2016-06-19

Den självkörande lilla elbussen

Vi följer upp fredagens inlägg om att alla elbilar i Tyskland måste vara elbilar 2030 på samma tema, eltransporter.

För nästan exakt ett år var Johan med när den nya elbusslinjen i Göteborg invigdes.  Elbusslinje 55 som den heter går mellan Chalmers/Johanneberg Science Park och Lindholmen Science Park via Avenyn, Brunnsparken och Götaälvbron. Linjen har tydligen uppskattats då den använts av 1,2 miljoner passagerare. Invigningen och bussarna kan ni se i det filmade reportage Johan gjorde på plats. 

Det är förstås positivt att Göteborg satsat på elbussar men det bör klargöras att endast 3 av de 10 bussarna som trafikerar linje 55 är rena elbussar, övriga är hybrider.

Med utvecklingen av självkörande fordon behövs dock inte så stora och energikrävande bussar, då de helt enkelt kan vara mindre och fler istället men ändå ta hand om samma passagerarflöde. Elbussar kan då komplettera andra eltransporter som coola varianter på elcyklar, järnväg, spårvagnar och framöver förhoppningsvis podcars/spårbilar.      

I sommar kommer troligen det amerikanska företaget Local Motors att introducera den självkörande elbussen Olli i Las Vegas, USA. Den lilla elbussen Olli kan ta 12 passagerare och kommer först visas upp i amerikanska huvudstaden Washington D.C.

Att Olli ska börja köras i Las Vegas är ingen slump. På grund av starka påtryckningar av Google är Nevada nämligen den första delstaten i USA att tillåta testkörning av självkörande fordon på allmäna vägar.

Mer om Olli kan ni se i nedanstående video eller läsa om i en artikel av Las Vegas sun.

Om vi får se Olli eller liknande mindre självkörande mini-elbussar i Sverige framöver beror nog till stor del på om Volvo och Scania kan komma med något liknande...

3 kommentarer:

 1. Välkommen Olli - du har varit efterlängtad länge. Alla elcyklar är slutsålda, redan mer än förra årets försäljning. 400.000 väntar på sin Tessla och om jag beställer nu får jag vänta länge länge.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Nanontec! Ja, Olli blir intressant och samtidigt kan jag tipsa om att podcars-tekniken från Heathrows flygplats nu verkar expandera och fylla en liknande funktion som Olli:

   http://www.irishexaminer.com/examviral/technology-and-gaming/you-can-now-sign-up-to-test-ride-a-driverless-car-in-london-399799.html

   Mer om det i nyhetsbrevet Destination som kommer senare i veckan :)

   Mvh

   Johan

   Radera
  2. Hej igen. Glömde tillägga att även om du får vänta ett par år på en Model III kanske du slipper dras med några av barnsjukdomarna man får räkna med om man är bland de första bilarna. Lär bli små förbättringar månad för månad, även när det gäller viss hårdvara. Så var det med Model S.

   Mvh
   Johan

   Radera

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.