2014-02-05

Stora Barriärrevet hotat av kolhamn

Vi har tidigare här på bloggen rapporterat om varför en minskad oljeproduktion och följaktligen förbränning av olja i världen inte alls behöver innebära någon räddning för klimatet.

Att vi nu kan se metangas sippra ut från frackinfälten i USA:s jakt på mer gas bör om något tjäna som en väckarklocka. Metanutsläppen i USA är 1,5-1,7 gånger högre än tidigare beräknat.

I takt med att oljan blir dyrare att utvinna och tillgången på olja på världsmarknaden blir svårare att garantera, ger sig energibolagen ut efter de alternativ man kan finna. Tyvärr tänker man oftast kortsiktigt och i samma banor man arbetat tidigare. Med andra ord jakten på fossila bränslekällor fortsätter då den kortsiktigt ofta är en mycket lönsam affär även om den långsiktigt är ohållbar, geologiskt och ekonomiskt.

Hållbar energi som sol, vind och vattenkraft kräver en långsiktighet och ett risktagande många energibolag inte är beredda att ta. Kanske tänker man i stil med "om vi går före, kommer ett annat bolag bara kliva in senare, tacka för fikat (våra utvecklingskostnader och investeringar) och kopiera vår teknik och skala upp den när tiden är mogen...".

Verkligheten signalerar detta tankesätt utan pardon. För bara några dagar sedan möttes vi nämligen av nyheten att världens kanske känsligaste ekosystem nu hotas av Australiens fortsatta jakt på kol.

För mindre än två veckor sedan godkände Great Barrier Reef Marine Park Authority (myndigheten som står för skyddet av det Stora Barriärrevet) att 3 miljoner kubikmeter slam ska dumpas i Bowen i norra Queensland i Australien.

Sediment från havsbotten kring kolhamnen Abbot Point ska nämligen tas bort så att större kolfartyg kan nå hamnen.

Enligt australienska ABC news kommer expansionen vid Abbot Point skapa en av världens största kolhamnar. ABC news rapporterar samtidigt att bland annat 233 forskare och miljölobbyister undertecknat ett öppet brev till ordförande för Great Barrier Reef Marine Park Authority där det bland annat står:

"Det bästa tillgängliga forskningen gör det mycket klart att en expansion av Abbot Point kommer få stor påverkan det Stora Barriärrevet. Sediment från muddrande kan kväva koraller och sjögräs och utsätta dem för gifter och förhöjda näringsnivåer".

(Satellitbild från Google maps)

Om nu turistnäring och Australiens självbild såväl som internationella rykte står på spel, varför gör man då detta kanske någon undrar? Well, enligt the Guardian kommer möjligheten att gå med mer djupgående fartyg till och från Abbot Point ge mellan 1,4 miljarder till 2,8 miljarder i extra dollar intäkter per år...

Men inte kommer växande intresset att öka kolproduktionen i landet från australiensarna själva inte, nej det är ökad energi -efterfrågan från främst Kina som olika internationella såväl som australienska konglomerat vill möta med australienskt kol. Till vilket pris som helst tycks det.

Ordförande för Queenslands Resources Council applåderar beslutet och talar om 15.000 nya jobb och om att hamnarna längs Stora Barriärrevet minsann står för 40 miljarder dollar av Australiens råvaruexport.

Australien är varken det första eller sista landet som kringgår miljömål eller egen författad lagstiftning till förmån för ekonomiska intressen.

För bara några år sedan kunde våra grannar i Norge knappast drömma om att Lofoten skulle hotas av olje -och gasutvinning av landets delvisa statliga oljebolag (Statoil). Då Norges oljeproduktion fortsätter att falla år för år har det som varit politiskt tabu "plötsligt" blivit helt ok att diskutera som en möjlig väg framåt...Det kanske mest märkliga är att det inte blivit ett ramaskri i media över detta, åtminstone inte ännu.  

Vi påminns om att inget varar för evigt, särskilt inte när vi jagar ändliga fossila bränslen. Vi kanske skakar på huvudet åt det faktum att det som för en minut sedan var tabubelagt och otänkbart snabbt smyger sig fram med ekonomiska och politiska motiveringar som "nödvändigt" och "utvecklingen måste ha sin gång".

Problemet är att vi lever i en tid där exponentiell ekonomisk tillväxt kräver fortsatt tillgång till billig fossil energi och då tycks det inte finnas något som hindrar jakten på just olja, kol och naturgas. En maskin kan bara stoppas om den går i sönder eller bränslet tar slut tänker säkert många.

Många glömmer då att det inte spelar någon roll hur mycket eller lite olja eller kol vi hittar utan hur mycket energi och kapital det går åt att få ut en viss mängd på marknaden. Bränslet kan med andra ord även bli för dyrt för att maskinen ska vara lönsam (fylla sin funktion som ekonomisk nödvändighet).  

Hjulen i världen kan däremot fortsätta snurra även utan olja, kol och naturgas om vi bygger en ny maskin, eller snarare många små maskiner som är oberoende av varandra och inte kräver fortsatt tillgång till ändliga energikällor för att fungera.

Förhoppningsvis hinner vi inte ödelägga alltför många ekosystem innan fysiken och naturen sätter ner foten åt oss och vi börjar tänka hållbart på riktigt.

Fundera själva.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.