2012-03-20

Borg: Stigande oljepriser ingen stor risk

Följande pressmeddelande från Nyhetsbyrån Direkt (se nedan)kom precis ut i etern i vilket Anders Borg spekulerar om att höga priser på olja inte utgör något hot mot den svenska tigerekonomin. Insikten eller förnekelsen är total om oljans roll och betydelse för tidigare ekonomiska recessioner! 

Uttalandet sammanträffar kusligt i linje med Cornucopias inlägg "Den officiella peak oil-förnekelsen är här"  i inlägget spekulerar han om en kommande propaganda och förtalskampanj i media. Som kan tänkas iscensättas för att styrka Öystein Norengs rapport om Peak Oil för finansdepartementet(mer läsning här) samt att även propagera enligt rådande ideologiska ideal, att allt är lugnt "Business as usual". Det finns inga problem som inte den allsmäktiga marknaden kan lösa som att tillverka tidsmaskiner så att vi kan åka tillbaks x antal miljoner år i tiden för att skapa ny olja. 


BORG: STIGANDE OLJEPRISER INGEN STOR RISK FÖR SVENSK DEL
Publicerat 2012-03-20 15:44:24
STOCKHOLM (Direkt) De stigande oljepriserna utgör ingen stor risk för den svenska ekonomin, som är betydligt mindre oljeberoende än tidigare. De senaste åren visar också att det går att ha rätt stora uppgångar i energipriserna utan att effekterna på ekonomin blir lika dramatiska som tidigare.
Det sade finansminister Anders Borg till journalister på tisdagen.
"Erfarenheterna under senare år är att man kan ha rätt stora förändringar av oljepriset utan att de får de dramatiska effekter som vi upplevde på 70-talet", sade han.
Han sade att Sverige inte är lika oljeberoende i dag som på 1970-talet och att de höga skatterna gör att den direkta priseffekten inte blir lika stor.
Anders Borg sade vidare att oljepriset steg kraftigt i början av 2011, vilket var en bidragande faktor till den allvarliga krisen senare under året, men han påpekade att de viktigaste orsakerna till krisen var problemen i Grekland och andra länder i Sydeuropa liksom riskerna i banksystemet.
Han sade också att de stigande oljepriserna nog kan förklaras av att det ser bättre ut i världsekonomin.
"Jag är verkligen ingen oljeexpert. I grund och botten uttrycker råvarupriserna att världsekonomin har förbättrats. Om vi förväntar oss en starkare världsmarknadstillväxt är det ganska naturligt att råvarupriserna stiger något", sade Anders Borg.
Johan Bahlenberg +46 8 5191 7935Bra graf från Sockan som Borg kanske borde studera även då den bara avser USA som fortfarande är världens största ekonomi.


5 kommentarer:

 1. Jag läste också det och baxnade! Ska bli mycket spännande att se vad som kommer ut av rapporten nästa fredag...

  SvaraRadera
 2. Ja verkligen. Nu är jag och Johan anmälda till seminariet nu den 30 där rapporten skall presenteras. Synd att de inte kan släppa på rapporten i förhand.

  Blev ivrig när jag såg pressmeddelandet på min trader fladdra förbi.

  /RH

  SvaraRadera
 3. Borg verkar repetera samma mantra som Fores.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det ända som saknades i uttalandet hade varit ett konstaterande att vi haft ökad tillväxt frikopplad från koldioxid utsläpp. Men han vill väl inte ge centern något cred. ;) /RH

   Radera
 4. Vore bra om vi (även ekonomer) insåg nödvändigheten av att Nu övergå till förnyelsebara energibärare...

  SvaraRadera

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.