2022-04-13

Kan vi bygga en Grön Ekonomi utan dagens modell för Ekonomisk Tillväxt?

Kan vi genomföra en grön fossilfri omställning och bygga en ekonomi som inte utgår från dagens modell för ekonomisk tillväxt? Detta är huvudfrågeställning jag tar mig an med miljöforskaren och ekonomen Mikael Malmaeus vid svenska miljöinstitutet (IVL) som skrivit och forskat om detta i många år. Häng med i samtalet i ett nytt avsnitt i internationellt inriktade Evolution Show där jag är värd! 

 

Vårt samtal är ett försök att avdramatisera det narrativ kring "nödvändigheten av ekonomisk tillväxt" som många politiker och stora delar av media driver på trots att vetenskapen alltmer tydligt visar att vi måste lämna denna ekonomiska modell bakom oss. Ekonomisk tillväxt så som den sett ut senaste dryga 200 åren, är trots allt grunden för den resursutarmning vi ni börjat se konsekvenserna av med ekosystem-kollapser, klimatkrisen, artutrotningen osv. Fysikens lagar kräver ändå att vi anpassar oss till planetens gränser och naturen har redan börjat skicka räkningar som inte längre kan betalas i framtiden. Så ju förr vi ställer om och förstår att det är möjligt, desto mer hanterligt blir det. 

Jag har haft Mikael Malmaeus som gäst i Evolution Show studion tidigare. Då med anledning av en större svensk studie där fyra framtidsscenarier för Sverige utan ekonomisk tillväxt diskuterades av nästan 20 forskare från vitt skilda discipliner som även kan vara av intresse här ni finner det samtalet nedan!

     

Denna gång bjöd jag dock in Malmaeus med anledning av en ny mycket läsvärd svensk rapport "Tillväxten inför verkligheten" som Malmaeus och Thomas Hahn nyligen publicerat. Rapporten går bland annat igenom de bristfälliga argument som förs fram i cirka 500 nyhetsartiklar och i litteraturen kring en fortsättning av den ekonomiska tillväxten. 

Ett av nyckelbudskapen i rapporten är att en stor del av den satsning på förnyelsebart (som jag själv är en stark förespråkare av) än så länge inte har ersatt resursuttaget från naturen/planetens begränsade resurser per capita. Istället har det bara lagts på det fossila och övriga resursuttaget, dvs kakan har bara vuxit för att effektiviteten att konsumera mer ökat med nya teknologier som en konsekvens av den ökade ekonomiska tillväxten. Problemet är alltså inte att sektorer som tex förnyelsebar energi och hållbara eltransporter ökar/växer utan att de måste kombineras med minskad konsumtion på andra områden för att vi ska nå planetär stabilitet/långsiktig överlevnad. 

Vi måste också komma ihåg att vi innan den fossila eran var cirka 2 miljarder människor på planeten men att vi nu ca 200 år senare snart är 8 miljarder människor. Det är viktigt att förstå att den exponentiella ekonomiska tillväxten är ett resultat av den billiga och lättåtkomliga energi framförallt oljan och kolet gjort möjlig. Det kan vara fullt möjligt att leva 8 miljarder eller mer även utan fossila bränslen men inte med dagens sätt att leva. Det går tex inte alla lever med svensk standard på hela planeten med dagens resursuttag, då skulle det krävas mer än fyra planeten Jorden! Problemet är därför att vi med narrativet ekonomisk tillväxt kör på som om det bara är att lyfta övriga människor ur fattigdom utan att resursuttaget i den rika världen inte samtidigt förändras, omfördelas och minskas.

Rekommenderar starkt att läsa Malmaeus och Hahns rapport 

Hoppas avsnittet med Mikael Malmaeus uppskattas, klicka gärna på tummen upp för ökad spridning med Youtubes algoritmer och överväg att bli prenumerant på Evolution Show!  

I nästa avsnitt av Evolution Show kommer jag gå igenom några av viktigaste milstolparna för svenska techbolaget Einride som jag var en av de första att investera i 2018 och som nu är världsledande inom utvecklingen av eldrivna lastbilar utan förarhytt! Har tidigare intervjuat två av huvudgrundarna, senast Linnea Kornehed som ni kan läsa om här eller kika på del 1 av 2 nedan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.