2015-06-03

Varmvatten med hjälp av slängda petflaskor

Vi har tidigare skrivit om en svensk som med hjälp av ölburkar byggt en luftsolfångare hemma i sitt garage. I det fallet användes alimunumburkarna för att absorbera solvärmen och varmluften värmde huset via en fläkt.

Men om man behöver varmvatten då och redan har för mycket varm luft och inte har har tillgång eller råd med elektricitet?

Offgridquest uppmärksammar oss på en brasiliansk ekodesigner som har kommit på en smart lösning som är både billig och miljövänlig och som nu sprids via Internet. Eftersom just uppvärmningskostnaden är den största kostnaden är billiga och enkla lösningar för just detta något som efterfrågas över hela världen. Detta gäller i högsta grad i Indien där tillgången till varmvatten och elektricitet är en stor bristvara.    

Några studenter vid Indian Institutes of Technology (IIT) visar i videon nedan hur de kopierat tekniken och hur den fungerar.

En tio liters vattendunk placeras i fallhöjd för vattnet att kunna rinna ut i plaströret, vattnet rinner sedan ut i plaströren som omges av ihopkopplad petflaskor. Luften i petflaskorna värms upp och värmer samtidigt de svartmålade rören och vattnet de innehåller. Eftersom kallt vatten har lägre densitet än varmt vatten stiger vattnet upp i röret och kommer sedan ut i kranen i andra änden

Med hjälp av en alimimumplåt reflekteras solljuset/värmen mot flaskorna. Plaströren är även svartmålade för att absorbera mer värme.  

I videon står solvärmevattenanläggningen förstås på taket i ett soligt Indien vilket gör att temperaturen på kallvattenbehållaren uppnår hela 30 grader bara av att stå i solen. Efter 15 minuter har vattnet som passerat genom den svartmålade rören som omges av petflaskorna, stigit till 60 grader Celsius.

Vad som är fiffigt med denna lösning är att människor i framförallt soliga storstäder med enkla och billiga medel kan få tillgång till varmvatten utan tillgång till elektricitet eller dyr gas. Det räcker att man har tillgång till petflaskor, svart målarfärg, pvc-rör, en vattendunk och lite andra prylar som oftast är lätt och billigt att få tag på. Förvisso är pvc-rören av plast som är ett petroleumbaserat material...men använda petflaskor finns slängda överallt, särskilt vid stränder och i havet och kan återanvändas på detta sätt.

Kika på videon nedan och fundera själva. Ljudet är lågt då de troligen inte har någon extern mick men går att höra rätt bra om man drar på volymen...

1 kommentar:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.