2016-11-02

"Bondskurk" får nytt liv i Clinton-skandal

När Hillary Clinton kanske trodde det värsta var över i FBI-utredningen om hennes hantering av sin privata mailserver släpps nästa skandal lös och även denna gång via FBI. För mitt i stormen som nyligen fick ny kraft med de e-post som funnits på en dator tillhörande Hillary Clintons närmaste medarbetare, Huma Abedin, släpps ett 129 sidor långt dokument på FBI:s hemsida.

Nyheten som vi bland annat kan läsa om i Dagens Industri, handlar inte om några nya uppgifter kring Hillary Clintons mailserver utan en gammal utredning kring Bill Clinton och en person som av en del beskrivs som en äkta bondskurk medan andra beskriver som en oljepionjär. Vi talar här förstås om legendaren inom oljeindustrin, Marc Rich som av författaren Daniel Amman (skrev hans biografi) beskriver Rich som den mest inflytelserika råvaruhandlaren under 1900-talet.

Marc Rich var oljeförhandlaren och finansmannen som ska ha varit inblandad i förbjudna affärer med Iran, oljepipelines mellan Iran och Israel, finansiering av Mossad -operationer, flykt från omfattande åtal i USA, komplott där amerikanska agenter planerar kidnappa honom och slutligen blev benådad av dåvarande president Bill Clinton 2001 efter påtryckningar från Israeliska vänner.

Marc Richs benådande av Bill Clinton ledde till den utredning som nu offentliggjorts på FBI:s hemsida. En FBI-utredning som drog igång efter Bill Clintons sista mandatperioden (slutade 2001), då det framkommit att Marc Richs ex-fru hade donerat pengar till såväl demokratiska partiet som till Hillary Clintons valkampanj till senaten samt till Bill Clintons presidentbibliotek (alla presidenter får ett bibliotek uppkallat efter sig).

Nu kan man förstås undra varför denna gamla utredning dyker upp på FBI:s hemsida just nu, mindre än vecka kvar till valdagen och mitt i en storm kring Hillary Clinton som långt ifrån bedarrat. Men enligt FBI rör det sig om ren rutin då dokumenten helt i enlighet med offentlighetsprincipen krävts ut och rutinmässigt även lagts ut på hemsidan efter att ha efterfrågats mer än tre gånger...

Huruvida detta var ett planerat drag från Donald Trump/republikanerna/sympatisörer av Trump eller ett olyckligt sammanträffande låter vi vara osagt men vi rekommenderar verkligen att man lyssnar till Financial Sense/Jim Puplavas intervju med författaren Daniel Amman som skrivit biografin om Marc Rich som gick bort 2013. En person som har oss mycket att lära om spelet bakom kulisserna.

Intervju med Daniel Amman om Marc Rich
 

Oljelegenden Marc Rich får nytt liv i presidentvalsyran

3 kommentarer:

 1. ...and in the book avslutar intervjun något tvärt.

  Ja clownen Donald blir förmodligen president och därmed mer kol, olja, gas och annat fossilt tänkande under en tid. Kan vara ide att omplacera en del investeringar. När någon exceptionell väderhändelse drabbar en storstad kan möjligen en förändring ska. Lite högre genomsnittstemperatur för världen räcker inte.

  Usch, jag som kände mig extra positiv efter att sett och hört föredraget av Ron igår. En gång för länge sedan fick jag veta att på vanliga universitet lär man vad som är möjligt matematiskt, men som ingenjör fixar man allt.

  Liknar: "Lyssna alltid på experterna. De talar om vad som inte kan göras och varför. Sen gör du det ändå!"

  Mycket har länge styrts av ekonomer tex Ericson och minusräntor från centralbanker. Våra politiker och massmedia har sysslat med för mycket oväsentligheter. En viktig orsak? Många har länge varit förtrollade av det otidsenliga BNP.

  Ron har rätt. Vi måste exportera lösningar. Igår fick jag bekräftelse på att jag fått några aktier i en nyintroduktion på börsen. Företaget kan och ska bidra till att lösa problemet med el från sol när den syns och el från annat vid solbrist. När jag hörde och såg Ron blev jag än mer övertygad att jag varit för feg med detta nya bolag. Borde försökt få fler aktier.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Nanotec! Ja väldigt abrupt slut på intervjun. Kontaktat Financial Sense om det. Får se om de kan lägga upp hela intervjun på sin sida igen. Men även det som sägs under den korta versionen är hörvärt tycker jag.

   Rons ihärdiga arbete är sannerligen inspirerande och Spartan Superway projektet även upplyftande exempel på ett Podcar-system/hållbart transportsystem på gång. Låter som ett spännande bolag du investerat i, dyker upp allt fler när man gräver lite.

   Ja vad man lär ut Universitet är sannerligen ofta alltför mkt specialisering och för lite bredd, vilket gör många examinerade saknar helhetsbild och de redskap som en föränderlig värld kräver. Ingenjörer får ofta en bredare utbildning än övriga (om man nu ska generealisera alla ingenjörsutbildningar vilket man förstås inte kan) men känner rätt många ingenjörer och deras öppenhet och förmåga till självkritk och helhetsperspektiv varier kraftigt. Även många ingenjörer är överspecialierade och räknar med business as usual och fortsatt ekonomsik tillväxt a la BNP...

   Mvh
   Johan

   Radera
  2. Jo du har rätt att vi ingenjörer är individer med olika förmågor precis som andra. Även mycket specialiserade personer behövs för att utvecklingen ska fortsätta på en del områden. Utvecklingen på gott och ont fortsätter oftast en tid i samma riktning och med samma hastighetsändring när det gäller teknologi.

   Intressant är när förändringar börjar avvika från tidigare. Ibland kommer något som kastar om mycket. Har ett vagt intryck att Peak Oil verkar accepteras som en realitet fast av de flesta som ett antal år framåt. När det syns tydligt...

   När det gäller ekonomisk tillväxt anser jag att den är klart snabbare än BNP visar. (Utesluter inte att vi kan få en plötslig snabb nedgång). För mig är tex att vi får mer belysning och värme för mindre kWh idag en ekonomisk tillväxt. Ökad livslängd, färre mycket fattiga i världen och bättre sjukvård är också något som inte avspeglas i BNP. Och ändå finns nytta med BNP. Fast när BNP dyrkas som heligast av allt av många beslutsfattare blir det lätt felaktiga beslut.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.