2013-02-12

Sent ska den Vithövdade Örnen vakna!

Där borta, på andra sidan Atlanten tycks myndigheter som amerikanska energimyndigheten EIA (ja eller den statistiska avdelningen av Energimyndigheten) vakna sent till verklighetens nakna faktum. I början av 2012 var det EIA som i en revidering av världens råoljeproduktion visade att den billiga oljeproduktionen som utgör smörjmedlet i världsekonomin sedan 2005 i princip inte ökat.  Det faktum att en myndighet som varit så kryptisk med statistik i princip bekräftade Peak Oil -platån fick många av oss som följt Peak Oil:s utveckling de senaste åren att dra en lättnades suck, "nu kanske det börjar hända något", "nu kanske omställningen som måste till av ekonomin och energianvändningen får skjuts", tänkte säkert många.

Nja, så blev det inte riktigt tyvärr även om den amerikanska myndigheten General Accounting Office skrev en intressant rapport 2007 om varför USA bör förbereda sig för Peak Oil och flera amerikanska militär-rapporter kom ut 2010 och 2011. Men detta inlägg handlar inte om Peak Oil, däremot om ännu ett uppvaknande av en annan amerikansk myndighet. Denna gång är det den amerikanska miljömyndigheten EPA (Environmental Protection Agency) som har "upptäckt" att klimatförändringarna måste tas på allvar och i en rapport som skrevs i juni 2012 men inte publiceras förrän nu, uppmanar USA att förbereda sig för dess konsekvenser... 

Man ska som vanligt ta mycket av vad som sägs av amerikanska myndigheter med en stor nypa salt, kanske särskilt EPA. EPA kanske inte ljuger rakt upp och ner men som framgår i dokumentären Gasland i en intervju med en av dess högsta chefer, ges direktiv av Obama -administrationen (ja eller vilken om administration om än må regera för tillfället) av vad som ska granskas och vad som INTE ska granskas av EPA. Är något känsligt för administrationen eller hotar ekonomiska intressen, ska EPA inte undersöka saken eller ges i princip inga resurser så uppgiften blir omöjlig att genomföra. Har ni missat den eminenta dokumentären Gasland, se den så förstår ni vad vi är ute efter! 

Vi nås av nyheten om EPA:s rapport om klimatfrågan via ett inlägg på Grist från förra veckan som pekar på att det är lite märkligt att rapporten ges ut en vecka före president Obama ska hålla sitt årliga så kallade "State of the union"- tal och menar att det kanske tyder på att Obama kommer ta upp någon slags klimatplan för USA i talet som alltså hålls idag. I State of the union talet lägger den amerikanska presidenten fram de viktigaste frågorna för året.  

Grist har sammanfattat rapporten och menar att den viktigaste nyheten är att EPA inte talar om vad som bör göras för att förhindra klimatförändringarna utan vad som kommer hända i takt med att klimatet blir varmare och hur det kommer påverka EPA:s verksamhet och uppdrag. 

EPA delar in klimatförändringarnas effekter i tre kateogorier: "säkra", "mycket sannolika" och "sannolika". 

Enligt EPA är "säkra" effekter av ett varmare klimat bara "försurning av haven". " Mycket sannolika" effekter är: Kraftigt ökad förekomst av extrema temperaturer, stigande havsnivå, ökade vattentemperaturer, minskat snötäcke och förändrade temperaturer. När det gäller "sannolika" effekter 
räknar man upp en mängd olika bland annat ökad förekomst eller intensitet av vilda bränder, smältande permafrost i de norra delarna, ökad intensitet i orkaner och ökad intensitet i nederbörden. 

Ett steg framåt för klimatåtgärderna i USA (och därmed i världen) eller bara politiskt godis? Vi får väl se vad talet har att bjuda på. Tidigare erfarenheter tyder dock på...

Den mäktiga vithövdade havsörnen, en av USA:s nationalsymboler. Vacker och med en blick som få men länge har den sovit eller blundat för helheten...dags att vakna nu!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.