2014-02-15

Tre oljebolags investeringar 2013 eller en resa till Månen?

Hur mycket kostade det i investeringar att ta sig till Månen? Ofantliga investeringar tänker säkert de flesta. Faktum är dock att de samlade investeringarna i olje -och gasproduktion som gjordes av tre av de största privatägda oljebolagen i världen 2013 är mer än kostnaderna för att månfärderna skulle kunna genomföras.

I en läsvärd artikel i Wall Street Journal kan vi nämligen läsa att Exxon Mobil Corp, Chevron Corp och Royal Dutch Shell spenderade 120 miljarder dollar av sin portfölj för att bidra till att hålla igång olje och -gasproduktionen vilket alltså i dagens pengar i runda slängar motsvarar pengarna som krävdes för människan skulle sätta sin fot på månen.

Daniel Gilbert och Justin Scheck, författarna bakom artikeln konstaterar huvudproblemet och det som vi upprepat otaliga gånger på denna blogg: investeringskostnaderna för att få igång produktionen i dagens oljefält skjuter i höjden samtidigt som produktionen i gamla oljefält fortsätter att minska.

Det krävs helt enkelt mer och mer energi och investeringar för att få upp samma mängd energi i form av olja från nya oljefält idag. Detta till skillnad mot de stora oljefynd som gjordes under framförallt 50-60-talen då det krävdes relativt låga investeringar och lite energi men vilket gav mycket avkastning och olja tillbaka.

Att Exxon och Shell planerar att investera 40 miljarder dollar för bygga konstgjorda öar i Kaspiska Havet, fyra gånger mer än vad bolagen räknat med från början, säger mycket om hur svårt det är att utvinna olja ur nya oljefyndigheter idag. Givetvis avspeglar sig högre kostnader och lägre avkastning hos oljebolagen på oljepriset och ja vid bensinpumpen.

Shells misslyckade satsningar på att få till stånd oljeborrning i Arktis signalerar även de svårigheter oljebolagen ser sig tvingade att gå igenom för att kunna möta efterfrågan på oljan på marknaden.

Alla tre oljebolagen gör vad de kan för att finansiera sina olika megaprojekt men har de senaste åren tvingats börja sälja av flera verksamheter för att få in en miljard dollar här och där. År 2013 har Shell räddats av sina satsningar på oljesand i Kanada, en utvinningsmetod som kräver ett oljepris på över 113 dollar fatet för att vara lönsam. En oljeprisnivå som knappast är särskilt hälsosam för världsekonomin.     

Kanske värt att påminna om vad John F Kennedy sa i sitt numera kända "måntal", där bland annat planerna för NASA och månfärderna tillkännagavs :

"Vi valde att ta oss till Månen...inte för att det är lätt men för att det är svårt"
-John F Kennedy, i Houston, USA 1962:


På tiden att mynta ett nytt uttryck, i detta fall för oljeindustrin: "Vi utvinner inte olja för att lönsamheten ökar eller för att tekniken gjort det möjligt att utvinna mer olja, utan för att om vi inte gör det börjar oljeproduktionen i världen att minska".  

För den som vill ha den senaste uppdateringen om världens oljeproduktion och en diskussion om Peak Oil och klimatet, rekommenderas en färsk intervju med Kurt Cobb och Nate Hagens av Post Carbon Institute.

Trevlig lördag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.