2015-06-22

Gräsliga åtgärder mot torkan i Kalifornien

"If you´re going to San Fransisco, be sure so wear some flower´s in your hair...", ja så sjöng Scott McKenzie i sin ljuva hippiehit från 1967. Men sedan några år får du ta dig långt för att få tag i några vackra blommor i Kalifornien. Torkan de senaste fyra åren har varit rekordhög.

Kanske har Kalifornien bara ett år kvar innan vattenmagasinen är tömda, enligt Jay Famiglietti, forskare vid NASA.

Bloggrannen Flute som rapporterat mycket om torkan i delstaten skrev i april:

"Den gångna vintern (december-februari) har med stor marginal varit den varmaste som nånsin uppmätts i Kalifornien...Den genomsnittliga höjden för fryspunkten i Kaliforniens berg har varit många hundra meter högre än vad den varit historiskt. Detta har lett till att snötäcket i Sierra Nevada, vars gradvisa smältning normalt förser Kalifornien med omkring en tredjedel av sitt vatten, nu är på rekordlåg nivå - 6 procent av genomsnittet..."

Vattennivåerna i är nu så låga att restriktioner införts även för jordbrukarna som tidigare prioriterats och åtminstone kunnat kämpa mot torkan med stora vattenmängder. Den 1 april la Jerry Brown, Kaliforniens guvernör, fram en katastrofplan där delstaten ska försöka minska vattenförbrukningen med 25 % jämfört med 2013.

Som DN noterar är det dock inte så konstigt att jordbrukarna i Kalifornien fått grönt kort att använda de sinande vattentillgångarna trots att övriga Kalifornienbor skrikit högt. Förvisso står jordbruket i Kalifornien för 80 % av vattenanvändningen i delstaten men det försörjer samtidigt en fjärdedel av USA på livsmedel.
 
Det har nu gått så långt att vanliga villaområden i Kalifornien anlitar grässpray-specialister för att få de soltorkade gräsmattorna att framstå som friskt gröna. I ett inslag av DN får man se hur företagaren för Brown Lawn Green sprayar grön färg på ett snustorrt gräs...

Vi frågar oss hur hållbart detta är och vad innehåller egentligen färgen? Företaget anger att det är ofarligt för gräset, människor och djur och "helt naturligt". Så vad är den magiska ingrediensen?

Oavsett, måste delstaten och dess invånare göra mycket mer än skapa estetiskt vackra gräsmattor för att minska vattenanvändningen. Naturliga vattenområden måste återställas och för koncentrerad bevattning måste distribueras om mm. Grödor måste växa och vatten fortfarande drickas av dess dryga 37 miljoner invånare.

Men problemen slutar inte där. I hela USA sprids just nu utvinningen av så kallade skifferolja och skiffergas, något som kräver vatten, MYCKET vatten. För att borra och sedan utvinna olja (fracka) olja och gas ur en brunn krävs cirka 24,6 miljoner liter vatten!

Vattenbrist VS jakten på de sista dyrbara oljedropparna i USA står därför i konflikt med varandra men det slaget kanske torkan och Saudiarabiens/OPEC:s marknadskrig avgör mer än den amerikanska oljeindustrin.

Johan åker till Kalifornien i november för att rapportera från konferensen Podcar city 9 dit han är inbjuden, kanske blir det tillfälle för en rapport om torkan också.

Läs tidigare rapportering om torkan i Kalifornien, kika gärna på DN:s inslag nedan och fundera själva.

Klicka på bilden för att komma till DN:s inslag. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.