2022-08-22

Del 1 mitt energihusprojekt: 8000 l regnvattentank för WC, tvätt och trädgård!

I cirka tio års tid har jag skrivit om olika smarta och hållbara energi- och transportlösningar, hur man kan öka sin självförsörjning av energi och mat ur ett krisberedskap perspektiv. Sedan cirka tre år har jag även experimenterat med hybrid-system för batterilager och solanläggning för on och offgrid drift. 

När jag nu designar ett helt nytt energihus har jag fått en hel del erfarenheter och har även under åren klurat på en rad olika tekniker jag nu tänker testa i det energi-drömhus jag hoppas kan börja byggas nästa år. Jag hoppas min erfarenheter kan vara till glädje för andra som inspiration eller underhållanade galenskap från en äkta energinörd!   

I mina nya serie på Evolution Show där jag är värd berättar jag lite mer om huset och med ett första avsnitt som fokuserar på det system för uppsamling av regnvatten jag nyligen fick levererat och bland annat innehåller en 8000 liter regnvattentank eller den gula ubåten som jag kallar den!

Förhoppningsvis kan jag med regnvatten-systemet halvera mitt vattenbehov på årsbasis från vår brunn och alltid ha vatten även under torra vårar/somrar för bevattning i växthus och trädgården men även under stora delar av året för spolning av toaletter och tvättmaskin. 

Så sent som i fredags visade den väderstation jag monterat på en 10,5 meter hög trästolpe, nederbörd på 65,6 mm inom loppet av 24 timmar! Detta skulle ha fyllt upp min regnvatten-tank på 8000 liter, 1,5 gånger! Så nog regnar det tillräckligt där mitt energihus ska byggas 

Regnvatten-systemet ska installeras i samband med att grunden av huset görs men jag införskaffade det redan nu, priserna går ju inte direkt ner...

Men hur långt räcker en 8000 liter regnvatten-tank som förser toaletter, tvättmaskin och trädgård samt växthus med regnvatten? Hur funkar det? Kan smältvatten användas även vintertid? Detta och mycket mer går jag  igenom i avsnittet nedan!

      

Huset kommer byggas som ett snålt energihus med behovsstyrd ventilation i alla rum, solpaneler på tak och även väggar för att få en hel del sol även när snön ligger på, rejäla energilager, en bygglovsfri vindsnurra på 3kW, vedspis, jordlkällare och växthus som som sitter ihop med huset. Huset kommer kunna köras on grid och off-grid till viss del. Kan jag klippa elkabeln till nätet om några år kommer jag göra det... Men först en hel del tester och experimenterande! 

Dagens avsnitt är del 1 av min energihus-resa, hoppas den kan inspirera andra! 🙂 Tar tacksamt emot tips från andra också!

I kommande avsnitt på Evolution Show tar jag emot en mycket spännande gäst i Evolution Show-studion, Niclas Dahl, managing director för AlfaWal Oceanbird, företags och forskningsprojektet för att utveckla världens största segelfartyg för frakt! Se gärna även tidigare avsnitt på Evolution Show om Oceanbird som uppvärmning

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.