2017-08-09

VA-tvisten som kan revolutionera hur Sverige bygger och sparar resurser

För drygt ett år sedan skrev vi om familjen Solvarm utanför Vänern som byggt in sitt hus i ett växthus för att förlänga odlingssäsongen och spara energi. Ja och för att uppleva fler soliga dagar under året bakom det värmande växthusets glasväggar. En teknik som familjen Solvarm inte är ensam om i Sverige. Vi har tidigare även skrivit om en annan svensk familj i Stockholms skärgård som även de byggt ett hus inkapslat i ett växthus med eget avloppssystem för odling och kretslopptänkande.

Sveriges Radios program Plånboken hade nyss ett längre reportage där ett av progammets huvudpunkter handlade om just familjen Solvarm. Detta med anledning av att familjen nu hamnat i en tvist med kommunen då de inte vill ansluta sig till det kommunala vatten- och avloppssystemet men bevisligen har ett bättre system med avseende på kretslopp och ur miljöperspektiv samt ur ett ekonomiskt perspektiv. De återanvänder nämligen sitt eget avfall för användning i sin egen odling via ett smart kretsloppssystem.

I programmet tar de upp hur det funkar men vi rekommenderar även att ni kikar på TV4:s inslag om familjen Solvarm som vi rapporterade om tidigare.

Plånboken lyckas belysa frågan ur flera aspekter men missar några av de viktigaste.

Det är som bekant ett stort problem på landsbygden att många hushåll som idag har egen dricksvattenbrunn och trekammar-brunn tvingas ansluta sig till kommunala VA-system då anslutningsavgifterna ofta rör sig om 100 000-tals kronor. Det spelar ingen roll om det egna vattnet är av bättre kvalitet än det kommunen kan erbjuda eller om tre-kammarbrunnen är flong ny.

Men vad som är värst är att det inte är ovanligt att detta tvingar framförallt äldre människor som har hus utan lån (!) men med en knaper pension, att flytta trots att de trivs och mår bäst i de hem de kanske bott i många årtionden och i det område de byggt upp sitt sociala nätverk och skyddsnät kring. På landsbygden hjälps man nämligen gärna åt, det är mer eller mindre nödvändigt för att livet ska funka och vara trevligt.

Samtidigt finns det många trekammar-brunnar som måste bytas ut för att inte fekalier ska sippra rakt ut i grundvattnet och vidare till brunnar där det egna eller andras dricksvatten hämtas.

Men kommuner i Sverige har framöver ett stort problem att ta hänsyn till som är en mycket större utmaning än enskilda avlopp och vattensystem, nämligen tillgången till vatten. Att använda traditionella WC-system är verkligen inte smart när i vissa fall flera hundra år gamla avloppsledningar måste bytas ut och nya eller befintliga hushåll ska förses med tillräckligt med vatten, särskilt på landsbygden eller på mindre orter där avstånden till de kommunala reningsverken och vattentäkterna är långa. En kostnad som alltså läggs på hushåll som redan lever sparsamt och försöker bygga ett hållbart liv på landsbygden med så lite fotavtryck på naturen som möjligt.

Det finns dock visst hopp. Vi vet att tex länsstyrelsen på Gotland tittar på andra lösningar än vanliga VA-system och har visat intresse för alternativa lösningar så som Carl Lindströms smarta komposteringstoalett som varken behöver tillgång till vatten eller elektricitet (annat än för att driva en liten fläkt för att göra toalett/badutrymmet 100 % luktfritt ).

Johan var hemma hos Carl Lindström för knappt två år sedan och gjorde nedastående film där ni kan lära er mer om hur det funkar.

Familjen Solvarms tvist med kommunen är nu uppe i Mark- och Miljödomstolen. Vinner de och slipper ansluta sig till det kommunala VA-systemet för att deras är bättre, kan det leda till en revolutionerande utveckling inte bara av nya sätt att bygga energihus utan även hur vi bygger avlopps och vattensystem som är mindre resurskrävande och dessutom skapar större trygghet för det enskilda hushållet. Förlorar de, ja då går kampen långsamt vidare...

