2014-08-16

Shell sätter samman flytande anläggning för flytande naturgas

UPI rapporterar att Shell nu håller på att sätta samman världens första flytande anläggning för produktion och leverans av flytande naturgas på vatten. Anläggningen benämns Prelude FLNG (Floating Liquefied Floating Natural Gas Facility) och ska till skillnad mot vanliga LNG -anläggningar vara mobil och användas till sjöss.

Just nu är ett gigantiskt cylinderformat torn, hela 91,4 i höjd, på väg med fartyg från Dubai till ett skeppsvarv i Sydkorea. Väl på plats ska "tornet" sättas samman med andra delar i en enorm anläggning för framställning av flytande naturgas. Denna LNG-anläggning ska sedan transporteras till gasfyndigheter utanför Broom och Derby längs den australienska östkusten.

En av Shell:s teknikchefer är eld och lågor och framställer anläggningen som enastående teknologi som kan hjälpa tillgodose världens behov av naturgas. "Designad i Monaco, byggd i Dubai (av inrest pakistansk arbetskraft?), skeppad till Sydkorea för användning i Australien".

Men precis som vi rapporterat om när det gäller ny teknik för kolutvinning och hypen kring den okonventionella olje -och gasutvinningen av skiffer i USA frågar vi oss hur fossil energiutvinning som blir dyrare och svårare att genomföra skulle vara något hållbart och positivt? Att tekniken blir mer avancerad och nya rekord slås i storlek och borrdjup med mera, hör samman med att de lågt hängande frukterna är plockade. Det är inte för att människan nått någon ny höjd av uppfinningsrikedom på grund av ökad intelligens och att teknologin därmed öppnar nya skattkammardörrar med fantastiska energirikedomar.

Snarare är det så att ny teknologi möjliggör lite längre dammsugning av exklusiva frukter som till en början smakar gott men ger en bitter eftersmak i form av högre energipriser och därmed en ekonomi som får stora problem med maskineriet.

Istället för att skapa beroenden och sårbarheter som blir svåra att överblicka och kontrollera är en lokalt och regionalt förankrad ekonomi att föredra. Produceras och konsumeras de flesta prylar lokalt gör det inget om en oljerigg börjar brinna (ja självfallet vore det tragiskt om människor omkommer) eller om det blir strejk eller oro i ett viktigt oljeproducerande land -något som idag får oljepriserna och därmed människors köpkraft i plånboken att sjunka.

Precis som i naturen måste människan åter börja bygga många självbärande system som kan hantera kriser eller stora externa förändringar, det är enda sättet för ett samhälle, en ekonomi eller en civilisation att överleva långsiktigt. Tänk om alla naturens blommor, växter eller djur var beroende av samma lilla ekosystem, hur många år skulle det finnas liv då? Mångfald är inte lika med fossilt energiberoende då fossila energikällor är ändliga och därmed ensidiga och sårbara.

Fundera själva- Trevlig lördag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.