2014-02-24

Tillväxtens gränser på UR-play

Bloggrannen Stellan Tengroth uppmärksammar oss på att UR-play nu sänder en film på temat tillväxt som tycks mycket lovande. Stellan är som bekant författare bakom "Tillväxt till döds" som vi recenserat tidigare och redaktör till den nyligen släppta tillväxt-antologin "Att svära i Kyrkan".

Filmen handlar om vad som låg till grund för den omdanande boken "tillväxtens gränser" (Limits to growth) från 1972 och vad forskarna bakom boken säger om utvecklingen över 40 år senare. Lär bjudas på en hel del tankegodis och underhållning. Kanske rent av får några att ta till spaden och ta små kliv mot hållbarheten.

Kom ihåg att en individs agerande kan dra i trådar som får många att se möjligheter till förändringar i sina liv. Vi lever trots allt i en tid där Internet sammankopplat i praktiken hela mänskligheten till ett gemensamt nervsystem.

Klicka på bilden för att komma till filmen, eller klicka här 

Smaklig måltid!

2 kommentarer:

 1. En tänkvärd film....men man blir förtvivlad över att vi måste ända fram till avgrundens rand för att förstå att det är allvar. Inte mycket har hänt på 40 år....vi travar glatt på mot kollapsen, kanske inte lika glatt som förut, men vi travar på........

  SvaraRadera
 2. Hej!
  Det är helt naturligt att bli förtvivlad, rädd och förbannad till en början över något som egentligen borde vara sunt förnuft. Bor man på en planet får man se till och sköta den som en och inte som om man hade flera till.

  Men givetvis har du rätt i att nuvarande globala utveckling ”går i fel riktning”. Jag brukar dock ge Tad Patzeks råd: ”vänta inte på att grannen eller regeringen ska göra något år resursproblematiken, det tar för lång tid och då kommer det vara för sent”. Tad Patzek är världsledande petroleum -geolog och forskare vid Austin University i Texas. När jag såg honom på ett föredrag i Washington DC 2010 berättade han att han köpt en gård, och är självförsörjande på mat och energi. Dessutom såg han till att hans dotter valde sjuksköterska–banan och att hans son blev antropolog med inriktning på odling…

  Poängen är att en individs lilla värld och omgivning kan anpassas till nya förutsättningar och därför kan många andra följa efter. Det betyder inte att saker bli lätt eller precis som man tänkt och önskat sig men det kan bli riktigt bra om man börjar om på ett blankt papper! "Inget blir som förut men det betyder inte att allt blir sämre".

  För mer om Patzek se gärna:

  http://www.peak-oil.se/2012/02/patzek-business-as-usual-en-sten-i.html

  http://www.peak-oil.se/2012/02/realist-vs-teknikdrommare.html

  http://www.peak-oil.se/2012/05/noreng-i-ringen-med-patzek.html

  http://www.peak-oil.se/2011/09/vad-ar-ett-stort-oljefynd_06.html

  Mvh
  Johan


  SvaraRadera

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.