2013-07-09

Bondskurk eller pionjär?

Tips på sommarläsning eller varför inte sommarlyssning.

Den nyligen bortgångne råvaruhandlaren Marc Rich var i mångas ögon en kontroversiell person medan andra betraktade honom som en pionjär. En man som bröt de sju systrarnas kartell över oljehandel som slutligen ledde till skapandet av dagens spotmarknad.

Vad man nu än anser så kan man enkelt konstatera att Rich på egna meriter lätt hade platsat i en bok skriven av Ian Flemming eller John le Carré.

Några av ingredienserna var förbjudna affärer med Iran, oljepipelines mellan Iran och Israel, finansiering av Mossad -operationer, flykt från omfattande åtal i USA, komplott där amerikanska agenter planerar kidnappa honom och slutligen benådad av dåvarande president Bill Clinton 2001 efter påtryckningar från Israeliska vänner.

I början av 1990-talet sålde han sin råvaruhandelsverksamhet, samma bolag som kom att utgöra grunden till dagens Glencore-Xstrata.

Daniel Ammann författaren till boken The King of Oil: The Secret Lives of Marc Rich” som kom ut 2009, fick av den mycket ljusskygge Marc Rich tillåtelse att skriva en biografi om honom. Ammann intervjuades 2010 av Jim Puplava på Financial Sense där han i den 45 minuter långa podcasten där han bland berättar om Richs affärer med Ayatollah Khomeini’s Iran, Fidel Castro’s Kuba, apartheids Sydafrika och det tysta samarbetet med israelisk och amerikanska underrättelsetjänster. Hur som haver stort nöje även för den som inte orkar läsa boken. 

FSN In Depth: Daniel Ammann, The King of Oil, 2010-07-01

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.