2022-06-24

Midsommarmys: Heart Aerospace kan göra Sverige världsledande inom regionalt elflyg!

En varm och härlig Midsommardag som denna är det på sin plats att blicka framåt och försöka se positiva framtidsvibbar! Nyligen fick jag möjlighet att återigen samtala med Anders Forslund, VD och grundare för ett av Sveriges mest spännande bolag, nämligen världsledande elflygsutvecklaren Heart Aerospace! Kika gärna nedan! 

 

I senaste avsnittet av Evolution Show, där jag är värd pratar vi om vad som hänt sen Anders gästade kanalen i november

Heart Aerospace växer växer så det knakar och håller till i en modern hangar vid Säve flygplats utanför Göteborg. Teamet har vuxit till drygt 100 personer och de flesta har rekryterats internationellt, särskilt från Brasilien där bland andra framstående ingenjörer från Embraer, världens tredjes största flygplansutvecklare (efter Boeing och Airbus) bidrar med ovärderliga erfarenheter för utvecklingen av just flygplan i storleken kring 19-30 passagerare. 

Nyligen meddelade Heart Aerospace att de ändrar sin certifiering för Heart ES19 för att även kunna fungera för den amerikanska marknaden. Heart Aerospace första modell, ES19 byter certifiering från CS-23 till CS-25 vilket är ett krav för att få flyga planerade avgångar inom USA. Heart Aerospace hittills störta order är tänkt som regionalflyg inom USA där United Airlines lagt en köporder på 100 elflygplan och MESA Airlines även de en köporder 100 plan från Heart Aerospace. United har köpoption på ytterligare 100 plan. I somras gick även United Airlines och MESA Airlines in som delägare i Heart Aerospace.

Jag var själv tidigt i kontakt med Anders Forslund i början av 2019 när han tillsammans med sin fru och medgrundare Klara Andreasson tillika Chief Business Officer (CBO), var i Kalifornien för att samla kapital via Y-Combinator. Här tävlar startupbolag om att övertyga investerare att få kapital för att komma igång. Redan då var jag intresserad av att investera men avvaktade lite trots att jag fick möjlighet men nyligen fick jag återigen möjlighet att investera och tvekade inte en sekund då jag tror stenhårt på Heart Aerospace! 

Så jag har såklart ett egenintresse i Heart Aerospace som investerare i bolaget men har länge tänkt att elflyg kommer bli en viktig del av framtidens transportsystem, om än regionalt och för kortare distanser. I Heart Aerospace fall pratar vi just nu om ett fyrmotorigt propellerflygplan där batterierna ger en maximal räckvidd på 400 km och en reserv på cirka 100 km. 

Antalet passagerare är just nu 19, vi får se om några förändringar kring antalet passagerare och räckvidden förändras med den uppdaterade certifieringen. Heart Aerospace ska berätta mer i mitten av september när de har en hangardag vid sitt kontor vid Säve flygplats utanför Göteborg. Kommer förstås berätta mer om detaljer så fort de blir tillgängliga och Anders har lovat att komma tillbaka till Evolution Show för att berätta mer om detta! 

Till dess kan ni med fördel kika på avsnittet ovan för mer kring Heart Aerospace, valet av fyra istället för två motorer och hur Anders ser på framtiden för regionalflyget i Sverige, Norge och för den amerikanska marknaden, med mera!  

I nästa avsnitt av Evolution Show kommer jag berätta om några av de senaste nyheterna kring Einride, bland annat varför jag ser deras nyligen lanserade Einride trailer som en game changer långt bortom endast en räckviddsförlängare och för transporter av gods! Einride som alltså är världsledande inom utvecklingen av självkörande eldrivna lastbilar är min största investering just nu, ett bolag jag var en av de allra första att investera i, i början av 2018. Nedan del 1 av 2 av mitt samtal i Evolution Show med en av huvudgrundarna av Einride, Linnea Kornehed-Falck.

Igår blev Einride första bolaget i världen att få tillstånd att köra på allmän väg i USA med sin Einride Pod, en förarlös eldriven lastbil som helt saknar förarhytt. Detta har rapporterats om i bland andra Wall Street Journal, Dagens Industri mfl, och förstås från Einride. Bolaget var redan 2019 först i världen att köra Einride Pod på allmän väg vid DB Schenkers distributionscenter utanför Jönköping, detta är nästa stora steg. Så missa inte nästa avsnitt, enklast genom att bli prenumerant på Evolution Show! :)

Önskar alla en riktigt glad och härlig Midsommar! 

2 kommentarer:

 1. Glad och härlig sommar.

  Jag sitter ute under ett parasoll och blev extra glad av Evolution Show. En liten nyckelpiga landade just på höger tumme. Läser en intressant bilaga på över 50 sidor medföljande Di denna vecka. Bilagan handlar om ett projekt per sida från universitet och högskolor i Sverige. Framtidens forskning heter den. En artikel handlar om
  projektet Battery 2030+ som leds från Ångströmlaboratoriet. 102 parter från 20 länder i Europa ingår. Forskarna tror batterier 5-10 ggr mer effektiva än dagens är inom räckhåll.

  Heart Aerospace med dagens bästa batteri förmår flyga 400 + 100 km och det blir en revolution i persontransport. Tankarna vidgas, nyckelpigan hittade inga bladlöss på min tumme och flög vidare. 5 ggr effektivare batterier betyder 2000 km. Ser fram mot att först köpa aktier i Heart Aerospace och lite senare flyga med dem.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Nanotec! Kul att höra av dig! Ledsen för himla sent svar! Varit upptagen med planeringen av mitt energihus och tog även en välbehövlig semester! Låter som du njuter av livet du med!

   Har mer spännande på g om Heart Aerospace så håll utkik här och på Evolution Show framöver! ;)

   Bästa hälsningar,
   Johan

   Radera

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.