Sist men inte minst: Ur ett beredskapsperspektiv påminner vi om att går strömmen blir det lätt jobbigt då det ej går att spola eller få vatten från ett kommunalt vattensystem men har du ett likt familjen Solvarm och dessutom har solceller på taket samt lite batterier och/eller en mindre vindsnurra (ja, eller om du är riktigt lyckligt lottad och har tillgång till en handpump kopplad till den egna brunnen) kan du fortsatt göra både A och B och dricka H2O när du vill!

14 kommentarer:

  1. En annan aspekt på kommunalt vatten som hämtas i sjöar och vattendrag är att vi riskerar att blir sterila på sikt likt fiskarna. Östrogen är ett hormon som finns i p-piller och spolas i avlopp ut i sjöarna där dricksvatten pumpas in i vattenverket och sedan dricker vi det med god aptit. Hormonet stannar inte i reningsverket. Snacka om äckligt. Tur man har egen brunn och även en med handpump.

    Mvh Berra

    SvaraRadera
  2. Hej Berra! Bra poäng, tyvärr håller det kommunala vattnet ofta mkt låg kvalitet jämfört med det som kommer från en egen brunn men det är tyvärr inte så mkt att välja på om man bor i tätort. Hamnar ju alla möjliga konstigheter i det kommunala vattentäkterna som reningsverken inte lyckas filtrera bort.

    Gratulerar till din egna pump och egen brunn! Större skatt får man leta efter! ;)
    Mvh
    Johan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!

      Vad gäller kommunala vattenkvaliteten: Tittar vi på de största städerna och vattenförbunden i Sverige kommer de från sjöar (Mälaren, Vombsjön, Bolmen) eller älv (Göta älv). Förutom Bolmen som ligger i västra Småland långt från bebyggelse och större industriverksamheter är alla andra exempel på vattendrag som är nära förorenande verksamheter (det finns diskussioner inom Sydvatten att ersätta Vombsjön med Bolmenvatten på 10-15 års sikt p.g.a. intensivjordbrukets bekämpningsmedel runnit ned i sjön) eller transportleder.
      Sen finns det variationer, städer som Uppsala tar vatten ur en rullstensås utanför stan där perfluorerade ämnen hittats. Annars har det framförallt varit i närheten av flygplatser som Kallinge och Sturup, med eller utan militär verksamhet eller brandskyddsövningar med skummedel där direkt förorenat vatten konstaterats i dricksvatten intill.


      Skulle jag komma med någon rekommendation vore att bygga ut vattenledningsnät till jordbruksslätterna, gärna med mjukt vatten, ett ledningsnät där brukarna inte riskerar intensivjordbrukets gifter från intilliggande skogsbygder. Tänker här på de skånska-västgötska-östgötska-uppsalaslätterna. Däremot de som inte bor på de platserna kan i de flesta fall gott ty sig till brunnsvattnet.

      Radera
    2. Skulle jag komma med en rekommendation är den att lägga ner roten till det onda nämligen gift och kemikaliejordbruket som iallefall producerar dåliga livsmedel utan viktiga näringsämnen och som förstör våra jordar. Gabe Brown är en farmer som inte är helt ute och svävar o det blå.

      http://www.sare.org/Events/Cover-Crop-Conferences/National-Conference-on-Cover-Crops-and-Soil-Health/Cover-Crop-Innovators-Video-Series/Gabe-Brown-Bismarck-North-Dakota

      Mvh Berra

      Radera
  3. Jag hoppas verkligen att familjen solvarm vinner tvisten och att inte byråkraterna vinner.

    Min ecotoa kostar 100 kr. Den funkar kanonbra och är helt luktfri. Hemligheten är att man skall strö över kacket med sågspån. Gärna av tall. Då försvinner lukten samt att det blir fräsch lukt på toan. Sedan ska hela härligheten komposteras i minst 2 år. Jag har byggt egna i trä som täcks med ett lager halm mellan fyllningarna. Om det är godkänt eller inte vet jag ej. Har inte frågat.

