2015-06-01

Oljebarometern -1 juni

Peak Oil måste läsas

Baker Hughes: US Oil Drillers Pull 13 Rigs, Biggest Drop in 4 Weeks, Scott Divasino, Reuters via Rigzone, 29 maj 2015
-Antalet aktiva oljeriggar i USA fortsätter att minska som vi skrivit om i flera tidigare inlägg.

Arctic drilling 'will happen,' Alaska's governor says, Daniel J Graeber, UPI, 29 maj 2015
-Shell kampanjar just nu för fler provborrningar i Alaska trots tidigare misslyckade försök och hårt motstånd från miljörörelsen och lokalbefolkningen. Läs tidigare inlägg om Shell och drömmarna om att komma åt de sista dropparna i Arktis.

Students suffer in power-starved Nigeria, Aljazeera, 27 maj 2015
-Trots att Nigeria är Afrikas största oljexpportör och faktiskt det land efter som Ryssland, Norge och Danmark som Sverige importer mest olja ifrån, genomgår landet just nu en energikris. 1300 MW motsvar den elektricitet som en toppmodern kärnkraftreaktor kan generera men ska alltså i detta fall räcka för att ge hela 170 miljoner människor el. Dessutom råder det stor bensin och dieselbrist i landet.

The cost burden of offshore wind, Craig Morris, 28 maj 2015
-Mycket läsvärt om Tysklands energiomställning "Energiewende".

Ekonomicirkusen

Löfven vill ge pensionspengar till järnvägen, Bodil Appelquist & Örjan Magnusson, Svt, 31 maj 2015
-Nedmonteringen av svensk järnväg, innebär som vi skrivit om tidigare, en nationell säkerhetsrisk att använda pensionspengar är otillräckligt i sig men kanske nödvändigt i det låsta politiska läget som inte tycks kunna enas om en långsiktig "satsning" på järnvägen.

Introducing the Zero Labor Factory (90% Free Actually), Michael Shedlock, Financial Sense, 29 maj 2015
-I Kina räcker inte längre bara lågavlönade arbetare till i den globala konkurrensen för att få ner tillverkningskostnaderna. Robotar ersätter nu allt fler arbetare, i vissa fabriker till hela 90 % och detta är bara början.

Mjölkbonde vägrar ge upp
-Arlas prismonopol och svenska bönders konkurrens med importerad mjölk av sämre kvalitet hotar den lokala mjölkproduktionen. Snart bara ett fåtal svenska mjölkbönder kvar. Se även tidigare inlägg om detta.

Det nya Kina

China’s Coal Use May Have Peaked Years Ahead Of Schedule, Joe Romm
Climateprogress, 27 maj 2015
-Elproduktionen från vindkraftverk har nu gått om den från kärnkraften i Kina och kanske har Kinas kolkonsumtion nu nått sin högsta nivå. De första 5 månaderna i år föll kolkonsumtionen med 8 % mot föregående år. Återstår att se om denna trend håller i sig vilket skulle få stora konsekvenser för kolmarknaden där Kina står för ungefär hälften av all konsumtion och produktion i världen.

China warned over 'insane' plans for new nuclear power plants, Luna Lin, 25 maj 2015, The Guardian
-Kina planerar att bygga ut sin kärnkraft med en ytterligare kapacitet på 58 gigawatt till 2020. Detta innebär, räknat på en amerikansk kärnkraftsreaktor på 1,4 gigawatt, att Kina ska bygga ca 42 reaktorer på mindre än 5 år!

Sveriges ointresse av det riktigt viktiga, Jojje Olsson, Inbeijing, 29 maj 2015
-Det kokar i Sydkinesiska havet och det är inte längre i Väst "det händer" men det kan man inte läsa om i svensk media utan måste vända sig till bloggar och utländsk media.

Ny Teknik och övrigt

Secretary of the Navy: Cyber is the Future of Warfare, Allyson Versprille, National Defense Magazine, 20 maj 2015
-"U.S. focus on cyber security is not limited to the military...Electrical grids also have to be protected. That is one reason why the Navy is shifting to alternative fuels and finding ways to cut back on energy dependency... If the grid goes down the military can still do its job."
Citat från Secretary of the Navy i USA, Ray Mabus 

SSM oroat av Ringhals ökade driftsstörningar, Monica Kleja, Ny Teknik, 29 maj 2015
-Det är inte bara Kina med sin snabba utbyggnad av kärnkraft som bör ta säkerheten på högsta allvar. Strålsäkerhetsmyndigheten varnar för att säkerheten vid svenska Ringhals är otillräcklig och pekar på en rad händelser och driftstörningar som skett de senaste åren som verket inte lyckats åtgärda. 

1 kommentar:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.