2018-02-06

Idag skrivs rymdhistoria och David Bowie flyger kanske ut i rymden i en elbil

Mitt i natten för nästan exakt nio år sedan samlades ett gäng svenska och internationella studenter i Johans lilla studentrum i en studentkorridor i Uppsala. Utan soffa blev sängen överfull medan andra satt på stolar eller på mattan och Johan undrade om sängen skulle braka... Varför så många studenter trängt ihop sig på Johans rum var för att Johan hade ett stort intresse för rymden och uppmärksammat vänner att "inatt skrivs historia som ni inte få missa, en svensk kommer genomföra en rymdpromenad live på den internationella rymdstationen ISS, International Space Station".

Det hela var väl inte så märkvärdigt egentligen då många fler amerikaner, ryssar, fransmän osv genomfört sådana rymdpromenader på löpande band genom åren men eftersom de flesta faktiskt aldrig sett en rymdpromenad live och för att det var en svensk (ja Fugelsang är ju även dansk vilket är tydligt på Köpenhams rymdmusem där Fugelsang  presenteras som dansk astronaut!) - var det många som blev bänkade framför projektorduken i flera timmar.  

Men klockan 21.30 idag svensk tid skrivs rymdhistoria på riktigt. Om inte vädret eller tekniska problem strular till det kommer Elon Musk (entreprenören och grundaren bakom bland annat Tesla Motors och Paypal och the Boring Company samt hjärnan bakom det första utkastet till Hyperloopen) att med sitt privata rymdbolag SpaceX genomföra sin jungfru-uppskjutning med den nyutvecklade jätteraketen Falcon Heavy. Elon Musk är i egenskap som både VD och chefsdesigner (ingenjör) vid SpaceX en av huvudpersonerna bakom raketen men det är förstås ett team effort av de runt 7000 anställda ingenjörer och tekniker mm vid de amerikanska rymdbolaget.

Lyckats uppskjutningen blir det världens största rymdraket att lämna atmosfären sedan Saturn V uppskjutningen till månen 1969 och den första raket av denna storlek där två av tre samtliga av de tre startraketerna/boosters ska återvända till jorden för att återanvändas i senare uppskjutningar. Lyckas SpaceX är det en milstolpe på flera plan. Det innebär ett steg närmare utvecklingen av en rymdfarkost som regelbundet och på sikt kanske till en hundradel av dagens kostnader ska kunna ta astronauter till månen och planeten Mars. 

Men det är även en enorm bedrift att en litet privatägt företag i konkurrens med nationer som Ryssland, Kina och Europeiska samarbeten mellan många länder och USA med Boeing och Lock Heed Martin i spetsen på bara 16 år sedan de bildades 2002, slagit in sig som en gigant inom rymdindustin och nu även fått klartecken av NASA att skicka upp astronauter till den internationella rymdstationen.

En extra knorr med dagens uppskjutning är att ombord på Falcon Heavy rymdrakten finns en fullskalig Tesla Roadster superelbil monterad i förarsätet som enligt VD:n Elon Musk tidigare twittrande ska dundra ut David Bowies klassiker "space oddity" ur högtalarsystemet när den tillsammans med en av startraketerna förhoppningsvis klarar att lämna jordens atmosfär utan att brinna upp. Snacka om market stunt för Tesla och en signal till fossilbilsindustrin om att det är elektrifiera som gäller eller "game over".

Det finns mycket att säga om SpaceX och denna historiska uppskjutning men vi återkommer i ett senare inlägg med mer detaljer vad denna uppskjutning kan betyda, oavsett om den lyckas denna gång eller ej.

Nedan ett urval av tidigare inlägg om SpaceX och förstås videon som börjar sända live 21.30 svensk tid!  

Tillägg

Se Starman/Tesla Roadstern cirkulera någonstans i vintergatan...


Uppkjutningen av SpaceX/Elon Musk:s Falcon Heavy lyckades! -Världens största rymdraket sedan Apollo-programmet som tog USA till månen

Se den i repris nedan:


Animeringen av uppskjutningen

2 kommentarer:

 1. Minns första månlandningen med dålig bild på svartvit tv. Var en upplevelse att se första steget. Också i en studentkorridors gemensamma rum.

  Kul att allt verkade gått bra idag. CNN talar om börsuppgång men BBC talar om dagens lyft och landning av de två sidebosters landat. Den tredje landar på flotte om en stund. Tesla på väg mot Mars sa de spelande David Bowie.

  Reklamgeni.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 2. Starman och hans Tesla är nu 2,2 miljoner kilometer från Jorden och rör sig i en hastighet om 11 000 kilometer i timmen. 229,2 miljoner kilometer till Mars. En jämförelse är att det är ca 13 000 km till Australien.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.