2021-08-14

Teslas Gigafabrik i Berlin en game changer för hela bilindustrin

I ett nytt avsnitt av Evolution Show är Tibor Blomhäll tillbaka som gäst för att prata om Teslas Giga fabrik som byggs utanför Berlin och som kommer bli världens största fabrik för tillverkning av elbilar. Ja åtminstone innan Tesla Giga Texas blir klar som även den byggs samtidigt utanför Austin i USA.

Tibor Blomhäll är grundare och president av Tesla Club Sweden som är Sveriges ledande elbilssite och är även författare till den praktiska elbilsboken "Skaffa Elbil" som jag pratade mycket kring i förra veckans avsnitt som ni kan se här

Under samtalet kommer vi in på en rad spännande saker kring Tesla Giga Berlin bland annat Teslas banbrytande teknik för tillverkning av chassi som Volvo Cars redan börjat kopiera. I slutet av vårt samtal bjuder Tibor på en rad anekdoter kring fabriken som jag tror de flesta inte känner till!

 

För mig är Giga Berlin lite extra intressant då jag redan nu fått besked att min reserverade Tesla Model Y kan levereras i september i år men då kommer tillverkas i Kina och skeppas till Europa från Shanghai. Jag kör nu en Tesla Model S som jag kört sedan början av 2014 och som jag är supernöjd med men den är egentligen för stor för mig och Model Y är perfekt för mina behov och har ju dessutom förhjulsdrift och jag har beställt den med "full självkörning" så om ett eller ett par år kanske den kan köra helt själv och hämta och lämna mig och prylar eller andra människor... En för många otänkbar tanke men som jag är övertygad om att Tesla kommer lyckas med.   

Just nu avvaktar jag med att fullfölja min order för att få en Tesla Model Y från Tesla Giga Berlin istället då tillverkningen där bland annat innebär en lackering i världsklass, en av få saker jag inte är helt nöjd med min Tesla. Enligt Elon Musk kan det hända att Berlin kommer igång redan i Oktober men jag gissar det dröjer till våren innan jag kan fullfölja min order (reserverade en Model Y 15 Mars 2019) för att få den från Berlin. Har jag väntat 2,5 år kan jag vänta lite till och i ärlighetens namn är jag fortfarande vansinnigt förtjust i min Model S... 

På måndag släpps ett nytt avsnitt av Evolution Show och då är Tibor Blomhäll tillbaka för att spåna kring Teslas framtid så missa inte det! 

Önskar alla en trevlig helg! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.