2014-08-12

Exxon Mobile borrar olja i ryska Arktis men Ryssland vill inte köpa gris

Mitt i all rapportering om hur USA och Europa inför fler ekonomiska sanktioner mot Ryssland på grund av sin inblandning i "krisen" i Ukaina och Putin svarat med samma mynt kommer en nyhet som säger rätt mycket om den globaliserade värld vi lever i idag:

Med hjälp av en norsk oljerigg började det amerikanska oljebolaget Exxon Mobile i lördags borra efter olja i ryska Arktis. Detta rapporterar bland annat Reuters om.

Det finns en viss komik över det här då det påminner om de förhandlingar som skedde under bordet mitt under oljekrisen 1973-74  mellan just Exxon och de arabiska oljestaterna inom OPEC som alltså var motpart i den konflikten. Johan kom över den informationen när han skrev sin masteruppsats om lärdomarna av bland oljekrisen 1973-74. En oljekris där USA drabbades av ett oljeemborgo på grund av sitt militära stöd till Israel under kriget mellan å ena sidan Egypten och Syrien och Israel å andra sidan som pågick under oktober 1973.

Mitt under denna kris som bland annat resulterade i brist på bensin i USA och i stora delar av Europa, förhandlade nämligen internationella oljebolag, bland annat Exxon Mobile då som en del av Arabian Ameriacan Oil Company (ARAMCO) med arabstaterna inom OPEC. Något som den amerikanska regeringen såg som ett smidigt sätt att sköta dialogen med länder som Saudiarabien och de andra arabländerna man önskade förmå upphöra med embargot.

Men vad hände mitt i dessa förhandlingar? Jo, Exxon Mobil försåg Saudiarabien med känslig information om hur mycket olja från Mellanöstern som oljebolaget raffinerade åt amerikanska försvarsmakten. Information som godkänts för överlämning av amerikanska senaten men som knappast låg i USA:s intressen att avslöja mitt i dessa förhandlingar. Poängen är att internationella oljebolag med säte i ett visst land eller med de största aktieägarna i ett visst land inte betyder att de lyder under vederbörande lands intressen. Investeringarnas största möjliga avkastning är det viktigaste.

Åter till Exxon Mobile och ryska Arktis. Vad som än sägs om dispyten mellan USA och Europa VS Ryssland om Ukraina -Money talks and bullshit walks. Med andra ord om Exxon Mobile kan ge sken av att ännu ett jättoljefynd kan rädda aktieägarnas vinster några år till och dessutom samtidigt hjälpa Obama -administrationen och övriga oljeindustrin att övertyga resten av världen att oljeutvinningen minsann inte på väg att nå ett maximum, ja då spelar inte sanktioner och lidanden i Ukraina någon större roll. Business är viktigare än politik.

En annan knorr som en konsekvens av Rysslands sanktioner mot Europa, USA mfl, är hur det påverkar priserna på fläskkött från producenter i bland annat Storbritannien. UPI rapporterar nämligen att det skapats ett överskott på grisar i flera länder som normalt säljer stora mängder fläskkött till Ryssland men som nu alltså hindras av Rysslands ekonomiska sanktioner. Sedan augusti hindrar nämligen Ryssland import av mat och dryck till Ryssland från länder i Europa. Överskottet på grisar har gjort att priset på fläskkött sjunker och europeiska producenter och även Kanada nu försöker få sålt 150.000 ton kött i hopp om att inte förlora för mycket pengar när priset på fläsk faller.  

Underbar värld vi lever i särskilt när man skrapar lite på ytan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.