    Det blir kanonfin jordförbättring och morötterna blir som tjocka pålar i backen.

    Mvh Berra

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och aldrig äter någon medicin som kan följa med ner?

      Vänliga hälsningar

      Nanotec

      Radera
    2. Läkemedel i skittunnan bör undvikas, men läkemedel är komplexa, stora molekyler som inte kan transporteras genom växternas cellväggar. Därför ganska ofarligt och knappast mätbart i försök..Det viktigaste om du ska käka latringurka är att skölja dom väldigt noga. Annars får du rännsketa och det är inget vidare :(


      Mvh Berra

      Radera
    3. Berra: Därav den gamla traditionen med kokta grönsaker (morötter, ärtor, potatis, jordärtskockor m.fl.). Då slipper man ditt problem, till priset av att viss C-vitamin lakas ur (å andra sidan kompenseras det ifall man äter tillräckligt mycket)

      Radera
    4. Helt rätt Karl. Koka är inte så dumt men kanske inte gurka :)

      Iof har jag inte testat men kokt gurka måste bli någon typ av rinnande gurka som en soppa. Med lite grädde och timjan kan det bli riktigt gott. Ska bjuda ungarna på den rätten till lunch.

      Föresten. Såg ni sockerfilmen igår på tv? Det var så man mådde lite illa faktiskt..

      Mvh Berra

      Radera
  4. Mysteriet med bidöden löst. Ett tydligen ofarligt insektsmedel är orsaken. Bina förlorar orienteringsförmågan..

    http://www.tv-helse.se/2017/08/11/massdod-av-bin/

    Mvh Berra

    SvaraRadera
  5. Mycket som betraktas som ofarligt en längre tid och sedan går det inte fort nog att förbjuda det. DDT, Hg på utsäde och i tänder, Pb i bensin, Hormoslyr mm.

    Fossila bränslen borde vi definitivt försöka minska användningen av så gott det går också pga förorening. Högre skatt verkar snabbt,- stat, landsting och kommun borde helt bara köpa eldrivet för persontransport. Lite förbud här och var för fossilt på vissa gator och tider är också en möjlighet för snabbare byte.

    Vänliga hälsningar

    Nanotec

    SvaraRadera
    Svar
    1. Helt rätt Nanotec. Därför ska man vara väldigt försiktig med allt nytt som prackas på oss människor. Ingen vet hur farligt det kan vara.. På sikt. Mikrovågsugnar t.ex. Slår sönder allt vad vitaminer i maten heter och vad händer med hjärnan när man står där och glor in iugnen? Kan va jätyfarligt. 5G tror jag blir rena döden med håravfall och annat som är farligt.. Alla trådlösa grejor.. Nej Tack.självkörande fordon med en massa ev farlig strålning. Vem vet..

      På tal om hormoslyr.. Vet en som drack kaffe ur samma mugg som det blandades gift med i ryggsprutan. Han var handledare när jag praktiserade på skogsvårdstyrelsen i min ungdom. Han stendog av cancer vid 45 bast...

      Bra idé att förbjuda fossilbilar här och var. Avgaser är obra och inte bra för hundar som går nära marken och får det rakt in i munnen.

      Mvh Berra

      Radera
    2. Mycket lite mikrovågor som kommer utanför ugnen. Har du någon källa på att alla vitaminer förstörs om man värmer i mikrovågsugn jämfört med på en elspis?

      Ja förbjuder man vissa gator i city drabbas jag. Fast ok med lite personlig uppoffring tills de autonoma kommit.

      Även små barn är närmare marken än du och jag.

      Vänliga hälsningar

      Nanotec

      Radera
  6. http://www.naturalnews.com/039404_microwave_ovens_vitamins_nutrients.html

    Hur seriös det är vet jag ej, men verkar trovärdig. Så varför chansa. Att värma på spisen har du väl tid med? Varför stressa..Micromat är ändå värdelös föda..

    Ja barnen med. Det tänkte jag inte på. Det är ju vår framtid och dom gasar vi med avgaser. Inte schyst faktiskt.

    Mvh Berra

    SvaraRadera

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.