2017-01-13

Växthus-energihuset mer än en sommardröm

Som vi skrev i ett inlägg nyligen pågår en rad spännande experiement i Sverige för att bli helt eller delvis självförsörjande på energi i form av både uppvärmning och elförsörjning ofta i kombination med försök att öka självförsöjningen av mat i sin egen trädgård.

Vi har tidigare skrivit om familjen Solvarms inspirerande växthus-hus i närheten av Vänern som efter TV4:s inslag i början av förra året fick stor spridning och uppmärksamhet. Någon kanske därför undrar hur ett sådant hus skulle fungera i Stockholmstrakten eller mer norrut i landet?

Av en slump snubblande Johan häromdagen över en mycket sevärd video om ett nästan exakt likadant hus beläget i Stockholms skärgård. Här har paret Marie Grammar och Charles Sacilotto precis som familjen Solvarm glasat in sitt hus som ett växthus där de bor året runt med sin lilla son. Men de har precis som familjen Solvarm gjort mycket mer än så...

Det finns mycket att kommentera och många har kanske sett videon men särskilt intressant är reningssystemet med återanvändningen av avloppsvattnet samt komposteringen. En enkel design som ingenjören Charles Sacilotto själv installerat och som paret förklarar och visar i videon.

Huset är ett pågående experiement som förstås inte passar alla och är inte att betrakta som en universallösning eller det mest energieffektiva huset men kan tjäna som inspiration där delar kan plockas in i liknande projekt eller kopieras rakt av för den som så önskar. Vill man tex bygga ett hus som är 100 % självförsjande på energi och man inte har "några ekonomiska begränsningar" samt en lång tidshorisont på energiåterbetalningen, kan cirka 3-4 miljoner kr räcka för att bygga ett hus från scratch. (Billigare eller dyrare beroende på hur stort huset ska vara).

Det går nämligen bevisligen att även i Sverige bygga ett helt självförsörjande superenergi-hus med bekvämliga faciliteter om det byggs som en termos med endast golvvärme och drivs helt på sol och vind i kombination med ett stort batterilager. Detta helt utan att var kopplat till det vanliga elnätet (off grid), året runt.

Men kika på videon nedan och fredagsdröm om ett smart energihus eller varför inte börja planera för ditt eller din familjs eget super-energihus!

6 kommentarer:

 1. 3-4 miljoner får du en jäkla fin gård på en 30 ha i dom trakterna jag bor. Varav hälften skog på ett värde av 1.5 mille. På en sådan gård kan man få en försörjning om man är lite smart samt ett boende som är i stort sett gratis..

  Ett växthus hus eller en rätt skaplig gård? Jag vet vad jag skulle välja iallefall :)


  Mvh Berra

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Berra! Håller med dig men det beror lite på vad man har för förutsättningar och jag vet flera vänner som haft fasligt svårt att hitta både hus och mark/skog i område som både är trevligt och har skog. Antingen hittar man ett trevligt hus med "förbättringspotential" när det gäller energiförsörjning etc eller så hittar man bra mark och skog men inge bra hus/eller läge för kommunikationer etc. Kan var knepigt.

   Sen gäller det ju att kunna ta till vara på skogen och kunna utnyttja den vilket både kräver kunnande och utrustning. Det bästa är ju om kan bygga sitt eget energismarta hus OCH ha skog men det är få förunnat...

   Mvh
   Johan

   Radera

  2. Den här funkar kanon och till ett vettigt pris.


   https://woodlandmills.eu/se/produkt/hm126-electric-portable-sawmill/

   Jag kan hålla med om att det krävs förutsättningar dock. Jag kan tipsa om norra skaraborg annars. Rätt bördig jord och bra skog. Själv bor jag i S.råda. Här är hus och gårdar skitbilliga. Nackdelen är en smått inavlad befolkning men tror det löser sig när alla gamlingar byts ut mot nya förmågor..

   Mvh Berra

   Radera
 2. Det är mycket trevligt att sitta i ett växthus och läsa, äta eller bara njuta omgiven av grönska. Vi åt upp de näst sista tomaterna igår. De hade fått eftermogna inne. Nästan varje år kan vi fika i vårvärme någon gång under januari. Längtar. Mitt stora behovet av vårt växthus förstod jag när jag låg på sjukhus nästan hela 2011.

  Förstår väl de som har sitt hus i ett växthus. Störst nytta för flest borde vara att glasa in mer gator och torg i städer, men då måste all fossil trafik bort. Får nog vänta till elbilarna blivit fler. För övrigt är priset för glas det dubbla i Sverige mot tex Polen.

  Har länge tänkt leta rätt på detta kul växthus och nu vet jag exakt var det finns. Google är snabbt. Passerar hundra meter från dem när jag kör ut till vårt lantställe. Ska kontakta familjen när solen värmer lite lite mer. Konstaterade att mannen i familjen varit kärnkraftsingenjör i Frankrike men nu istället undervisar på gymnasium. Intressant möjlig utveckling när jag jämför med mig själv där jag var helt för fission under gymnasietiden men lärde mer och insåg alltmer en del svåra problem med fission. Hoppas han kan lite svenska eller engelska för min franska är mycket obetydlig.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Priset på glas tyder på dålig konkurrens för det är inte personalintensivt att tillverka glas i stora skivor. Däremot går det åt en hel del hetta. Fönster eller själva monteringen kräver däremot en hel del personal och åtminstone här i 08 finns många från Baltikum och Polen som jobbar långa dagar. Borde undersöka marknaden lite. Kan finnas något att investera i.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  2. @Nanotec. Kul om du svänger förbi och kikar på deras växthus-hus. Har säkert hänt en del sedan videon ovan som är över ett år gammal.

   Är själv väldigt sugen på ett växthus måste bara hitta tiden... vill hinna få upp lite solpaneler först. Intressant med prisjämförelsen av glas med Polen tål att tänka på!

   Mvh
   Johan

   Radera

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.