2014-08-05

Mitt i brandröken: BRICS-länderna startar alternativ världsbank

Så här boendes i dalarna påverkas även Johan i skrivande stund av brandröken. Har till exempel ändrat sina resplaner framöver och stängt till mot vindriktningen.

Läsare i Dalarna och Västmanland uppmanas följa nyhetsrapporteringen! Se dock blogg-grannen Cornucopias synpunkter apropå detta!

Själva vill vi meddela att vi tycker radio (vanlig, analog radio) är ett annat bra sätt att föra ut all viktig information på.

Vi rekommenderar alla att ha en batteridriven radio tillgänglig, centralstyrd el kan man aldrig räkna med.

Men nu över till en annan viktig nyhet som berör långt mer än i Sverige och Dalarna.

För några veckor sedan bildade Brasilien, Ryssland, Indien, Kina och Sydafrika eller de så kallade BRICS-länderna en gemensam utvecklingsbank och en nödfond för en gemensam reservvaluta som inte är knuten till den amerikanska dollarn. Den initiala portföljen är på hela 100 miljarder amerikanska dollar men det är sannolikt bara början.

50 miljarder dollar ska finansieras mellan de 5 länderna med 10 miljarder "cash" överförda över 7 års tid. Dessutom ska 40 miljarder dollar finnas tillgängliga för utvecklingsbanken och nödfonden i form av garantier från de 5 länderna. BRICS ländernas nya utvecklingsbank och nödfond kommer öppna upp för fler länder att gå med och ge möjlighet att ta lån från denna nya "världsbank" redan 2016.

The Guardian har rapporterat om detta och även Washington Post. För svensk vidkommande har DI endast lyckats producera ett minimalt pressmeddelande som egentligen inte säger något om vad det handlar om. Överlag alltså locket på, varför får ni fundera över själva.

Financial Sense sände i helgen ett längre reportage där konsekvenserna och bakgrunden av BRICS nya steg mot en nya världsvaluta analyserades djupgående. Eric Townsend, amerikansk investerare och bosatt i Hong Kong och väl insatt i Peak Oil, menar att den amerikanska ledningen inte förstått allvaret. President Obama har till skillnad mot Putin inte en höger hand i form av ekonomisk rådgivare av kaliber och finansiella insikter för att möta detta hot.

Putin har nämligen Sergey Glazyev vid sin sida. Personen som sägs ligga bakom Rysslands planer för nya fördjupade samarbeten med Asien och som även ska ligga bakom planerna för hur BRICS ska hindra ett kallt krig med USA genom att skapa ett alternativ till den amerikanska dollarn på sikt och därmed sänka den amerikanska ekonomin.  

Man kan sammanfatta det hela så här:

BRICS, ledd av Ryssland och Kina vill genom att skapa ett alternativ till den amerikanska dollarn minska USA:s ekonomiska och politiska inflytande genom att minska användningen och behovet av att använda den amerikanska dollarna i den internationella handeln mellan länder. I allra högsta grad handeln med vitala energiråvaror som olja och gas som utgör den största handeln med amerikanska dollar.

BRICS -länderna utgör hälften av världens befolkning och skulle i takt med uppbyggnaden av denna utvecklingsbank och nödfond kunna bygga upp ett förtroende för en framtida resevvaluta där många fler länder även går med.

Det är heller inte otänkbart som säkerhets -och finans analytikern Jim Richards skrivit mycket om, att Kina och Ryssland vid någon senare tidpunkt tillkännager sitt fysiska guldinnehav och att detta då visar sig vara betydligt större än USA och Västvärlden förfogar över. Detta skulle i ett slag ge ökat förtroende för BRICS eventuellt nya valuta samtidigt som det skulle underminera förtroendet för den amerikanska dollarn.

Lägger man ihop detta med en successiv uppbyggnad av BRICS utvecklingsbank och nödfond får man plötsligt ett realistiskt alternativ till den amerikanska dollarn, Världsbanken och Internationella valutafonden (IMF).  

Eric Townsend påpekar att hela USA:s enorma skuldberg har möjliggjorts och fått accepterats av resten av världen då USA har privilegiet att sitta på den reservvaluta resten av världen i praktiken måste handla med. Av denna anledning finansierar länder som Kina, Japan och en mängd andra länder amerikanska statspapper som upprätthåller värdet i den amerikanska dollarn och möjliggör för den amerikanska staten att ta lån till i praktiken noll ränta. Denna förmån har inte andra länder på samma sätt utan måste betala högre ränta på sina lån/räntan på statspapper som andra lånar ut/betalar för.

Även om det alltså inte skapats någon faktisk valuta av BRICS -länderna ännu och troligtvis inte gör det förrän om kanske 10 år eller mer är detta alltså ett viktigt steg i den riktningen. Enligt Townsend tecknade dock Indien och Ryssland i förra veckan ett avtal där länderna ska sköta sin energihandel mellan varandra utan att handla med den amerikanska dollarn.

Börja lyssna 20 min in i radioprogrammet på Financial Sense och fundera själva men nog är det en utveckling som fler bör känna till för att kunna anpassa sig för framtidens farvatten och kunna se helheten.

Vi kommer gå in mer på Kina och Rysslands ökade inflytande över framförallt världens energipolitik i vår kommande bok som vi kan avslöja mer om under hösten.

2 kommentarer:

 1. Kanske därför som som USA startar bråk med Ryssland via Ukraina? Libyen vill ju ta betalt i guld - det satte USA snabbt stopp för.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej. Hur menar du att USA startar bråk via Ukraina? I övrigt vill givetvis USA behålla sin möjlighet att trycka pengar o samtidigt behålla dollarn som världens reservvaluta det är enda sättet att behålla landets ekonomiska inflytande o framförallt kunna öka sina skulder. All antydan till ökad handel med fysiskt guld istället för digitala pengar hotar att urholka förtroendet/behovet av dollarn i världshandeln o motarbetas därför kraftigt.
   mvh
   Johan

   Radera

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.