2013-02-21

Johan Landgren skriver artikel om Peak Oil i Moderna Läkare

Imorgon, fredag publicerar läkartidningen Moderna Läkare en artikel som skrivits av Johan Landgren (en av undertecknade här på bloggen) och läkaren Lena Lokrantz. Artikeln handlar om hur Peak Oil påverkar svensk hälso- och sjukvård och varför läkare och svensk hälso- och sjukvård måste ställa om vi vill behålla en sjukvård av hög kvalitét i Sverige även i framtiden. Artikeln är bland annat baserad på forskning gjord av flera av de största vetenskapliga tidskrifterna inom hälso- och sjukvård i USA som i detalj undersökt hur Peak Oil påverkar och hälso- och sjukvårdens fortsatta verksamhet.

Artikeln blir förhoppningsvis en väckarklocka för många svenska läkare, särskilt unga läkare som ännu inte bestämt sin inriktning och därmed kan börja sätta in sig i Peak Oil och planera för en sjukvård som kommer bli mycket annorlunda mot idag. Läkare och medicinskt kunnande kommer vara mycket viktigt i omställningen från dagens just in time ekonomi där nästan ingen service eller produktion sker lokalt eller regionalt. Sjukvården är därför extra intressant som en av de mest centraliserade verksamheter/institutioner som finns i samhället men som kräver fortsatt billig olja för att fungera...

Moderna Läkares tidning ges ut en gång per kvartal och detta blir alltså årets första nummer. Artikeln och tidningen kommer finnas gratis för nedladdning som pdf på Moderna Läkares sida och kommer även ges ut i fysisk form till tidningens 18 000 medlemmar, främst läkare och beslutsfattare inom hälso- och sjukvården. Vi kommer förhoppningsvis kunna lägga upp artikeln här på bloggen, länk till pdf:n kommer på fredag.

Den svenska patienten, dags att vakna nu! 

Illustration av Michael Ramirez
 


4 kommentarer:

 1. Jättebra att få in det i en läkatidning. En kraftigt försämrad sjukvård är ett orosmoment för mig eftersom jag tänker på mina barn och hur dom ska ha tillgång till kvalificerad sjukvård.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Bodis, tack. Vi får hoppas det ger lite av en kick start till den förändring vi behöver men som jag vet att du är väl medveten om, sker de viktigaste förändringarna på individnivå. Sedan sprids kunnande till grupper lokalt...osv
   Men läkare är också viktiga individer med stort inflytande inom sitt "fack" som vi sannerligen behöver i omställningen.
   Mvh
   Johan

   Radera

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.