2014-06-02

SpaceX nya milstolpe för rymdfarten:Återanvändningsbar rymdkapsel

Det privata rymdbolaget SpaceX avslöjade i fredags sin nya rymdkapsel Dragon V2. Denna rymdkapsel som är en vidareutveckling av Dragon V1 som redan övertagit NASA:s transporter av mat och utrustning till den internationella rymdstationen ISS, kan bli ett avgörande steg för att revolutionera rymdfarten.

Dragon V2 kan nämligen till skillnad mot de tidigare rymdkapslar återanvändas och landa på jorden "som en helikopter". Detta till en långt lägre kostnad och säkrare än både rymdfärjorna som begränsas av landningsbanor och perfekt väder och rymdkapslar som bara landar i havet med fallskärm.

Med Dragon V2 kan SpaceX skicka upp till 7 astronauter på en gång och genom att återanvända kapseln få ner kostnaderna för rymdfarten många gånger om. Kapseln använder 4 bromsraketer som aktiveras några kilometer ovan mark, och kan sedan landa kapseln på avsedd plats.  Korrigering: 6 av av 8  fungerande  raketmotorer räcker för att landa kapseln säkert men det finns även fallskärmar "just in case" Fallskärmarna kan dock endast utlösas vid en viss höjd. Testkörs raketmotorerna och får klartecken är det tänkt att endast bromsraketerna ska landa kapseln varefter fallskärmarna inte längre kan användas.

Se Spacex imponerande video nedan av Dragon V2. För mer info läs gärna några av tidigare inläggen om SpaceX och dess lika imponerande grundare Elon Musk.

http://www.spacex.com/webcast/

Klicka på bilden för att komma till videon, eller klicka här

Några tidigare inlägg om SpaceX & Elon Musk

2 kommentarer:

 1. Sex av åtta behöver fungera och om det klickar tidigt nog finns det fallskärmar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Magnus! Tack för att du uppmärksammade detta, ska vara 8 raketmotorer varav 6 krävs för att landa kapseln säkert. Fallskärmarna kan bara nyttjas fram till en viss höjd sedan avgörs om man kör på bromsraketerna och från den tidpunkten är det bara bromsraketerna som kan landa kapseln.

   mvh
   Johan

   Radera

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.