2022-03-17

Sverige och Europa kan ersätta hälften av uppvärmningen i städer med solvärme+säsongslagring!

Äntligen pratas mer seriöst om Sveriges och Europas fossilberoende, krisberedskap och humanitär hjälp det är hög tid. Men låt oss gör detta ur ett helhetsperspektiv samt arbeta med långsiktigt hållbara lösningar! Jag har pratat och skrivit om Sveriges fossilberoende i över tio år nu och blev förra veckan intervjuad i Sveriges Radio P4 Dalarna med anledning av de rekordhöga bränsle- och elpriserna. Vi pratade cirka en halvtimme men blev såklart nedkortat, lyssna gärna här.

Få konkreta förslag har getts för hur Sverige, Norden och ja även övriga Europa ska minska sin egen användning av fossilt. Idag kommer mer än hälften av uppvärmning i Europa från eldandet av fossil gas, kol och olja men det mesta försvinner i form av spillvärme! Men svenska Absolicon tex har utvecklat en solvärmefångare med en verkningsgrad på 74 % eller mer än 3x så effektiv som marknadens bästa solpaneler (högst i världen för solvärme). Dessa kan kombineras med lagerhållning av vatten i gigantiska magasin under marken vilket det med stor framgång gjorts i bland annat Danmark vilket möjliggör säsongslagring av solvärme året runt, även under vintern för stora samhällen! 

Om vi satsar stort på solvärme i Sverige istället för att som idag nästan helt fokusera på solpaneler för elproduktion kan vi ersätta runt 50 % av uppvärmningsbehovet i städer som alltså får fjärrvärme från solvärme året runt! Ur ett miljö- och energiperspektiv/termodynamiskt perspektiv är det egentligten självklart. Vi har ett 3x så stort värmebehov som vi har elbehov eller snarare, 3/4 av vårt energibehov är kopplat till uppvärmningen av hus, industrier och värme för industriella processer. 

Så låt oss hantera "elefanten i rummet", värmebehovet! För att lära mig mer och inspirera andra bjöd jag in VD:n och grundaren av Absolicon, Joakim Byström till Evolution Show (se även nedan), för att lära mig mer om denna lovande teknik! Häng med på ett hoppfullt samtal och kommentera gärna vad ni tycker och kom gärna med förslag på alternativ och kombinationer av energilösningar och givetvis sätt att förändra våra beteenden som idag ofta leder till enormt energislöseri!

Uppskattar ni innehållet i Evolution Show och vill stödja dess utveckling, sprid gärna till andra, ge avsnitten en tumme upp för ökad spridning till andra och fundera på att prenumerera på kanalen! 

1 kommentar:

 1. Nja, den verkligt stora "elefanten" när det gäller naturgas är faktist tillverkningen av mineralgödsel.
  Denna elefant verkar vara så stor att den inte ens får plats i rummet.

  Utan mineralgödsel får vi halverade skördar.

  På mindre än ett år har priset mer än tredubblats och det är faktist brist på mineralgödsel nu.

  En tredubbling i kombination med högre diesel- och elkostnader är lika med att det inte ens är lönt att hålla på med storskaligt jordbruk.

  Det blir inte mycket till grön omställning om skördarna knappt räcker till mat i framtiden.

  Sen vill jag påminna om att det är en global brist på mineralgödsel.

  Som om inte detta vore nog lär bristen bli ännu större till nästa år.

  SvaraRadera

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.