2015-06-21

Skattning, slungning och upptappning av årets första HONUNG!

Det har varit mycket förberedelser inför midsommarhelgen, utöver de vanliga middagsförberedelserna som ska falla på plats innan vänner och familj kan slå sig ner. Johan har utökat sin bigård från fjolårets första samhälle till två som snart är fyra om allt går vägen. Tanken var ju även att honung skulle hällas över jordgubbarna på midsommarafton...

Men det fick vänta till midsommardagen på grund av regn och kyla! Det blev dock en tämligen liten skörd på 4-5 kilo men det var ju väntat. Bina har inte haft många flygdagar och Johan har även delat på båda sina två samhällen vilket innebär minskad bistyrka. Dessa kilo var dess då mer uppskattade, det hann inte gå mer än 45 min innan första grannen varit förbi och köpt två burkar.

Just nu står två så kallade avläggare och väntar på att ett par dagars 20-gradig värme ska locka ut dess respektive drottningar på sin första och sista parningsfärd. Efter det räcker drottningens ägg för upp till 6 års äggläggning, det rör sig nämligen om fler hundratusen ägg som hon bär med sig resten av livet i kupan.

Normalt brukar drottningen bytas ut av biodlaren eller bina själva. Bina vill dela på samhället (svärma) varje år för att stärka arten och sprida ut sig vilket biodlaren med olika knep försöker förhindra. Efter ca 3 år brukar biodlaren byta ut drottningen för att motverka utvecklingen av aggressiva bin bland annat (inavel). Ofta byter bina ut drottningen själva men inte alltid på ett sätt som passar biodlaren...men det tar vi en annan gång!

Nedan har Johan gjort en video där man ser hur han skattar, slungar och sedan tappar upp honungen, Det blev en lång midsommardag men belöningen gjorde det mödan värd! I slutet av juli när det blir dags för den stora skattningen får vi hoppas på en större skörd!

Med honungen här, är sommaren officellt här, regn eller ej!

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.