionjären Fredrik Heintz

AI-utvecklingen går rasande fort och en pionjär och forskare i spetsen inom detta område är prof. Fredrik Heintz som jag hade nöjet att ha som gäst i två avsnitt av Evolution Show nyligen. Del 1 är nu tillgängligt!

Heintz leder ett nätverk av forskare inom EU för samarbete inom AI-forskningen och håller internationella AI-kurser tillgängliga för alla vid Linköping Universitet där han även driver AI-forskning. I del 1 pratar vi om Heintz forskning och den riktning han ser AI-utvecklingen gå och varför vi kan vänta oss att AI-verktyg alltmer kommer kunna användas generellt och inte inom endast vissa, begränsade områden. Det öppnar för oerhörda möjligheter att till exempel möta klimatkrisen med ett helt nytt tänk och även teknik- och resursanvändning. 

Men som professor Olle Häggström påminde om under mina två samtal med AI-tänkaren, matematikern och författaren är den snabba AI-utvecklingen  även förknippad med stora risker. Missbruk med kraftfulla AI-maskiner och mjukvara eller till och med utvecklingen av generell AI kan utgöra potentiellt existentiella hot mänskligheten om vi inte samarbetar och är transparenta med framstegen inom AI-utvecklingen och noga utvärderar när och inom vilka områden AI-verktyg ska användas. I samtalen med Olle Häggström går vi för övrigt igenom grunderna inom AI så kika på det först om vill sätt in dig i detta spännande område.

AI utvecklingen kan bli fantastisk och jag är åtminstone lite mer försiktigt hoppfull efter samtalet med Fredrik Heintz om att vi kan fixa AI-transformationen utan att mänskligheten och övrigt organiskt liv på planeten förvandlas till fabriker för tex tillverkning av gem...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.