2016-06-08

Ett besök till bigården: Att göra avläggare med svärmfångarlåda

De senaste veckorna har varit hektiska. Johan har haft fullt upp med sin bin och även varit på Gotland ett par veckor medan Roberth bland annat varit på utlandsresa, därav den något lägre aktiviteten på bloggen. Men nu är det lugnare!

Här kommer så en rapportering om Johans biodling som nu är inne på sin tredje sommar som biodlare i Dalarna. Nedan har Johan gjort en ny video om hur man kan gör en så kallad avläggare, dvs hur man delar sitt samhälle för att få fler och samtidigt förebygga svärmning. Under mitten på maj/tidig juni rekommenderas att göra detta, beroende på var i Sverige man bor och naturligtvis hur vår/sommar utvecklar sig.

I år verkar sommaren i Dalarna var cirka 1,5 vecka tidig så det finns goda förhoppningar om en bra första honungsskörd lagom till midsommar! Mer om det i ett senare inlägg och förhoppningsvis videoklipp.

Mycket har hänt i Johans bigård på sistone. Förutom att fyra avläggare gjorts och flyttats till en annan biodlare cirka 9 km bort har kuporna fått nya fina flusteringångar med tak och väggar. "Flusterportarna"är målade i skogsgrön linoljefärg i två omgångar, flusterbrädan har oljats i linolja två gånger och taket är försetts med takpapp av högsta kvalitet... Det enda som saknas är väl takrännor i böjd plåt!
Nya flusterportar!

På lördag kommer en avläggare att flytta in i Johans topplistekupa, kanske blir det även ett försök till en pedagogisk film om det med. I Juni kommer Johan om allt går väl ha två topplistekupor med inflyttade samhällen och fyra samhällen i stapelkupor. Två avläggare kommer om allt går väl levereras till en av bloggens läsare senast inom två veckor!

Kika gärna på videon nedan så får ni se lite mer om vad som hänt i Johans bigård. För mer info om biodling se även tidigare inlägg och videos här.

3 kommentarer:

 1. Tack för en trevlig pratstund och guidning!
  Var kul att träffa dig igen m.m.
  Och gärna gör en video om hur ni gör. Då blir det kanske lite lättare för oss senare.
  Tack!

  SvaraRadera
 2. Oj, förresten... jag har använd bilden på kuporna i min blogg. Hoppas du har ingenting emot det. Självklart med länk till den här bloggen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ron! Inga problem! Använd gärna bilden du! :) Ska def försöka göra en video om jag hinner. Ska bli spännande med flytten till topplistekupan!

   Mvh
   Johan

   Radera

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.