2014-02-17

3D-skrivarna som förändrar världen

Amerikanska PBS sände nyligen en sevärd video om 3D-skrivarnas framfart. Från grundskola till avancerad forskning i labb för industriell användning får nu 3D-skrivarna helt nya användningsområden. 3d-skrivare har hittills legat bakom framställningen av hemmagjorda proteser, mänskliga öron, fungerande vapen, leksaker, konst och mycket annat.


Möjligheterna att använda 3D-skrivare för framställningen av billiga prototyper i plast för senare produktion i andra material gör att 3D-skrivare redan idag kan vara ett sätt att spara pengar för många små företag. Utvecklingskostnaderna för att ta fram avancerade komponenter i allt från flygplan till medicinsk utrustning till rena metallföremål av olika slag kan framställas delvis eller direkt i 3D-skrivaren.  

Potentialen för 3D-skrivaren ligger dock i dess möjlighet att sprida idéer och kunskaper när människor över hela världen sitter hemma i garaget och antingen har en idé eller en redan färdig prototyp som sedan kan spridas till andra för vidare utveckling eller kopiering.

Nedan en video från Computer Sweden som förklarar hur en 3D-skrivare fungerar:Frågan man dock måste fråga sig är: Om mjukvara nu utvecklas för framställning av robotar av mjukvara där datorer själva står för utvecklingen...när ska vi börja oroa oss för att artificiell intelligens tar över? Leker vi med elden?

Oavsett tycks 3D-skrivarnas framfart ha sitt eget liv och är ännu bara i sin linda.  

7 kommentarer:

 1. Tycker utvecklingen går långsamt... Redan för 14 år sedan fanns 3D-skrivare hos Volvo

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej. Ja det kan tyckas gå långsamt i den meningen att 3D-skrivare ännu inte finns "i varje hem o hus" som en PC eller smarttelefon tycks göra numera men utvecklingen och etableringen av konventionella 3D-skrivare har potentialen att utvecklas mycket snabbt (exponentiellt) de närmaste åren. Betänk att Internet redan finns på plats och mycket annan redan etablerad teknik som gör skuttet för 3D-skrivare kortare än för persondatorn som var en sann revolution när den kom. 3D-skrivaren kan göra så mycket mer än bara vara en cool och nischad maskin hos en biltillverkare.
   Mvh
   Johan

   Radera
  2. Det är Internet som öppnar upp för 3D-skrivarens spridning och utveckling. Med Internet (tänk människans nya nervsystem som Elon Musk brukar beskriva det) kan plötsligt människor hemma i garaget eller endast framför ritbordet spåna på nya produkter och lösningar som innan var begränsade av tillgången till stora resurser och dyra maskiner hos hos några få företag med kontroll över ritningarna.
   Men givetvis finns det en fara med 3D-skrivarna om utvecklingen går mot Artificiell Intelligens bortom vår kontroll tex.
   Mvh
   Johan

   Radera
 2. Jo 3D-skrivare ökar snabbt. Minst 30000 implantat i titan sitter i människor främst i Italien och maskinerna levereras av ett svenskt företag som just köpt sin leverantör av titanpulver i Canada. Förutom implantat är flygindustrin den stora kunden och där pågår förserier av några komponenter till motorerna förutom mycket utveckling av olika produkter. Titan är betydligt starkare än stål men mycket lätt och ersätter tex aluminium i flygplan. 90% blir spill med äldre metoder för bearbetning av titanbalkar,

  Just titan är dyrt pga dyr framställning annars är det vanligt i jordskorpan (nr 9 i förekomst av atomer).

  Köpte aktier i bolaget för många år sedan och nu är de värda mer än alla övriga tillsammans.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Nanotec. Intressant, kände jag inte till men ska bestämt läsa in mig mer på detta område.
   Mvh
   Johan

   Radera
  2. Näringspolitiskt forum har en rapport som innehåller mycket intressant, men också allt för mycket inriktning på de enkla plastskrivarna. Plast är heller inte allt här i världen. Professorn bakom har missat en del av bredden på utvecklingen genom för mycket fokus på USA. Världen är större och utvecklingen går allt snabbare på området.

   http://entreprenorskapsforum.se/wp-content/uploads/2014/01/3Dprint_rapport_webb.pdf

   Finns ett företag i England, Metalysis, på väg till större produktion, som kan tillverka titanpulver betydligt billigare och det pulvret duger till det mesta utom flyget som har högre krav än Metalysis når upp till. De säger att de kan tillverka sitt pulver för 25% av dagens priser. För några år sedan sa de 10% och jag tror att det är mer korrekt för när en del ekonomer blir engagerade brukar de se möjligheten till stora vinster genom att inte bli för billiga i starten.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  3. Tack för tipset, ska kika!
   Mvh
   Johan

   Radera

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.