2013-02-22

Peak Oil -artikel i Moderna Läkare nu publicerad


Johan Landgren (en av två bloggare här på Cruel Crude) har nu fått artikeln som Johan skrivit tillsammans med läkaren Lena Lokrantz, publicerad i årets första nummer av läkartidningen Moderna Läkare. För att läsa artikeln klicka på bilden så kommer ni till tidningen som är gratis i pdf -form, eller klicka här. Artikeln läses på sidan 20-23 i tidningen.

Hoppas ni finner artikeln intressant. Djupgående analyser är svåra att göra med så lite utrymme och mycket har givetvis utelämnats i mån av plats. Men vår förhoppning är att unga läkare och människor inom svensk hälso- och sjukvård som läser artikeln får upp ögonen för Peak Oil och tänker till!

Trevlig fredag!

10 kommentarer:

 1. Johan, grattis till en kanonbra artikel, mer av sånt!Har spritt den vidare.
  Martin Saar ordf ASPO Sverige

  SvaraRadera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. Tack för den! Bra att belysa problemet utifrån HSV. Många som man pratar om PO med tror fortfarande att det bara är att köra lite mindre bil. Mackleans rapport hur det kommer drabba de gröna näringarna är också bra. Jag skulle vilja ha in artiklar om PO i alla bransch-tidningar för att alla branscher ska förstå hur det kommer drabba ALLT.
  Roligt att Alingsås är nämnt i artikeln. Vi håller som bäst på att planera Framtidsvecka i Alingsås v 12. Programmet är klart med 89 programpunkter som alla på ett eller annat sätt handlar om omställning till ett hållbart samhälle. Många föreläsningar, diskussioner mm där våra politiker, tjänstemän och allmänhet ska diskutera problemet ytterligare. Förhoppningsvis kommer våra politiker och tjänstemän känna stöd och få råg i ryggen efter veckan så de vågar ta ännu fler steg.
  Det hjälper oss att Alingsås omnämns så här - så tack för det.
  Välkomna till Alingsås v 12 alla som är intresserade av en hållbar framtid www.framtidsveckan.se
  Ylva Lundin - Omställning Alingsås

  SvaraRadera
 4. Hej Ylva! Kul att artikeln uppskattas! Alingsås omnämndande var självklart-bra jobbat på er front!

  Ska verkligen försöka ta mig till Alingsås om jag/vi kan. Verkar sannerligen bli en intressant o nyttig framtidsvecka!

  Mackleans rapport är en av många läsvärda rapporter i den nya "Peak Oil skogen" o vi måste alla dra vårt strå till stacken för att den nödvändiga omställningen ska komma igång på allvar. Särskilt lokalt o regionalt.
  Mvh
  Johan

  SvaraRadera
 5. Jättebra artikel! Den framtida vården är ett stort bekymmer med åldrande befolkning samtidigt som resurserna krymper. Lägg därtill förlorad mark för antibiotika. http://www.svd.se/nyheter/inrikes/superbakterie-pressar-varden_7939226.svd

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Redan fått mail från intresserade läkare som läst artikeln så än finns det hopp till förändring!
   Mvh
   Johan

   Radera
  2. Spännande och du skriver intresserade i pluralis :). Du har just serverat det röda pillret till viktiga samhällspelare.

   Radera
 6. Bra att detta med sjukvården tas upp av flera, British Medical Journal tog upp detta för för några år sedan,
  som vi skrev om då.
  http://www.asposverige.se/2010/09/olja-halsa-och-sjukvard/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Bengt! Intressant, tack för tipset!
   Mvh
   Johan

   Radera

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.