2015-11-01

Bostadsbubbla i Sverige? Då har ni inte varit i San Francisco!

Johan har precis kommit till San Francisco. Under några veckor i Kalifornien ska han bland annat ska delta i konferensen Podcar city 9. En konferens om framtidens masskommunikationer.

Efter en lång dag i San Francisco kommer här Johans första vykortsbild och lite tankar från en vacker men märklig stad:

Varma lördagshälsningar från San Francisco!

Första intrycket var förutom den behagliga temperaturen (20 grader klockan 19) alla bilar...visst har man varit runt lite i USA och Kanada men man slutas aldrig att förvånas av denna enorma myrstack av bilar i rörelse och bilar på jätteparkeringar. När vi hämtade ut vår hyrbil fick vi oss verkligen en tankeställare när vi såg denna skylt:Att köra bil är nästan som på alla amerikanska filmer, kullarna går upp och ner och hus står på klippavsatsliknande positioner som inte känns helt stabila ur jordbävningssynpunkt (har inga bilder på detta men skyller på jetlag att jag glömde att ta dem).

I övrigt slås man av hur en del riktigt ""schabbiga hus" har flotta bilar på uppfarten. Varför bo så om man har råd med fina bilar...Well, faktum är att de flesta inte har råd med lägenhet eller hus i San Francisco-området. Vad sägs om tältplats på en liten plätt på en vanlig villatomt för 46 dollar per dag!? Personer med en årslön på mellan 100.000 till 200.000  dollar (853.000 till 1,7 miljoner SEK) har inte råd att köpa sitt hus och får "bara" ta lån på 1 miljon dollar och det räcker alltmer sällan.

Det är nyrika IT-gurus från Google, Apple och Facebook mm och rika kineser som kan betala "cash" utan att se på prislappen som kan köpa/bo kvar. Det råder heller ingen bostadsbrist... likt stora delar av Detroit står hus och förfaller. Men i San Francisco är det till skillnad mot i Detroit inte brist på intresserade köpare som vill bo i området, de har bara inte tillräckligt fet plånbok.

Fastighetsägare och husägare väntar därför tålmodigt på de med rätta "stingen". De som kan betala hutlösa priser för hus och tomter som i de flesta fall sannerligen inte ser mycket ut för världen men som ligger inom lagom pendlingsavstånd till Silicon Valley eller andra "place to be" i SF.

Toppen nådd? Enligt en av USA:s med framgångsrika mäklare kommer priserna i San Francisco-området dubbleras inom 6 år.

Vänliga och hjälpsamma tycks de flesta San Francisco-bor vara men kanske inte så konstigt att hotellen är dyra om normalpris på vanliga boenden ligger på 8-9 miljoner kronor.

Kika på videon nedan för en sevärd video om just bostads/IT-bubblan? i San Francisco.

1 kommentar:

 1. Intressant liten video. Betyder att vi har mycket kvar av prisuppgång i Sveriges ekonomiska centrum. För inte kan bostadsbubblan spricka här innan den spricker där eller?

  Helt tydligt har vi svårt att undvika bubblor. Första steget till att lindra följderna är att inse bubblan. Själv förlorade jag en förmögenhet år 2000 (aktier) fast jag läst en hel del om bubblor långt tidigare. Ja jag blev inte utfattig och är försiktigare med mer direkt egen kunskap nu.

  Ser inte själv något bättre fungerande ekonomiskt system än kapitalism i demokrati. Kina har haft en makalös ekonomisk utveckling men med vissa biverkningar. En sådan obetydlig biverkan är en viss påverkan på bubblan i videon. Det är fel att bara skylla alla problem på politikerna vi valt i de demokratiska länderna. Behövs motgrupper, mot de stora problemen, som föreslår och underlättar lösningar. Risken är att lösningarna har andra biverkningar och att mindre problem får för stor uppmärksamhet. Jag tror enskilda individer kan åstadkomma mycket men det är lättare i samverkan.

  Möjligt att jag har fel som inte förespråkar en omedelbar återgång till det "goda livet på landet" och högst enbarnspolitik för åtminstone de fattigare länderna. Nu ska jag ut och skörda årets sista röda tomater i växthuset. Om någon timme kommer vår dotter för att äta kalkon och då ska jag höra om hon hunnit titta i Olja för blåbär.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.