2016-06-11

Den årliga Energibibeln från BP -sammanfattning och observationer

BP Statistical Review of World Energy, den kanske mest citerade energibibeln med statistik över energianvändning i världen släpptes för några dagar sedan. Vi har därför nu en överblick över 2015 års konsumtion och produktion (ja eller mer korrekt utvinning) av fossila bränslen och övriga energikällor.

Vi kan börja med att konstatera att oljekonsumtionen i världen fortsätter att växa och ligger nu på 91,6 miljoner fat per år, den högsta någonsin. 2015 växte oljenanvändningen med 3,2 % mot föregående år. Ökningen skedde till 97 % genom växande efterfrågan i Europa och Asien medan efterfrågan minskade i USA och Japan.

Tillväxten inom den förnyelsebara sektorn växte starkast 2015 och ökade med 15 % mot föregående år och utgör nu 3 % av världens totala energianvändning. Särskilt installation av vindkraftverk och solenergi-anläggningar bidrog inom förnyelsebart om än från en låg bas.

Skifferboomen i USA slog åt två olika håll 2015. På naturgas-sidan ökade produktionen och pressade ner priset på gasen vilket bidragit till att konkurrera ut mer av kolet i USA. Kolanvändningen minskade med hela 12,7 % i USA medan naturgasanvändningen ökade med 3 %.

När det gäller skifferoljan påverkades produktionen i USA starkt av att världsmarknadspriset i på olja i Brent Crude föll med 47 % under fjolåret och snittade på endast 52,39 dollar per fat. Detta är enligt geologen och energiexperten Arthur Berman cirka 20 dollar under vad de flesta amerikanska oljeproducenter behöver bara för att täcka sina kostnader för utvinning, transporter och betala räntan på sina lån till banker och investerare.

I årets 65:e upplaga av BP Statistical Review har USA gått upp som världens ledande oljeproducent räknat i volym. Men detta är mycket siffermagi eller det som Jeffrey Brown beskriver som "den stora kondensatbluffen, något vi rapporterat om tidigare.

För plockar vi bort cirka 3 miljoner fat per dag i vad som troligen är kondensat och dessutom en okänd mängd naturgasvätskor (NGL), hamnar USA istället på tredje plats efter Saudiarabien och Ryssland.

Det bör även tilläggas att USA knappt exporterar någon råolja alls även om en del färdiga oljeprodukter i form av bensin, diesel och flygbränsle går på export.

USA är just nu även världens största producent av naturgas med hela 22 % av världens produktion men har bara världens femte största reserver med sina 5,5 %. Medan de två största, Iran och Ryssland har överlägset mest med 18,2 % respektive 17,3 % av världens naturgaskaka.

Till glädje för klimatet minskade kolanvändningen globalt främst tack vare en övergång till naturgas i USA och en minskad konsumtion av kol i Kina där den ekonomiska tillväxten slagit av på takten. Kinas kolanvändning minskade med 1,5 % och konsumerar nu exakt hälften av allt kol som används under i världen. Globalt minskade kolanvändningen med 1,8 % under 2015.

Men som vi rapporterat om tidigare kan kolanvändningen ligga långt över den som rapporteras i Kina
och med ny kol till gas-utvinning är eventuell minskad traditionell brytning av kol inte särskilt betryggande. Det är även en myt att naturgas skulle vara bättre än kol för att minska utsläpp av växthusgaser. Forskning har visat att utsläppen av metangas i USA kan vara 1,5-1,7 gånger högre än vad som hittills rapporterats.

Tills dess att mer forskning gjorts på utvinning av skiffergas bör man därför vara väldigt försiktig med att lyfta fram naturgasen som ett miljövänligare alternativ till kolet.

Nedan har vi sammanställt världens energianvändning.

Världens Energianvändning 2015


Vi kommer få anledning att granska BP:s data många gånger under året och återkommer med fler perspektiv. Ladda ner eller se BP:s egen sammanfattning av rapporten på video här.

Trevlig lördag!

2 kommentarer:

 1. För mig är vattenkraft också förnyelsebart vilket ger 6,7 + 3,0 i världens energi. Räknas kärnkraftens energi- eller elproduktion för de 4,4%? Jag tror det finns ett stort värmespill gömt där.

  Tänker bloggen kommentera energiuppgörelsen i fredags?

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Nanotec! Återkommer med inlägg om energiuppgörelsen! Man kan absolut slå samman vattenkraften med "förnyelsebart" som BP väljer att redovisa separat. Lite beroende på vilket land man tittar på är vattenkraften både förnyelsebar och miljövänlig men Kinas jättedammar tex är det förstås mer tveksamt i det senare fallet. Hydro/vattenkraft är ju än så länge en stor enskild energikälla att det är bra att det redovisas separat. Förhoppningsvis kommer även sol kunna göra det inom bara ett par år.

   Kärnkraftens elproduktion som räknas:
   "In this review, primary energy comprises commercially-traded fuels, including modern renewables used to generate electricity".

   Mvh

   Johan

   Radera

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.